‘Meer plantaardige voeding voor herstel en behoud van biodiversiteit’

11 februari 2020 Alpro

‘Teruggaan naar een meer plantaardig dieet is de belangrijkste stap in de richting van een duurzamere voedselconsumptie en voedselproductie. Dat vindt dr. Harry Aiking, universitair hoofddocent aan de VU Amsterdam, verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) en adviseur van Alpro Foundation.

Volgens Aiking komt slechts vijftien procent van het eiwit uit voedergewassen dat wereldwijd in de intensieve veehouderij wordt gebruikt terecht in de mond van mensen. De rest wordt gebruikt voor het dierlijke metabolisme. ‘Dat is een enorme verspilling van land, water en energie’, weet Aiking.

‘Als we daarmee zouden stoppen, zouden we een enorm landbouwareaal overhouden om voedsel voor mensen op te verbouwen.’ En dat is volgens hem nodig. Enerzijds door de groei van de wereldbevolking, anderzijds vanwege de economie. ‘Ik voorzie dat er over niet al te lange tijd een voedselcrisis kan ontstaan die zeker ook gevolgen zal hebben voor de maatschappelijke stabiliteit in onze samenleving.’ Daarbij doelt Aiking op het ontstaan van voedseltekorten waardoor de prijzen van voedsel en grondstoffen enorm kunnen stijgen.

Crisis voor omslag

VN8-Trending-Alpro-afbeelding-1-HarryAiking-200x300 Harry Iking

Tegelijkertijd denkt Aiking dat een crisis in het huidige voedselproductiesysteem juist kan leiden tot een omslag in productiemethoden en daarmee het herstel van het evenwicht tussen mens, milieu en economie. Dat de balans op wereldniveau enorm verstoord is, illustreert Aiking aan de hand van de verhouding tussen mens en dier.

'Tweehonderd jaar geleden bestond negentig procent van de gewervelde landdieren nog uit in het wild levende dieren. Dat is nu nog maar vijf procent en de voorspelling is dat dit in 2050 teruggebracht is naar een procent. Dertig procent van de gewervelde landdieren bestaat tegenwoordig uit mensen. De rest zijn kippen, varkens en koeien en dat percentage zal volgens hem alleen nog maar stijgen.'

Aiking: ‘Dat heeft grote consequenties voor onder andere de stikstofproductie en daarmee de biodiversiteit. Het herstellen van het evenwicht tussen stikstofproductie en -afbraak is wat mij betreft het meest urgent. Dat is een voorwaarde voor het behoud van de biodiversiteit. Hoe je dat doet? Door minder te consumeren, maar vooral door minder vlees en meer plantaardig te eten.’

Gezond is duurzaam

Volgens de onderzoeker is een meer plantaardige voeding niet alleen duurzamer dan een voeding met relatief veel vlees; deze is tegelijkertijd ook gezonder. ‘Belangrijk voor voedingskundigen en diëtisten is te weten dat een duurzaam en een gezond eetpatroon elkaar voor tachtig procent overlappen’, zegt hij.

‘Zij kunnen dus niet alleen hun cliënten, maar ook de wereld gezonder maken door voorlichting over gezonde voeding te geven. Daarbij is de verhouding dierlijk - plantaardig belangrijk, maar ook de totale hoeveelheid eiwitten die gegeten wordt; die is over het algemeen twee keer te hoog. En dat is in Nederland nog wel een puntje. Wij zijn namelijk echte kaaskoppen. Vlees kunnen we misschien nog wel laten staan, maar kaas zit wel erg in onze cultuur verweven.'

Revolutie

Zuivel- en vleesvervangers, peulvruchten, noten, soja, kweekvlees, insecten…er worden belangrijke stappen gezet naar een duurzamer dieet, maar het gaat volgens Aiking niet snel genoeg. 'Daar is misschien wel een kleine revolutie voor nodig.’

Dit artikel is gesponsord door Alpro. 

Altijd op de hoogte blijven?