Artikelen
Plantaardig alternatief zout(er), klopt dat wel?
Vlees-, vis- en zuivelvervangers zijn duurzamer én gezonder dan de dierlijke variant, maar ze hebben een imagoprobleem. Sleutelfactor hierin is de consument, die vlees vaak als natuurlijker en daarom gezonder ziet. Onterecht, stelt sociaal wetenschapper Christopher Bryant in een review.
Machtige micronutriënten
Micronutriënten zijn vitamines en mineralen die ons lichaam slechts in kleine (micro-) hoeveelheden nodig heeft, maar die essentieel zijn voor een goede groei, ontwikkeling, en immuunrespons.
Oplosbaar of knapperig graag
Deze Amerikaanse onderzoekers bestuderen het eetgedrag van kinderen met het syndroom van Down. Ze hopen dat producenten meekijken. “Het is een grote uitdaging om voedzame producten te maken met de juiste textuur.”
‘Benieuwd naar interactie tussen diverse stoffen’
Als kind vond ik eten altijd al heerlijk. Ook had ik een ‘geneeskrachtige’ kruidentuin. Ik was me al vroeg bewust dat de dingen die we aten een effect konden hebben op ons lichaam. Op latere (tiener)leeftijd begon ik op de ingrediëntenlijstjes van potjes te kijken.
Effect minor components uit plantmateriaal, een overzicht
Op een voedingsmiddelenetiket staan macronutriënten zoals eiwitten en vetten om aan te geven of een product gezond is. Informatie over componenten die in kleinere hoeveelheden voorkomen, (de ‘minor components’) is veel beperkter.
Krijgt Nederlander ja/nee voldoende jodium binnen?
Het RIVM publiceerde op 1 juli 2022 het rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord-Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’ . Frits Muskiet en collega’s zijn kritisch over dit rapport. Hier hun standpunt, gevolgd door een duiding en toelichting van het RIVM.
Prof. dr. Tessa Roseboom: Bouwstenen voor de basis
Door te investeren in goede voeding vanaf het prilste begin kunnen grote gezondheidsvoordelen worden behaald en zelfs levens worden gered. Prof. dr. Tessa Roseboom vertaalde deze uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar een praktisch boek: ‘Gelijk goed beginnen’.
RIVM over jodiumonderzoek
In Voeding Nu editie 6 uiten Frits Muskiet en collega’s hun zorgen over de jodiuminname in Nederland, vooral die van zwangere vrouwen. Hierbij zijn zij kritisch over het RIVM-rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’ en de voor die studie gebruikte methoden. Hieronder zullen wij de duiding van de...
‘Weg met ongezonde producten bij kassa’
Zeven jaar werkte Marlijn Huitink aan een vijftal veldonderzoeken in Albert Heijn-supermarkten. Ze wilde in kaart brengen hoe het koopgedrag van jongeren positief te beïnvloeden is.
Internationaal symposium: Probiotica, kansen en uitdagingen
Met behulp van gezonde darmen stress verminderen of milde depressies behandelen. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is. Maar hoe precies? Er lopen veel onderzoeken en er zijn nog veel vragen. In Milaan werd de jongste kennis wereldwijd gedeeld.
Voeding Nu Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.
Inschrijven