‘Darmgezondheid is al 85 jaar actueel’

‘Dit jaar bestaat Yakult 85 jaar. Zo lang is het product in Nederland nog niet te vinden, maar in 1935 al ontwikkelde de Japanse dr. Minoru Shirota een probioticaproduct vanuit zijn onderzoek naar preventie en gezondheid', legt diëtist en voedingswetenschapper Lidwien Franke uit.

Franke is een van de drie diëtisten die op de afdeling Science for Health van Yakult werken. Deze afdeling heeft als doel nieuwe inzichten over probiotica en darmgezondheid te delen met gezondheidsprofessionals.

De filosofie van Shirota over preventie is volgens Franke nog steeds actueel. ‘Hij ging ervan uit dat preventie van ziekte een investering is

in je gezondheid en dat je daar niet vroeg genoeg mee kunt beginnen’, licht ze toe.

‘Zeker als het gaat om gezond oud worden. Hij wist vanuit zijn opleiding dat een goed darmmicrobioom daar een heel belangrijke rol in speelt en onderzocht de invloed van lactobacillen op de

darmgezondheid. Het product Yakult was daar uiteindelijk het resultaat van.’

Beetje vies

In 1994, toen Yakult in Nederland werd geïntroduceerd, vond men het onderwerp darmen, en alles wat daarbij hoort, nog steeds een beetje vies, zegt Franke. 'Gelukkig is dat inmiddels veranderd en is het domein darmgezondheid geadopteerd door wetenschappers uit verschillende onderzoeksvelden. Er wordt veel onderzoek gedaan en we merken dat het steeds makkelijker wordt om goede wetenschappers te vinden die we als expert voor onze bijscholingen kunnen uitnodigen om iets te vertellen over hun vakgebied en onderzoek.’

Samenbrengen

Een van de belangrijkste activiteiten van Science for Health is het organiseren van geaccrediteerde bijeenkomsten en bijscholingen.

[intermezzo:1]

‘Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld symposia georganiseerd over de invloed van het microbioom op gezonder oud worden, en het 3e Diëtisten- en Mondhygiënisten Congres over de invloed van obesitas en bariatrische chirurgie op de darmmicrobiota. Het is mooi dat via dergelijke bijeenkomsten verschillende groepen in de gezondheidszorg worden samengebracht. Als deze vakgebieden samenwerken,

wordt de kans op tijdige signalering en succesvolle behandeling een stuk groter.’

Terug naar de basis

Lidwien-Franke-e1580742529110-182x300 Franke: 'Als verschillende vakgebieden samenwerken, wordt de kans op tijdige signalering en succesvolle behandeling een stuk groter.’

‘Nu is het niet per se ons eerste doel om groepen gezondheidsprofessionals bij elkaar te brengen, maar je ziet dat er wel kruisbestuivingen mogelijk zijn. Komend jaar willen we weer eens terug naar de basis; voor de regionale bijscholingen op 18 en 19 mei hebben we twee experts bereid gevonden om te vertellen over het immuunsysteem, de invloed van voeding op de (darm)gezondheid, microbiota, preventie en de

hersen-darm-as. En vanwege de grote belangstelling voor het congres over obesitas en bariatrische chirurgie gaan we dat op 26 juni  herhalen.'

'Maar we blijven ook de kleine, geaccrediteerde avondscholingen op ons eigen kantoor organiseren, waarbij we het niet hebben over het product, maar wetenschappelijke informatie over darmgezondheid op een laagdrempelige manier doorgeven. Na 25 jaar op deze manier voorlichting geven, snijdt dat nog steeds hout, dus dat blijven we doen.’

Dit artikel is gesponsord door Yakult.

Lees ook
Proefdieronderzoek: ‘Beschadiging darmen door hoge suikerinname’

Proefdieronderzoek: ‘Beschadiging darmen door hoge suikerinname’

Een dieet met veel suiker zorgt bij muizen voor een verergerde colitis ulcerosa. In hun dikke darm bevinden zich als gevolg van de suikerinname meer bacteriën die de beschermende slijmlaag van de darm kunnen beschadigen dan in muizen die geen verhoogde suikerinname hebben.Dit blijkt uit een onderzoek geleid door Hasan Zaki, assistent-professor pathologie...

Moleculair verband tussen voeding en het risico op colorectale kanker

Er bestaat een direct moleculair verband tussen vlees- en zuivelconsumptie en de ontwikkeling van antilichamen in het bloed die de kans op kanker vergroten. Dit verband kan mogelijk de hoge incidentie van kanker verklaren bij degenen die grote hoeveelheden zuivelproducten en rood vlees consumeren.Dat blijkt uit een onderzoek geleid door Dr. Vered Padler-Karavani van de afdeling Celonderzoek en Immunologie aan de Shmunis School voor Biogeneeskunde en Kankeronderzoek aan de George S. Wise Faculteit Levenswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd...

Foliumzuur, magnesium en zuivelproducten verminderen mogelijk risico op darmkanker

Foliumzuur, magnesium en zuivelproducten helpen mogelijk het risico op darmkanker te verlagen. Knoflook, uien, vis, thee en koffie zouden geen extra bescherming bieden. Zo komt naar voren in een meta-analyse die onlangs is gepubliceerd. Voeding Nu vroeg Moniek van Zutphen, gezondheidswetenschapper en gespecialiseerd in voeding en darmkanker, om commentaar.Nicolas Chapelle is leider van de overkoepelende analyse en werkzaam bij het Franse Instituut voor Ziekten van het Spijsverteringssysteem. Chapelle en zijn collega’s bestudeerden 80 onderzoeken die tussen 1980 en 2019 zijn gedaan. In de studies...

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement