Zout eten verhoogt risico op hartaanval bij overbelasting van het hart *

attachment-Zout-mei-2014

Mensen die langdurig te zout eten, vergroten hun kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart al zwaarder belast wordt. Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Top Instituut Food and Nutrition hebben als eerste een verband gezien tussen een hogere zoutinname, overbelasting van het hart en een hoger risico op een hartaanval. De resultaten zijn gebaseerd op de Groningse Prevend studie: een langdurig bevolkingsonderzoek onder ruim 8500 mensen naar het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten.

De gemiddelde dagelijkse zoutinname in de PREVEND studie was ongeveer 8.4 gram (equivalent aan 3.3 gram natrium). Ter vergelijking: het voedingscentrum adviseert een maximale dagelijkse inname van 6 gram zout (of 2.4 gram natrium) voor volwassenen. In deze studie is naar het effect van zout op het hart gekeken. Als het bloedvolume of de bloeddruk stijgt, leidt dat tot grotere belasting van het hart. Hartcellen gaan dan stoffen produceren om de balans weer te herstellen. Eén van deze stoffen is het N-terminaal pro B-type natriuretisch peptide (NT-proBNP), een merker van overmaat aan intravascular volume. De associatie tussen zout en het risico op het ontwikkelen van hartziekten werd sterk beïnvloedt door NT-proBNP en in een zekere mate ook door bloeddruk. Alleen deelnemers met een verhoogde waarde van NT-proBNP in hun bloed of met hypertensie hadden per iedere gram toename van natrium een respectievelijk 16% en 14% hoger risico op het krijgen van een hartinfarct.


24-uurs meting

Tot nu toe was het verband tussen zoutinname en het risico op een hartaanval niet zo duidelijk. Dat dit nu wel kon worden aangetoond, kwam mede doordat in dit onderzoek gebruik is gemaakt van de ‘gouden standaard voor zoutinname’. Hierbij wordt de hoeveelheid zout in de 24-uurs urine gemeten. Alle deelnemers zijn gevraagd om 24-uurs urine te verzamelen, naast het invullen van (voedings)vragenlijsten. Vrijwel alle voorgaande epidemiologische studies moesten gebruik maken van gegevens uit vragenlijsten of porties urine. Deze methoden zijn eigenlijk ongeschikt om de zoutinname nauwkeurig te meten.


Minder zout, minder risico

Deze studie is weer een stukje van de legpuzzel die aantoont dat te veel zout slecht is voor de gezondheid. Door minder zout te gebruiken, kan wellicht het gezondheidsrisico verlaagd worden vooral bij de groep mensen met het hoogste risico. Het draagt bij aan het pleidooi om minder zout in voedingsproducten te verwerken. Gemiddeld krijgen we zo’n 75 a 80% van onze dagelijkse portie zout binnen via het eten en drinken dat we kopen. Iedere gram zout die men op dagelijkse basis meer binnenkrijgt dan goed is, betekent een verhoging van het gezondheidsrisico.


Joosten MM, Gansevoort RT, Mukamal KJ, Lambers Heerspink HJ, Geleijnse JM, Feskens EJ, Navis G, Bakker SJ; PREVEND Study Group. Sodium excretion and risk of developing coronary heart disease. Circulation. 2014; 11;129(10):1121-8.


Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 5/6 van mei/juni 2014 op bladzijde 29

Lees ook
Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen

Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.Dat suggereert een Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen totaal, bewerkt en onbewerkt rood vlees en het risico...

Grootschalig onderzoek naar fundamentele oorzaak hoge bloeddruk

Grootschalig onderzoek naar fundamentele oorzaak hoge bloeddruk

Het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht leiden een grootschalig internationaal onderzoek naar de achterliggende oorzaken van hypertensie (hoge bloeddruk).Voor het onderzoek wordt een Europese subsidie van meer dan vier miljoen euro vrij gemaakt. Hiervan wordt onder meer een netwerk van expertisecentra opgezet dat de komende jaren meer fundamentele...

Patiënten met een hartritmestoornis gewaarschuwd voor overmatig alcoholgebruik

Patiënten met een hartritmestoornis gewaarschuwd voor overmatig alcoholgebruik

Mensen met een hartritmestoornis moeten voorzichtig zijn met alcohol. Vanaf veertien drankjes per week lopen zij een hoger risico op gezondheidsproblemen, waaronder beroerte en embolie.Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in EP Europace, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC). De studie omvatte 9.411 patiënten die last hadden...