Artikelen
Van cress tot claim

Van cress tot claim

Met het innovatieve challenge model kun je korte klinische studies uitvoeren met sterk bewijs als mogelijk resultaat. PhD’er Hidde van Steenwijk wil er gezondheidseffecten van groenten en fruit mee aantonen. Hij startte met broccoli en sulforafaan.

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).

Zorginstelling ZuidOostZorg sluit zich aan bij Dutch Cuisine

Zorginstelling ZuidOostZorg sluit zich aan bij Dutch Cuisine

ZuidOostZorg sluit zich als eerste zorginstelling in Nederland aan bij Dutch Cuisine, een organisatie die de Nederlandse keuken en eetcultuur promoot. ZuidOostZorg is een innovatieve zorg- en kennisorganisatie die al enkele jaren geheel volgens de principes van Dutch Cuisine werkt. ZuidOostZorg heeft als belangrijk doel dat cliënten iedere dag lekker,...

Effecten leefstijlinterventie sterker in de praktijk

Effecten leefstijlinterventie sterker in de praktijk

Leidt de combinatie krachttraining en een verhoogde eiwitinname tot verbetering van de spiergezondheid van ouderen? Onderzoekers beantwoordden deze vraag met een volmondig: ‘ja’.

Bewegen en op tijd eten belangrijk voor ouderen

Bewegen en op tijd eten belangrijk voor ouderen

Aan de Leiden Lang Leven Studie doen 420 families mee waarvan de ouders, kinderen, oom en tantes, neven en nichten opvallend oud worden. Hoe komt dat? “Ze boffen met hun genen”, zegt professor Eline Slagboom, hoogleraar en hoofd van de afdeling Moleculaire Epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Gezonder eten in de zorg

Gezonder eten in de zorg

NAV-lid Gerda Pot Waarom ben je voedingswetenschappen gaan studeren? Mijn interesse voor voeding begon al op jonge leeftijd. Toen ik net kon schrijven, schreef ik alle etiketten over van voedingsmiddelen. Aan het einde van de middelbare school ging ik op zoek naar een studie. Ik vond veel vakken leuk, van scheikunde, biologie tot psychologie. Daarom...

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De echte (meer)waarde van appels en ander fruit

De lokale fruitteelt heeft het zwaar. Nieuwe toepassingen kunnen een flinke boost betekenen. Jerome Hendriks, hoogleraar neuroimmonologie, bestudeert gezondheidsbevorderende stoffen in appels. Een daarvan, florentine, springt eruit.

Brood in plaats van warme maaltijd

Brood in plaats van warme maaltijd

Al voordat de inflatie explodeerde en de koopkracht kelderde, had 35 procent van de Nederlandse financieel kwetsbare senioren te maken met voedselonzekerheid. De armoede onder ouderen stijgt intussen snel.

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Volgens literatuuronderzoek voldoet Nutri-Score niet aan alle wetenschappelijke eisen voor gezondheidsclaims van de EFSA. Zo leidt Nutri-Score niet tot een verhoogde aankoop van gezonde producten door consumenten.

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

‘Lessen uit de stad: een analyse van de integrale aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen in stedelijke gemeenten’. In dit rapport zijn de beste opties verzameld. Welke rol spelen voedingsprofessionals hierin? Volgens Leonie Barelds en Michelle van Roost is kennis uit de praktijk essentieel.

Voeding Nu Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.

Inschrijven
Editie 6 2022
Editie 6 2022

Voeding Nu 6 gaat over het thema micronutriënten. Lees 'm hier!

Lees meer
Voeding Nu
Voeding Nu

Superaanbieding!
1 jaar Voeding Nu, het eerste jaar slechts € 45,00, excl. btw

Profiteer nu
Evenementen

Veggie Challenge Live 2023 – nieuw food & lifestyle event

31 maart 2023 - 1 april 2023

Lees meer

Intergastra 2024

3 februari 2024 - 7 februari 2024

Lees meer

Cursus Bakkerijtechnologie

2 september 2021 - 27 januari 2022

Lees meer
Voeding Nu op Social

Social Logo Facebook Alea

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea

Social Logo Instagram Alea