Voedselveiligheid, duurzaamheid en voedselzekerheid varen wel bij pandemie

Corona

De lockdown heeft geleid tot verschillende innovaties in de voedingssector, zegt een groep onderzoekers van instituten wereldwijd in een recent gepubliceerd wetenschappelijk overzichtsartikel. Volgens de onderzoekers zijn vier gebieden beïnvloed door de coronacrisis: voedselveiligheid, voedselzekerheid, duurzaamheid en bioactieve stoffen. Binnen deze gebieden zien de onderzoekers innovaties ontstaan. In dit artikel lees je welke innovaties dat zijn.

De onderzoekers publiceerden hun analyse: Innovations and technology disruptions in the food sector within the COVID-19 pandemic and post-lockdown era in het tijdschrift Trends in Food Science & Technology. 

Het eerste probleem dat ontstond tijdens de coronacrisis was de veiligheid van de voedsel- en voedselvoorzieningsketen. Dit bracht uitdagingen met zich mee binnen de landb thuiswerk_webpg-ua-300x207 ouw, slachthuizen en voedselverwerkende industrie. Daarnaast kwam er een verschuiving van het werk naar bediening op afstand, thuiswerken en digitale communicatieplatforms en technologieënVerder was voor consumenten het versterken van het immuunsysteem een prioriteit. Ook nam de interesse in duurzame, gezonde en biologische voedingsmiddelen snel toe. 

Profiteren 

Sectoren die profiteren van de coronacrisis zijn onder meer bedrijven die niet-bederfelijk voedsel produceren. Bedrijven ervaren ook een snelle toename van de behoefte aan plantaardige kant-en-klaarmaaltijden en alternatieve eiwitbronnen voor vlees en zuivelproducten. Daarnaast nam de online handel in levensmiddelen toe. 

1-s2.0-S0924224421001035-gr2_lrg-1019x1024

Digitalisering

De verschuiving van het werk benadrukte ook de opkomende rol van digitalisering met behulp van data-analyse en kunstmatige intelligentie (AI) ter ondersteuning van de behoeften van de voedingsindustrie, slimme landbouw, toeleveringsketen en voedselzekerheid. Bovendien hielp de inzet van nieuwe technologieën bij de digitalisering van de voedselvoorzieningsketen. 

Innovatie

De pandemie heeft innovatie over de hele wereld versneld. De onzekerheid als gevolg van de coronacrisis zal toekomstige technologieën beïnvloeden die voortkomen uit ondernemers, startups, kleine en middelgrote ondernemingen en grotere gevestigde bedrijven. Deze bedrijven zijn bereid om nieuwe oplossingen te integreren om kleinere, lichtere, flexibelere, goedkopere en gemakkelijkere producten aan te bieden. 

Bioactieve ingrediënten

De pandemie zorgde voor meer voedingsmiddelen met bioactieve stoffen, zoals vitaminen en antioxidantenom het immuunsysteem van de consument te versterken. Tegenwoordig wordt er tijdens de ontwikkeling van dit soort producten rekening gehouden met het (her)gebruik van biologische bronnen. Voorbeelden hiervan zijn de terugwinning van waardevolle delen uit voedselafval en het gebruik van microalgen en plantaardig voedsel.  

algen2-e1613398164222-300x144

Voedselveiligheid

Innovaties zoals slimme en actieve verpakkingen, geavanceerde traceersystemen, nieuwe bioveiligheidsregelingen en de toepassing van biopesticiden zullen naar verwachting aanzienlijk groeien de komende tijd 

Technologieën zoals artificial intelligence (AI)blockchain, Internet of Things (IoT) en sensortechnologie zouden het mogelijk kunnen maken om voedsel en grondstoffen direct van boerderij tot bord te volgen. De combinatie van geavanceerde traceerbaarheidssystemen met moderne analytische en smart tools zou via datastromen voedselbesmettingen kunnen verminderenDit maakt de toeleveringsketen beter zichtbaar. Hierdoor wordt de tijd tussen het traceren van de oorsprong van de voedselbesmetting en het reageren met maatregelen verkort. 

Duurzaamheid

Met de veranderende levensstijl als gevolg van COVID-19, neemt de hoeveelheid voedselafval uit industriële, agrarische en huishoudelijke bronnen toe. 

Circulaire bio-economie

De transitie naar een circulaire bio-economie kan vergroot worden door biomassa om te zetten in verschillende biobased productenTegenwoordig wordt veel voedselafval gestort en verbrand, waarbij giftige gassen vrijkomen die ernstige gevaren voor het milieu en de menselijke gezondheid veroorzaken.  

De circulaire bio-economie biedt kansen om voedselverspilling waardevol te makenBioraffinaderijen kunnen biobrandstoffen, elektrische energie, biosurfactants en bio-meststoffen produceren uit voedselafval 

Biobased verpakkingen

attachment-verpakkingen-300x199

Het gebruik van biobased verpakkingsmaterialen en niet-thermische desinfectietechnologieën voor verpakkingen zijn twee voorbeelden die innovatie in de komende tijd kunnen versnellen. De markt voor bioplastic verpakkingen wordt gedreven door het toenemende bewustzijn van de nadelige effecten van traditionele kunststoffen. 

Geavanceerde fabricage

De meeste duurzaamheidsinnovaties in de voedingssector (kweekvlees, plantaardige vleesalternatieven, biobased verpakkingen, automatisering van voedselproductie en robotica) bevinden zich in een ontwikkelingsfase. Toch verwachten de onderzoekers dat deze innovaties de voedingsindustrie in de komende jaren zullen veranderen. Door gebruik te maken van digitalisering, AI, robotica, virtual reality en 3D-voedselprinten zullen ook kwalitatieve duurzaamheids- en veiligheidsnormen en traceerbaarheid over de gehele voedselketen aangepakt worden. 

Voedselzekerheid

Innovatie op het gebied van digitalisering verandert het tempo van de voedingsmiddelen– en drankenindustrie wereldwijd. De aanpassing aan nieuwe bedrijfsmodellen die de modernisering van de detailhandel mogelijk maken, zou ook aan deze versnelling bijdragen. Deze modellen omvatten bijvoorbeeld IoT en ICT, of e-commerce die mobiele apps gebruikt voor winkeldoeleinden, waardoor kleine boeren en producenten verschillende klanten kunnen vinden 

Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Dutch Medical Food gaat samenwerking aan met Mediq

Dutch Medical Food gaat samenwerking aan met Mediq

Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen, gaat de distributie verzorgen van de medische voedingsproducten van nieuwkomer Dutch Medical Food. De samenwerking heeft als doel meer variëteit en flexibiliteit te bieden bij de behandeling van ziektegerelateerde ondervoeding.

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Tijdens de zomerperiode deelde de redactie van Voeding Nu iedere vrijdag een lees-, luister- of kijktip. De rubriek blijkt populair, dus voorlopig houden we de rubriek erin. Vandaag een artikel uit de Volkskrant, over een experiment dat consumenten kan helpen duurzame keuzes te maken in de supermarkt.