Artikelen
‘Lange leefstijlinterventie kinderen met obesitas werkt’
Wat is volgens hoogleraar en kinderarts prof. dr. Anita Vreugdenhil van het Maastricht UMC+ (MUMC+) het belangrijkste voor kinderen met ernstig overgewicht of obesitas om tot een gezonde leefstijl te komen? “Langdurige begeleiding op maat. We weten dat het werkt.”
ZonMw-projecten brengen studenten samen
Preventie wordt binnen de zorg steeds belangrijker, maar hoe integreer je dat in een opleiding? Interprofessionele samenwerking is daarbij cruciaal, aldus Public Health-docent Anna Kersten.
Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk
De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”
Standpunt Voedingscentrum | Zijn plantaardige dranken goed alternatief voor zuivel?
Voor onze gezondheid en het milieu is het goed om op te schuiven naar meer plantaardige en minder dierlijke voedingspatronen [1, 2]. Minder vlees én minder zuivel zou je misschien zeggen. Maar is het zo simpel?Voor vlees lijkt gezond en duurzaam meer hand in hand te gaan dan voor zuivel. Tegelijkertijd groeit het aanbod aan plantaardige zuivelvervangers...
Prof. dr. ir. Kees de Graaf met emeritaat: ‘Ultra-processed foods niet per definitie verkeerd’
'Het effect van eetsnelheid' en 'De rol van zoetheid'. Twee studies waarbij dr. ir. Kees de Graaf als hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag aan Wageningen University & Research (WUR) een grote rol heeft gespeeld. Onlangs ging hij met emeritaat, op 12 mei spreekt hij zijn afscheidsrede uit.
Gezond en duurzaam eetgedrag volgens experts
Voedingsbeleid heeft zich tot nu toe vooral gefocust op het bevorderen van de gezondheidswinst voor het individu. Het belang van het includeren van het duurzaamheidsperspectief wordt echter steeds meer benadrukt. Daarom startte het SWITCH project met de vraag: hoe benaderen experts in het werkveld deze combinatie van gezond én duurzaam voedingsgedrag?
Insecteneiwit zoekt beste toepassing
2021 was een goed jaar voor het consumptie-insect (al denkt het beestje daar zelf mogelijk anders over). Na de meelworm en de sprinkhaan kreeg ook de krekel goedkeuring van de Europese commissie om als ’novel food’ voor menselijke consumptie te worden toegelaten.
NAV-lid Marije Seves: Hoe bewegen we consument richting duurzaam?
Wie is Marije Seves? Geboren: 13 september 1988 Woont in: Breda Functie: Expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum 1 Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? Toen ik een jaar of 10 was, besloot mijn moeder vegetarisch te gaan eten. Ze heeft dit mij of mijn zusjes nooit opgelegd, maar één voor één besloten we dat...
Catering vier ziekenhuizen past na cursus aanbod aan
Horecamedewerkers van vier ziekenhuizen in de regio Rotterdam hebben het aanbod voedsel gezonder en duurzamer gemaakt nadat ze de Greendish Academy hadden gevolgd. Zo zijn vegetarische opties in de restaurants gestegen en is de milieu-impact van het aanbod verlaagd. Het belang en de urgentie van een duurzame en gezonde voedselconsumptie wordt de laatste...
Hoe verbeter je planeet en gezondheid mensen?
Alessandra Grasso promoveerde onlangs aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op basis van Europese studies analyseerde ze trends in voeding van specifieke doelgroepen. Het veld van nutrition kent veel tegenstrijdigheden. Wat gezond is voor mensen, is niet per se goed voor de planeet.
Voeding Nu Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.
Inschrijven