Artikelen

Winnaar Food Innovation Award: ‘Bijdragen aan duurzame en gezonde wereld’

Als jonge productontwikkelaar hoopt Guusje van der Vleuten (22 jaar) een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ze viel met haar Better Bites, kubusvormige vegetarische ovensnacks, in de prijzen.

Kweekzalmsector innoveert en verduurzaamt

Kweekzalmsector innoveert en verduurzaamt

Zalm is een van de meest gegeten vissoorten in Nederland. De vraag naar zalm steeg de afgelopen jaren exceptioneel. De afgelopen vijf jaar vond een nieuwe ontwikkeling plaats om aan de groeiende vraag te voldoen: de kweek van zalm op land.

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Implementatie intenties, altercasting, de foot-in-the-door techniek, boosting, nudging. De lijst aan gedragsveranderingstechnieken is inmiddels zó lang, dat het voor professionals een uitdaging kan zijn om ze allemaal te kennen, laat staan toe te passen in de praktijk. Kortom: een goede aanleiding om – wat het Voedingscentrum betreft – hier een van...

Prof. Baukje de Roos: ‘Kijk naar wat werkt voor een individu’

Prof. Baukje de Roos: ‘Kijk naar wat werkt voor een individu’

Het gaat langzamer dan verwacht, maar nieuwe technieken en een andere benadering maken een omslag in de voedingskunde mogelijk. De interactie tussen genen en eetgewoonten gaat leiden tot een persoonlijk dieetadvies, dat is Nutrition 2.0. Meer mechanistisch onderzoek per individu.

Het wordt steeds drukker op de allergiepoli

Het wordt steeds drukker op de allergiepoli

Onderzoek laat zien dat vroegtijdige toediening van voedingsmiddelen bij kinderen van 4 tot 6 maanden allergieën kan voorkomen. Specialisten houden echter niet altijd deze methode aan en er circuleren nog veel mythes.

De ene macronutriënt is de andere niet

De ene macronutriënt is de andere niet

Naar de effecten van macronutriënten op chronische ziekten is veel onderzoek gedaan. De resultaten zijn tegenstrijdig. Volgens Trudy Voortman, voedingswetenschapper bij de WUR en het Erasmus MC, is het dan ook lastig om de gezondheidseffecten te meten van slechts één macronutriënt.

Macronutriënten meten met de smartphone | Nauwkeuriger anamnese zorgt voor beter advies

Macronutriënten meten met de smartphone | Nauwkeuriger anamnese zorgt voor beter advies

Een voedingsanamnese is de basis voor het advies van diëtist en voedingskundige. De bestaande methoden zijn echter arbeidsintensief of niet betrouwbaar. Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt of sensoren in staat zijn de hoeveelheden macronutriënten in maaltijden te voorspellen.

Noten verbeteren hersenen ouderen | Mogelijk effect op cognitieve prestaties

Noten verbeteren hersenen ouderen | Mogelijk effect op cognitieve prestaties

Dagelijkse consumptie van sojanoten kan de vaatfunctie in de hersenen verbeteren bij oudere volwassenen. Deze effecten zorgen mogelijk ook voor een verbetering in bepaalde cognitieve prestaties. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Universiteit Maastricht.

NAV-lid Nard Clabbers: ‘Met behulp app, mensen motiveren’

NAV-lid Nard Clabbers: ‘Met behulp app, mensen motiveren’

Wie is Nard Clabbers?Geboren: 8 augustus 1973Woont in: OosterbeekFunctie: Chief Science Officer bij startup FoodNed.comVrije tijd: mountainbiken 1. Waarom bent u voedingswetenschappen gaan studeren? “Mijn interesse was heel breed toen ik op de middelbare school zat. Mogelijke studies die ik vervolgens zou willen gaan volgen, varieerden daardoor...

Krachttraining en eiwitten ideale combi voor ouderen

Krachttraining en eiwitten ideale combi voor ouderen

Tijdens haar promotieonderzoek optimaliseerde voedingswetenschapper Amely Verreijen de behandeling voor ouderen met obesitas. Een eiwitrijk dieet gecombineerd met krachttraining blijkt cruciaal.

Voeding Nu Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.

Inschrijven
Editie 3 2022
Editie 3 2022

Voeding Nu 3 staat helemaal in het thema van onderwijs. Lees 'm hier!

Lees meer
Voeding Nu
Voeding Nu

Superaanbieding!
1 jaar Voeding Nu, het eerste jaar slechts € 45,00, excl. btw

Profiteer nu
Evenementen

Congres PAN Nederland: 'Een gezonde toekomst is plantaardig'

28 mei 2022 - 28 mei 2022

Lees meer

Cursus Voeding en diabetes

11 april 2022 - 30 mei 2022

Lees meer

Cursus Voeding en nierziekten

12 april 2022 - 1 juni 2022

Lees meer
Voeding Nu op Social

Social Logo Facebook Alea

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea