Winnaar Jaarprijs Goede Voeding 2020 TastyBasics wil het gezonde verschil maken

tasty basics

Het Drentse bedrijf TastyBasics heeft dit jaar de Jaarprijs Goede Voeding 2020 gewonnen. De muesli van noten en pitten werd door de vakjury genomineerd en kreeg via een stemming op de website van de Jaarprijs de meeste stemmen. Muesli’s als die van TastyBasics zouden het verschil kunnen maken als het gaat om een gezondere keuze van de bevolking.

Jan Buining, directeur en oprichter van TastyBasics

VN6-I-Producten-afbeelding-1-Jan-Buining-300x169 Jan Buining

‘Ik ben al mijn leven lang in de voedingsmiddelensector werkzaam en was daarbij ook gericht op diervoeding. Wat me veel eerder had moeten opvallen, is dat er op een fundamenteel andere manier gedacht wordt in de diervoedings- dan in de levensmiddelenindustrie. Bij levensmiddelen wordt een uitstekende job gedaan door voor een zeer betaalbare prijs gemaksproducten te maken die heerlijk zijn. Daar ligt de focus op en daarvoor worden producenten, zoals wij, beloond. Maar opvallend is, dat in de diervoedingsindustrie ontzettend nauwkeurig en rationeel gekeken wordt naar de samenstelling van de voeding. Dieren gaan bij wijze van spreken topfit naar het slachthuis.'

'Dat had ik al langer kunnen zien, maar mijn ogen werden pas geopend toen ik een jaar of zes geleden een workshop mocht leiden voor hoogleraren van het Universitair Medisch Centrum Groningen en productontwikkelaars van de Noordnederlandse voedingsindustrie. Het viel me toen op dat artsen alles weten van genezen, maar voeding leek een soort tsunami waar ze niets aan konden doen. En veel kennis die ze op voedingsgebied hebben, kwam uit de levensmiddelensector. Dat gaf me toen het inzicht: voor menselijke voeding moet het anders kunnen. Je kunt ook de ambitie hebben om toplekkere producten te maken die 100 procent verantwoord zijn in termen van voedingswaarde. En daar is TastyBasics op gericht.' 

Ambitie TastyBasics

'Natuurlijk is er een groot verschil in de aanpak tussen mensen en dieren, dat merk je ook al in het onderzoek wat ernaar gedaan wordt. En nee, we kunnen mensen natuurlijk niet verplichten om bepaalde zaken al dan niet te eten, maar we kunnen ze door voorlichting wel verleiden de goede keuze te maken. We kunnen ervoor zorgen dat wij producten aanbieden die ervoor zorgen dat de gemakkelijke en lekkere keuze, de gezonde keuze is. Dat zou de weg moeten zij die wij, maar ook de rest van de voedingsmiddelensector, zouden moeten inzetten.’

‘Als ik kijk naar TastyBasics, dan gaat het erom dat we producten ontwikkelen waarmee we het verschil kunnen maken, die door veel mensen gekocht kunnen worden en waarmee ze gezondheidswinst kunnen halen. Denk dan bijvoorbeeld aan vervanging of aanpassing van producten waar relatief veel lege calorieën, koolhydraten of suikers in zitten. Producten die onderdeel van de leefstijl van veel mensen zijn, passen daarin. We willen geen niche-merk zijn dat alleen in het gezondheidsschap te vinden is.’ 

Marianna Christaki, productontwikkelaar bij TastyBasics

VN6-I-Producten-afbeelding-2-Marianna-Christaki-300x169 Marianne Christaki

‘We hadden al een standaard mueslivariant ontwikkeld, maar we wilden wat anders toen we aan de ontwikkeling van de variant met noten en pitten gingen werken. Een muesli die niet zo naturel en vlak is, maar echt iets nieuws. Veel ontbijtgranen in het schap zijn zoet door de toegevoegde suikers. Voor ons was het de uitdaging om geen suiker toe te voegen. Belangrijk voor onze muesli zijn de grondstoffen. We gebruiken onder andere haver, hazelnoten, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten, lijnzaad en extra kruiden voor de smaak, kaneel en gember. Voor de zoetigheid gebruiken we dadels om een het een beetje zoet en smeuïg te krijgen. Voor dat laatste gebruiken we ook pindapasta, maar dat bleek wel een grote uitdaging in het productieproces vanwege de pakkerigheid. De plakkerigheid is nodig om de droge geroosterde ingrediënten tot mooie clusters te vormen. Tot slot gebruiken we voor een hoger vezelgehalte cichorei en voor een hoger eiwitgehalte soja.’ 

TastyBasics Muesli noten en pitten is verkrijgbaar bij Albert Heijn en online via TastyBasics. 

