Column | Slow fix

michelle vrij

Tekst: Michelle Vrij, diëtiste in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en projectmanager bij Nutrimedia

Na lang kwakkelen besloot ik vorig jaar winter naar mijn huisarts te gaan. Ik was ontzéttend moe, had enorme hoofdpijn en zag zelfs wazig. Mijn huisarts wist wel raad met deze klachten. Zonder al te veel vragen te stellen, drukte ze me een recept in de hand: ‘Tramadol’, las ik.

Mijn huisarts is opgeleid om snel mijn symptomen na te vragen, te formuleren en te verhelpen. In mijn geval dus een pilletje voor te schrijven en klaar. Helaas werkte zo’n quick fix niet. Ik werd hondsberoerd van die pijnstiller en lag een paar dagen op bed. Achteraf dacht ik, waarom vroeg ze niet of ik afgelopen tijd stress heb ervaren, en goed heb geslapen?

Mijn huisarts is met haar 57 uur onderwijs over voeding, leefstijl en gezondheidsbevordering in haar opleiding geneeskunde niet gewend om te vragen naar leefstijl. Toch ligt daar een enorme kans! Uit onderzoek van Student & Leefstijl blijkt dat patiënten de (huis)arts nog altijd als de betrouwbaarste bron zien, als het gaat over voeding- en leefstijladviezen. Student en Leefstijl geeft aan dat het van belang is dat de arts van de toekomst beter geschoold wordt over voeding en leefstijl zodat interventies in de spreekkamer ingezet kunnen worden.

‘Ontspanning en rust zijn een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl’

Maar ja, tijd is de beperkende factor. Dat begint al tijdens de opleiding geneeskunde en dat voel je als je bij de huisarts zit. Toch zou dat moeten veranderen, want een quick fix bestaat niet. En juist met het tegenovergestelde: rust en aandacht bereik je veel meer, naast gezonde voeding en beweging. Een slow fix dus, want ontspanning en rust is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.

Als mijn huisarts aan mij had gevraagd naar mijn leefstijl, spanning en ontspanning dan had ze vast en zeker die sterke pijnstiller niet voorgeschreven. Dan vermoed ik dat zij mij had geadviseerd om meer te ontspannen op tijd naar bed te gaan voordat ze mij een recept voor een pijnstiller had gegeven. Met mijn voeding zit het natuurlijk wel goed en met bewegen ook. Maar ik ben wel meer bezig met ontspanning en heb, naast een ontspannen uurtje yoga, ook mijn oude passie dansen weer opgepakt. En mijn huisarts, die neem ik de volgende keer misschien wel mee!

 

Lees ook
Onderzoeker dr. ir. Coosje Dijkstra: Meer kinderen een betere start geven

Onderzoeker dr. ir. Coosje Dijkstra: Meer kinderen een betere start geven

Hoe verander je voedingsgedrag? Wat werkt, wat niet? Zonder dat je wat gaat opleggen. “Ik wilde daar altijd al meer over weten”, zegt dr. ir. Coosje Dijkstra, nieuw lid van de Redactieadviesraad van Voeding Nu. Als docent bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU in Amsterdam is ze betrokken bij studies op dit gebied zoals Food4smiles, het...

Diabetes, dementie en levensstijl gekoppeld

Diabetes, dementie en levensstijl gekoppeld

Diabetes type 2 brengt een hogere kans op dementie op latere leeftijd met zich mee. Dat was al bekend, maar nu blijkt dat bepaalde risicofactoren die meespelen mogelijk te beperken zijn met aanpassingen in de levensstijl, waaronder het voedingspatroon.

Boekrecensie | Ingelepeld van Tim Spector

Boekrecensie | Ingelepeld van Tim Spector

Een flinke portie kritiek In dit boek laat auteur Tim Spector je twijfelen aan alles dat je dacht te weten over voeding. Dit boek is geen leesvoer, het is een compleet buffet met gerechten vol (heerlijke) kritiek. Tim Spector is professor genetische epidemiologie aan het King’s College in London. ‘Ingelepeld’ is zijn derde boek....