Kater

1 november 2022 Suzan Tuinier

Ook al ben ik al jaren woordvoeder en weten de media mij regelmatig te vinden, het blijft altijd spannend als je wordt gebeld door een journalist. Die spanning komt doordat je nooit precies weet wat de insteek van een item is. Heel eerlijk, ik ben dol op dat gevoel! Afgelopen week was het weer zo ver. Of ik op camera iets wilde zeggen over een antikaterdrankje. Een fitness-influencer heeft dit samen met een bekende DJ op de markt gebracht en beweert dat je met dit drankje kunt drinken en slikken wat je maar wilt, zónder kater de volgende dag. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, toch?
Wat is het voor een product vraag ik me dan meteen af. De journalist heeft al contact heeft gehad met een Wageningse hoogleraar, die het product onmiddellijk betitelde als ‘onzinproduct’. Dat belooft niet veel goeds. Als ik de ingrediëntenlijst bekijk, zie ik dat het slechts een drankje met wat B-vitamines, mineralen en kruiden is. Ik duik de literatuur in en zie dat alcohol invloed heeft op de opname van verschillende vitamines. Dat geldt bijvoorbeeld voor zink. De oorzaak van het syndroom van Korsakov is een ernstig gebrek aan vitamine B1. Maar het gaat hier om alcoholisme, niet om iemand die een tijdens een gezellig avondje net wat te veel biertjes of wijntjes drinkt.
Als ik op de website en sociale media pagina’s van het product kijk, schrik ik. Behalve een schaamteloze promotie voor dit product, waarmee je alcohol- en drugsgebruik stimuleert, worden er ook verschillende gezondheids- en zelfs medische claims vermeld. Als je iets wilt claimen over vitamines en mineralen dan moet je je houden aan de claimswetgeving. De EFSA heeft jaren geleden alle ingediende claims beoordeeld. Daarover was destijds veel discussie, maar het biedt nu duidelijkheid. Althans, dat zou je denken. Op de website van dit product wordt bijvoorbeeld geclaimd dat vitamine E helpt bij oogziekten. Ook veel andere vitamineclaims zijn niet juist.
Dan zitten er ook nog kruiden in het supplement, zoals kurkuma, gingseng en groene thee. Deze kruidenclaims staan ‘on hold’. Dat betekent dat deze claims nog gebruikt mogen worden tot de EFSA hier een uitspraak over heeft gedaan. Maar voordat je denkt dat je vanalles mag claimen, moet ik je teleurstellen. Dit mag alleen als je een claim gebruikt die ooit is ingediend en je moet bij de claim vermelden dat het in afwachting is van Europese toelating. Op de website staat dat gingseng helpt bij diabetes. Dat is een medische claim en dat mag sowieso niet.
Hoe is het mogelijk dat dit product wordt aangeboden? Vanwege de populariteit van deze DJ en de influencer zullen genoeg mensen erin trappen en voor 40 euro 12 flesjes onzin kopen. En zij zijn niet de enige. Op internet zie je veel onzinproducten en kloppen de claims die worden gemaakt lang niet altijd. Gelukkig nemen wij bij Nutrimedia onze verantwoordelijkheid door te zorgen dat de teksten die wij schrijven altijd voldoen aan de regels. En natuurlijk heb ik voor de camera haarfijn uitgelegd hoe het allemaal zit. En nu maar hopen dat dit product van de markt wordt gehaald, want ik hou hier toch wel een beetje een kater aan over. 

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en eigenaar van communicatiebureau Nutrimedia. 

Altijd op de hoogte blijven?