Kan een shift in ons voedingspatroon de stikstofvervuiling omkeren?

alpro

BEDRIJFSINFORMATIE - Prof Harry Aiking (VU University Amsterdam) en Prof Jan Willem Erisman (Leiden University), maakten een samenvatting van de literatuur rond de impact van de stikstofcrisis op ons klimaat, op andere milieuproblemen en op onze gezondheid. De potentiële rol van een shift in het voedingspatroon en duurzame landbouw worden hierbij benadrukt.

De grootste aandeelhouder van de overtollige stikstofproductie is de landbouw. Dit komt door het actuele Westerse voedingspatroon, welke veel dierlijke eiwitten bevat.

Individuen kunnen op twee manieren de stikstoflevels positief beïnvloeden:

1. Voedingskeuzes
Door het kiezen voor plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten.

2. Voedselverspilling
Door zowel weggegooid voedsel alsook overconsumptie te vermijden.

Gemiddeld is er 6kg plantaardig eiwit nodig om 1kg dierlijk eiwit te produceren. De consumptie van plantaardige eiwitten kan 85% van het conversieverlies van plantaardig naar dierlijk opheffen.

Benieuwd naar het volledige rapport? Lees het hier: Scientific Update on Plant-Based Eating and Cardiometabolic Health (alprofoundation.org)

En de link naar het interview: Reversing the Nitrogen crisis: role of plant-based diets and sustainable farming - YouTube

 

Lees ook
Review | Een regenboog aan sapjes

Review | Een regenboog aan sapjes

Ingevroren sapjes, rijk aan groente en verrassend op smaak gebracht met fruit en kruiden, zo bij je thuisbezorgd. Dat is in één zin hoe je Sapje kunt omschrijven. Maar zijn de sapjes ook lekker?

Afvallen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

Afvallen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn

BEDRIJFSINFORMATIE - Veel mensen blijven maar moeite houden met het verliezen van gewicht. En als het al lukt, dan komt vaak het jojo-effect om de hoek. Mensen beginnen vaak niet eens aan de struggle die afvallen heet, alleen al omdat ze zoveel moeten sporten. Volgens Niels Bosman van Makkelijk Afvallen is afvallen echter gemakkelijk. Je hoeft bovendien...

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

Minder voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten kan een weldaad zijn voor het milieu. Maar wat zijn de eventuele milieu-effecten van meer plantaardige voedingsmiddelen?