Kan een shift in ons voedingspatroon de stikstofvervuiling omkeren?

BEDRIJFSINFORMATIE - Prof Harry Aiking (VU University Amsterdam) en Prof Jan Willem Erisman (Leiden University), maakten een samenvatting van de literatuur rond de impact van de stikstofcrisis op ons klimaat, op andere milieuproblemen en op onze gezondheid. De potentiële rol van een shift in het voedingspatroon en duurzame landbouw worden hierbij benadrukt.

De grootste aandeelhouder van de overtollige stikstofproductie is de landbouw. Dit komt door het actuele Westerse voedingspatroon, welke veel dierlijke eiwitten bevat.

Individuen kunnen op twee manieren de stikstoflevels positief beïnvloeden:

1. Voedingskeuzes
Door het kiezen voor plantaardige in plaats van dierlijke eiwitten.

2. Voedselverspilling
Door zowel weggegooid voedsel alsook overconsumptie te vermijden.

Gemiddeld is er 6kg plantaardig eiwit nodig om 1kg dierlijk eiwit te produceren. De consumptie van plantaardige eiwitten kan 85% van het conversieverlies van plantaardig naar dierlijk opheffen.

Benieuwd naar het volledige rapport? Lees het hier: Scientific Update on Plant-Based Eating and Cardiometabolic Health (alprofoundation.org)

En de link naar het interview: Reversing the Nitrogen crisis: role of plant-based diets and sustainable farming - YouTube

 

Lees ook
Brood barst van de eiwitten

Brood barst van de eiwitten

Er is steeds meer aandacht voor eiwitten. Zeker bij mensen die graag sporten en goed voor hun lichaam zorgen. Dat die eiwitten te vinden zijn in vlees, vis, eieren en zuivel is voor bijna niemand een verrassing. Maar wat de meesten niet weten, is dat brood dé stille kracht is als het gaat om eiwitten.

Lekkere alcoholvrije drankjes voor bij de bbq

Lekkere alcoholvrije drankjes voor bij de bbq

De warme zomeravonden staan weer voor de deur. De ideale omstandigheden om een gezellige bbq te organiseren voor jou en je vrienden of familie. Bij een geslaagde bbq kan een lekker drankje uiteraard niet ontbreken. Meestal wordt er bier of wijn gedronken, maar het is uiteraard ook mogelijk om voor een alcoholvrije variant te gaan. In dit artikel vertellen...

Wees nog fitter tijdens het sporten met gezonde voeding

Wees nog fitter tijdens het sporten met gezonde voeding

Eiwitrijke voeding Gezonde voeding zorgt dat je veel fitter in je vel zit. Door jouw fitte gestel zullen ook je sportprestaties omhooggaan. Dit komt doordat gezonde voeding en eiwitten energie geven. Tevens geven ze een verzadigd gevoel zodat je minder snel snakt naar zoetigheid. Eiwitten in de ochtend bij het ontbijt zitten in kwark, yoghurt, melk,...

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement