Zout eten verhoogt risico op hartaanval bij overbelasting van het hart *

attachment-Zout-mei-2014

Mensen die langdurig te zout eten, vergroten hun kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart al zwaarder belast wordt. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Top Instituut Food and Nutrition hebben als eerste een verband gezien tussen een hogere zoutinname, overbelasting van het hart en een hoger risico op een hartaanval. De resultaten zijn gebaseerd op de Groningse Prevend studie: een langdurig bevolkingsonderzoek onder ruim 8500 mensen naar het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten.

De gemiddelde dagelijkse zoutinname in de PREVEND studie was ongeveer 8.4 gram (equivalent aan 3.3 gram natrium). Ter vergelijking: het voedingscentrum adviseert een maximale dagelijkse inname van 6 gram zout (of 2.4 gram natrium) voor volwassenen. In deze studie is naar het effect van zout op het hart gekeken. Als het bloedvolume of de bloeddruk stijgt, leidt dat tot grotere belasting van het hart. Hartcellen gaan dan stoffen produceren om de balans weer te herstellen. Eén van deze stoffen is het N-terminaal pro B-type natriuretisch peptide (NT-proBNP), een merker van overmaat aan intravascular volume. De associatie tussen zout en het risico op het ontwikkelen van hartziekten werd sterk beïnvloedt door NT-proBNP en in een zekere mate ook door bloeddruk. Alleen deelnemers met een verhoogde waarde van NT-proBNP in hun bloed of met hypertensie hadden per iedere gram toename van natrium een respectievelijk 16% en 14% hoger risico op het krijgen van een hartinfarct.


24-uurs meting

Tot nu toe was het verband tussen zoutinname en het risico op een hartaanval niet zo duidelijk. Dat dit nu wel kon worden aangetoond, kwam mede doordat in dit onderzoek gebruik is gemaakt van de ‘gouden standaard voor zoutinname’. Hierbij wordt de hoeveelheid zout in de 24-uurs urine gemeten. Alle deelnemers zijn gevraagd om 24-uurs urine te verzamelen, naast het invullen van (voedings)vragenlijsten. Vrijwel alle voorgaande epidemiologische studies moesten gebruik maken van gegevens uit vragenlijsten of porties urine. Deze methoden zijn eigenlijk ongeschikt om de zoutinname nauwkeurig te meten.


Minder zout, minder risico

Deze studie is weer een stukje van de legpuzzel die aantoont dat te veel zout slecht is voor de gezondheid. Door minder zout te gebruiken, kan wellicht het gezondheidsrisico verlaagd worden vooral bij de groep mensen met het hoogste risico. Het draagt bij aan het pleidooi om minder zout in voedingsproducten te verwerken. Gemiddeld krijgen we zo’n 75 a 80% van onze dagelijkse portie zout binnen via het eten en drinken dat we kopen. Iedere gram zout die men op dagelijkse basis meer binnenkrijgt dan goed is, betekent een verhoging van het gezondheidsrisico.


Joosten MM, Gansevoort RT, Mukamal KJ, Lambers Heerspink HJ, Geleijnse JM, Feskens EJ, Navis G, Bakker SJ; PREVEND Study Group. Sodium excretion and risk of developing coronary heart disease. Circulation. 2014; 11;129(10):1121-8.


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 5/6 van mei/juni 2014 op bladzijde 29

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Nierstichting lanceert campagne: Goed of Zout?

Om mensen bewust te maken om met minder zout lekker gezond te eten, lanceert de Nierstichting de campagne ‘Goed of zout?’.