Karen Plantinga, leefstijlcoach en diëtist, Health4you2, Almere  

VN6-I-Producten-afbeelding-3a-Karen-Plantinga-200x300 Karen Plantinga

‘Voor diëtisten is het lastig om een mening te geven over een bedrijf, want wij willen ons niet laten beïnvloeden door de industrie. Toch vind ik het leuk voor dit relatief kleine bedrijf dat ze deze prijs winnen. Ze timmeren flink aan de weg. Ook de verpakking ziet er fris en aantrekkelijk uit. Wat op de verpakking staat, zit er ook echt in. Het is een interessant product voor mijn cliënten. Ik krijg mensen op het spreekuur die vragen of ze deze muesli kunnen gebruiken. In mijn praktijk zie ik veel mensen met diabetes. Hen adviseer ik vaak een koolhydraatbeperkt dieet. Muesli is tegenwoordig ingeburgerd als ontbijt of lunch. Daarom vind ik deze koolhydraatarme muesli een welkome aanvulling.' 

Claim 'eiwitrijk' op verpakking

'Op de samenstelling en de voedingswaarde valt niks aan te merken. Er zitten wel wat koolhydraten in, maar minder dan in andere muesli. Toch bevat de muesli wel veel vezels. Daar is goed over nagedacht. Veel mensen met een koolhydraatbeperkt dieet eten tijdelijk helemaal geen granen en missen daardoor hun vezels. Of ze gebruiken koolhydraatarm brood, wat maar weinig vezels bevat. Wanneer je je voeding aanpast, moeten je darmen daaraan wennen. Daardoor krijgen mensen vaak last van obstipatie. Dan helpt zon muesli waar veel vezels in zitten. Bovendien zit er meer dan twintig procent eiwitten in. Die komen met name uit de toegevoegde noten en pitten. Er zou best een claim “eiwitrijk” op de verpakking mogen staan.' 

'De smaak vind ik prima. Mijn cliënten zijn er ook blij mee. Gewone muesli wordt namelijk zacht zodra je die in de yoghurt doet. Cruesli’s blijven knapperig, maar zijn vaak krokant gemaakt met honing. De muesli van Tasty Basics blijft knapperig zonder dat er suiker of honing aan is toegevoegd. Verder zorgen de noten en zaden voor een bite. Ik vind deze muesli een verrijking van het assortiment, ondanks het feit dat er al veel soorten muesli zijn. Ook vind ik het fijn dat TastyBasics gewoon tussen de andere muesli’s staat en niet is weggestopt in een dieetvak. Het is voor iedereen een goed product, dus ook voor mensen die geen speciaal dieet volgen. Tegen supermarkten zou ik zeggen: geef het een prominente plek in het schap en in de aanbiedingen.’ 

De vakjury van de Jaarprijs Goede Voeding over de winnaar 

VN6-I-Producten-afbeelding-4-TastyBasics-300x300 De jury van de Jaarprijs Goede Voeding erkent in het juryrapport dat TastyBasics muesli noten en pitten is gemaakt op basis van zo onbewerkt mogelijke grondstoffen, waaronder, noten, pitten en zaden. Het product heeft een laag gehalte aan koolhydraten en is rijk aan vezels en eiwitten. Het lage koolhydraatgehalte wordt bereikt doordat voornamelijk hazelnoten, amandelen, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten worden gebruikt. Het is hierdoor rijk aan vezels en eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. De jury vindt het een smakelijke muesli die in een gezond voedingspatroon past. Als verbeterpunt geeft de jury de communicatie rond het product mee. Vanuit voedingskundig oogpunt roemt jurylid Willy Gilbert Peek, diëtiste, het lage koolhydraat- en het hoge eiwitgehalte. ‘Niet alle koolhydraten zijn slecht, maar TastyBasics is erin geslaagd een smakelijk product te maken met een nog lager koolhydratengehalte dan vergelijkbare muesli’s. Ook voor mensen met diabetes, die ik vaak in mijn praktijk zie, is het een aan te bevelen product.’ 

       
Lees ook
Slim verpakken geeft zoetere smaak

Slim verpakken geeft zoetere smaak

Psychologische processen kunnen de smaakwaarneming en de keuze voor producten met een verlaagd suikergehalte beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen de consumentenacceptatie van deze voedingsproducten te verhogen.

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag wil daar met EQu verandering in brengen. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.”

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij  gewichtsbeheersing

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij gewichtsbeheersing

De hoeveelheid vet per vetcel neemt toe bij gewichtsstijging en af bij gewichtsdaling. Of de vetcel zich, na afvallen weer snel hervult verschilt van persoon tot persoon. Hoe is dit via de voeding te beïnvloeden? Prof. dr. Marleen van Baak, emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas aan de Universiteit Maastricht licht het toe.