Water en fruit tijdens schooltijd *

attachment-Ellis-Vyth-oktober-2013

Overgewicht bij kinderen komt steeds vaker voor. Baby’s krijgen diksap, kleuters worden zoet gehouden met koekjes met stripfiguren en pubers kopen snoeprepen en dranken met veel suiker. Waar kunnen we beginnen om het tij te keren?

Op de plekken waar we kinderen bereiken: kinderopvang, basisscholen en middelbare scholen.


Dit idee is niet nieuw. Scholen worden al jaren overspoeld met programma’s die gezond eten en bewegen, gezond trakteren en gezonde schoolkantines stimuleren. Maar wat is eigenlijk ‘gezond’? Hoe zouden we een gezond kinderdagverblijf, een gezonde basisschool of een gezonde middelbare school definiëren? Momenteel heeft ieder programma en iedere school zijn eigen uitgangspunten, die in de praktijk soms lastig te meten en te vergelijken zijn.


Laten we daarom nationaal voedingsbeleid ontwikkelen voor kinderopvang, basisscholen en middelbare scholen in Nederland. Eenduidige heldere objectief meetbare criteria die gelden voor alle scholen. Laat enthousiaste scholen deze criteria ontwikkelen, samen met leerkrachten, ouders, kinderen, gezondheidsprofessionals, private partijen en de overheid. Geen suikerhoudende dranken meer op kinderdagverblijven. Geen snoep meer trakteren op basisscholen. Geen roze koeken en frisdrank meer aanbieden in schoolkantines. Maar water aanbieden aan onze baby’s, zingen en een mooie muts voor onze jarige kleuters, en goedkoop fruit met aantrekkelijk waterflesje voor onze pubers. Maatregelen om hangen tijdens schooltijd in supermarkt en snackbar te voorkomen horen hier ook bij. Inperking van de keuzevrijheid? Vele ouders zullen een strenger voedingsbeleid op school omarmen. Zeker wanneer dit beleid het aanleren van gezonde voedingsgewoontes thuis ondersteunt.


En laten we dit voedingsbeleid dan ook evalueren. Momenteel wordt de effectiviteit van veel programma’s op scholen helaas nauwelijks onderzocht. De middelen voor gedegen evaluatieonderzoek ontbreken vaak. Echter, inzicht in de kansen en barrières van eenduidige criteria voor kinderopvang, basisscholen en middelbare scholen is noodzakelijk voor overheid, onderwijs en zorg om goed beleid te kunnen maken. Om zo onze jongeren weer op gezond gewicht te krijgen.


Dr. ir. Ellis Vyth, onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam

Lid Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 10 van oktober 2013 op bladzijde 27

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Uit Voeding Nu 3: Het zijn niet alleen bouwstenen en smeermiddelen voor ons lichaam, vetten bepalen ook de smaak van voedingsmiddelen. Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Dr. Guido Camps, dagvoorzitter en spreker op het congres VoedingNL 21 over Vet en metabole gezondheid: “Vet is gewoon de zesde smaak, naast zoet, zout, zuur, bitter en umami.”

Wat vinden diëtisten van intermittent fasting?

Wat vinden diëtisten van intermittent fasting?

Eerder publiceerde Voeding Nu een studie waaruit blijkt dat intermittent fasting kan helpen bij afvallen. Voeding Nu sprak met twee diëtisten en een leefstijlcoach over dit onderwerp. Wat is hun visie op vasten? Hoe zetten zij dit in hun praktijk in?Uit de studie bleek dat mensen die alleen tussen 3 en 7 of tussen 1 en 7 mochten eten, namen gemiddeld...