Van onze kennispartner: Balanceren tussen een juist dieet en duurzaamheid

19 juni 2019 Anne Lotte Hendriks

Als voedingsdeskundige wil je dat je cliënten niets te kort komen, maar tegelijkertijd voel je de verantwoordelijkheid voor een duurzaam voedingsadvies toenemen. Kun je dierlijke proteïne blijven adviseren, terwijl de druk rondom klimaatverandering toeneemt?

Duurzame voeding is voeding die eerlijk verhandeld is en geproduceerd is met respect voor mens en dier. Dat betekent ook dat deze voeding een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk dient te hebben. Voedingsmiddelen die van lokale bronnen af komen zijn vaak vrij duurzaam, mits gekocht in het juiste seizoen. Op basis daarvan is bijvoorbeeld een banaan minder duurzaam, dan een bakje Hollandse aardbeien in juni.

Voedingsmiddelen met de grootste ecologische voetafdruk zijn vlees, eieren en zuivel. Hoe kun je deze noodzakelijke bronnen van proteïne blijven adviseren, zonder daarbij duurzaamheid uit het oog te verliezen?

De juiste balans

Alles met mate komt ook hier weer van pas. Er zijn voldoende volwaardige plantaardige eiwitbronnen verkrijgbaar die samen met vlees voor een gebalanceerd dieet kunnen zorgen, zoals noten, zaden, granen en peulvruchten. Driemaal per dag (bewerkt) vlees eten is overbodig. Rood vlees heeft een grotere CO2-voetafdruk dan kip. Echter, vervang rood vlees niet alleen maar door wit vlees, maar door peulvruchten, rauwe noten of ei.

Gekeken naar broodbeleg is kaas het product met de hoogste belasting op het milieu. Dit is te vervangen door notenspread, hummus of avocado. Deze laatste moet overigens, vanwege de herkomst en het hoge verbruik van water tijdens de productie, ook niet te veel gegeten worden.

Vis- en vleesvervangers

De schappen met vlees- en visvervangers in de supermarkt worden steeds ruimer. Er komen steeds meer alternatieven bij. Waar de vegetariër het eerst moest doen met tofu en tempeh als eiwitbron, is er tegenwoordig zelfs vegetarische vis verkrijgbaar. Toch is het niet verstandig om producten op basis van soja dagelijks te gebruiken in het kader van duurzaamheid.

Het is niet altijd duidelijk waar de gebruikte soja vandaan komt en er is veel niet-duurzame soja op de markt. Kies zoveel mogelijk voor biologische, fair trade soja met een GMO-vrij certificaat.

Andere duurzame manieren

Er zijn meerdere manieren om duurzaam met voeding om te gaan, dan alleen het dieet zelf. Kies bijvoorbeeld niet meteen voor de goedkoopste energie om op te koken of je koelkast mee te koelen, maar voor de groenste en duurzaamste energie. Ook ga je naar de winkel met je eigen tas om de boodschappen in te doen en doe je het fruit niet in een plastic zakje, maar in een eigen meegebracht zakje van katoen. Kies voor gecertificeerde producten, zoals biologische groente of fair trade thee. Verspil, ten slotte, zo min mogelijk voedsel door goed te plannen en restjes in te vriezen.

Over de auteur:

Anne Lotte Hendriks is SEO Content Specialist bij Pricewise.com en geeft lezers graag advies over duurzaamheid en dan vooral hoe je duurzaamheid in je alledaagse leven kunt implementeren. Zo schrijft ze niet alleen over het energieverbruik in huis en op kantoor, maar ook over groene energiecontracten. Ze is actief in de assurantie- en energiewereld en daarom weet zij welke onderwerpen voor velen opheldering nodig hebben.

Altijd op de hoogte blijven?