Column | Slow fix

michelle vrij

Tekst: Michelle Vrij, diëtiste in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en projectmanager bij Nutrimedia

Na lang kwakkelen besloot ik vorig jaar winter naar mijn huisarts te gaan. Ik was ontzéttend moe, had enorme hoofdpijn en zag zelfs wazig. Mijn huisarts wist wel raad met deze klachten. Zonder al te veel vragen te stellen, drukte ze me een recept in de hand: ‘Tramadol’, las ik.

Mijn huisarts is opgeleid om snel mijn symptomen na te vragen, te formuleren en te verhelpen. In mijn geval dus een pilletje voor te schrijven en klaar. Helaas werkte zo’n quick fix niet. Ik werd hondsberoerd van die pijnstiller en lag een paar dagen op bed. Achteraf dacht ik, waarom vroeg ze niet of ik afgelopen tijd stress heb ervaren, en goed heb geslapen?

Mijn huisarts is met haar 57 uur onderwijs over voeding, leefstijl en gezondheidsbevordering in haar opleiding geneeskunde niet gewend om te vragen naar leefstijl. Toch ligt daar een enorme kans! Uit onderzoek van Student & Leefstijl blijkt dat patiënten de (huis)arts nog altijd als de betrouwbaarste bron zien, als het gaat over voeding- en leefstijladviezen. Student en Leefstijl geeft aan dat het van belang is dat de arts van de toekomst beter geschoold wordt over voeding en leefstijl zodat interventies in de spreekkamer ingezet kunnen worden.

‘Ontspanning en rust zijn een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl’

Maar ja, tijd is de beperkende factor. Dat begint al tijdens de opleiding geneeskunde en dat voel je als je bij de huisarts zit. Toch zou dat moeten veranderen, want een quick fix bestaat niet. En juist met het tegenovergestelde: rust en aandacht bereik je veel meer, naast gezonde voeding en beweging. Een slow fix dus, want ontspanning en rust is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.

Als mijn huisarts aan mij had gevraagd naar mijn leefstijl, spanning en ontspanning dan had ze vast en zeker die sterke pijnstiller niet voorgeschreven. Dan vermoed ik dat zij mij had geadviseerd om meer te ontspannen op tijd naar bed te gaan voordat ze mij een recept voor een pijnstiller had gegeven. Met mijn voeding zit het natuurlijk wel goed en met bewegen ook. Maar ik ben wel meer bezig met ontspanning en heb, naast een ontspannen uurtje yoga, ook mijn oude passie dansen weer opgepakt. En mijn huisarts, die neem ik de volgende keer misschien wel mee!

 

Lees ook
Column | Bredere focus

Column | Bredere focus

Mijn passie voor voedingsonderzoek is ontstaan aan de Universiteit Maastricht; voedingsonderzoek is belangrijk en je kan er zelf erg veel plezier aan beleven. Zowel het onderzoek met mensen – waardoor er een korte lijn is tussen de bevindingen en de toepasbaarheid – en de focus op het fysiologische aspect van voeding, trekt me aan.

Column | Leren

Column | Leren

Ik ben geen studiebol. Dat was vroeger al zo. Ik had een flink motivatieprobleem en vond heel veel leuk, behalve school. Met de hakken over de sloot haalde ik mijn VMBO-diploma en ik beloofde mezelf dat ik nooit, maar dan ook nooit meer de schoolbanken in zou gaan. Ik werd namelijk danseres!

Column | Lekker burgerlijk

Column | Lekker burgerlijk

Het was best een zware bevalling, want er waren nogal wat tegenslagen. Ik noem corona en dus in thuisquarantaine terwijl het huis werd uitgebouwd, een muur die moest worden afgebroken omdat de kast vanwege een meetfoutje net niet paste en een plafond dat tijdens het stuken zomaar naar beneden kwam. Maar, hij is er: mijn nieuwe keuken! Intens trots,...