Winnaar NAV-publicatieprijs | Onderzoek interventie thuiswonende ouderen

10 december 2021 Michelle Wijma

ProMuscle in Practice is een interventie voor thuiswonende ouderen die eiwitrijke voeding en krachttraining combineert. Dr. Ir. Ellen van Dongen onderzocht de effectiviteit van het programma en ontving daarvoor op 30 november de publicatieprijs, uitgereikt door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV).

“Het artikel beschrijft als een van de eerste de effectiviteit van een gecombineerde voeding- en beweeginterventie voor ouderen, uitgevoerd in de Nederlandse zorgpraktijk”, zegt Ellen van Dongen, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD Noord- en Oost-Nederland, over de publicatie in JAMDA, getiteld Muscle Health in Older Adults: ProMuscle in Practice. Met haar collega’s onderzocht Van Dongen, in samenwerking met praktijkorganisaties, de (kosten)effectiviteit en implementatie van ProMuscle in Practice, een interventie waarin zelfstandig wonende ouderen, onder professionele begeleiding van diëtisten en fysiotherapeuten, hun eiwitinname verhogen via reguliere voedingsmiddelen en bovendien progressieve krachttraining doen.

De resultaten van de multicenter randomized controlled trial laten zien dat ouderen hun eiwitinname kunnen verhogen via reguliere eiwitrijke producten en voedingsadvies in plaats van via eiwitsupplementen. Ook toonden de onderzoekers aan dat het programma effectief de spierkracht en vetvrije massa verbetert en dat het lichamelijk functioneren van de deelnemers vooruitgaat. “Deze interventie is zodoende een waardevol en goed uitvoerbaar preventief programma om te implementeren in de praktijk”, concludeert Van Dongen. Mogelijk helpt het ouderen om op een gezonde manier langer thuis te kunnen blijven wonen. Het programma is inmiddels erkend in de interventiedatabase van Loket Gezond Leven en de optimalisatie en uitrol van ProMuscle in Practice is in volle gang.

De publicatie van Ellen van Dongen werd door de jury van de NAV-publicatieprijs bekroond met de meeste punten. De jury was onder de indruk van de strakke, gedegen uitvoering van een lastige interventie in een belangrijke groep.

Tweede en derde

De tweede plaats is voor Laura van der Velde, onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die met collega’s het artikel The interplay between fast-food outlet exposure, household food insecurity and diet quality in disadvantaged districts in het tijdschrift Public Health Nutrition publiceerde. Bevorder je een gezondere voedselomgeving om de voedingskwaliteit te verbeteren, dan is dat vooral belangrijk in buurten waar veel mensen wonen die voedselonzekerheid ervaren, concludeert het onderzoeksteam. De jury prijst met name het maatschappelijk belang van de studie, die bovendien direct relevant is voor het preventiebeleid.

Derde werd Judith Neter, universitair docent bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij laat met haar onderzoeksteam in een randomized controlled trial met cross-over design zien dat, wanneer je voedselpakketten verrijkt met meer fruit en groente, en ongezonde snacks vervangt door bijvoorbeeld pasta en rijst, dit leidt tot een verbeterde voedselinname van voedselbankklanten wat betreft onder andere groente, fruit, vet en vezels. Het artikel, Improving the dietary quality of food parcels leads to improved dietary intake in Dutch food bank recipients - effects of a randomized controlled trial, werd gepubliceerd in de European Journal of Nutrition.

Altijd op de hoogte blijven?