Column | Slow fix

michelle vrij

Tekst: Michelle Vrij, diëtiste in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en projectmanager bij Nutrimedia

Na lang kwakkelen besloot ik vorig jaar winter naar mijn huisarts te gaan. Ik was ontzéttend moe, had enorme hoofdpijn en zag zelfs wazig. Mijn huisarts wist wel raad met deze klachten. Zonder al te veel vragen te stellen, drukte ze me een recept in de hand: ‘Tramadol’, las ik.

Mijn huisarts is opgeleid om snel mijn symptomen na te vragen, te formuleren en te verhelpen. In mijn geval dus een pilletje voor te schrijven en klaar. Helaas werkte zo’n quick fix niet. Ik werd hondsberoerd van die pijnstiller en lag een paar dagen op bed. Achteraf dacht ik, waarom vroeg ze niet of ik afgelopen tijd stress heb ervaren, en goed heb geslapen?

Mijn huisarts is met haar 57 uur onderwijs over voeding, leefstijl en gezondheidsbevordering in haar opleiding geneeskunde niet gewend om te vragen naar leefstijl. Toch ligt daar een enorme kans! Uit onderzoek van Student & Leefstijl blijkt dat patiënten de (huis)arts nog altijd als de betrouwbaarste bron zien, als het gaat over voeding- en leefstijladviezen. Student en Leefstijl geeft aan dat het van belang is dat de arts van de toekomst beter geschoold wordt over voeding en leefstijl zodat interventies in de spreekkamer ingezet kunnen worden.

‘Ontspanning en rust zijn een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl’

Maar ja, tijd is de beperkende factor. Dat begint al tijdens de opleiding geneeskunde en dat voel je als je bij de huisarts zit. Toch zou dat moeten veranderen, want een quick fix bestaat niet. En juist met het tegenovergestelde: rust en aandacht bereik je veel meer, naast gezonde voeding en beweging. Een slow fix dus, want ontspanning en rust is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.

Als mijn huisarts aan mij had gevraagd naar mijn leefstijl, spanning en ontspanning dan had ze vast en zeker die sterke pijnstiller niet voorgeschreven. Dan vermoed ik dat zij mij had geadviseerd om meer te ontspannen op tijd naar bed te gaan voordat ze mij een recept voor een pijnstiller had gegeven. Met mijn voeding zit het natuurlijk wel goed en met bewegen ook. Maar ik ben wel meer bezig met ontspanning en heb, naast een ontspannen uurtje yoga, ook mijn oude passie dansen weer opgepakt. En mijn huisarts, die neem ik de volgende keer misschien wel mee!

 

Lees ook
Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Er zijn veel verschillende voedingspatronen mogelijk voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes. Naast persoonlijke wensen en voorkeuren neemt de volwaardigheid van de voeding vanzelfsprekend een belangrijke plaats in. Een volwaardige voeding integreert voedingsaanbevelingen én voedingsnormen. Bij de voorlichting over volwaardige voeding...

NAV-lid Jessica Kiefte-de Jong: ‘Ik wil voeding en leefstijl vanuit verschillende disciplines bestuderen’

NAV-lid Jessica Kiefte-de Jong: ‘Ik wil voeding en leefstijl vanuit verschillende disciplines bestuderen’

Wie is Jessica Kiefte-de Jong? Geboren: 19 juni 1983Woont: in Den HaagFunctie: hoogleraar Population Health Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? Mijn moeder deed vrijwilligerswerk in een verpleeghuis en als kind mocht ik regelmatig mee. De zorg vond ik al snel interessant maar ik moest niet veel hebben van allerlei medische handelingen....

Lessen uit COVID | Stimuleer gezond en duurzaam eten

Lessen uit COVID | Stimuleer gezond en duurzaam eten

COVID-19 heeft het eetgedrag van groepen Nederlanders doen omslaan naar gezonder en duurzamer of juist ongezonder eten. Het merendeel van de mensen laat een vergelijkbaar patroon zien, maar vooral jongeren, mensen met overgewicht en kwetsbare mensen zijn anders gaan eten.