Column | Thrill seeken

suzan tuinier

Auteur: Suzan Tuinier, voedingsdeskundige en eigenaar van communicatiebureau Nutrimedia. Suzan wisselt deze plek af met Michelle Vrij, diëtist bij Nutrimedia.

'Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraag ik aan mijn triathlonmaatje. Het is veel te vroeg, het water ijskoud en ik ben ontzéttend nerveus. Eenmaal gestart, zwem ik de spanning en de kou weg en fiets en loop ik de benen uit mijn lijf. Na de finish voel ik me euforisch en ik straal de rest van de dag. Dáárom doe ik dit dus!

Voor mij is geen wedstrijd te extreem en geen achtbaan te hoog. Ik ben dol op die spanning! Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, blijkt dat mensen zoals ik het ‘thrill seeker-gen’ hebben. Heel uniek ben ik daarmee trouwens niet, want één op de vijf Nederlanders heeft deze specifieke variant van het DRD4-gen. Daarmee ben je vaak avontuurlijker, onderneem je veel nieuwe dingen en neem je risico’s.

Dat merk ik ook in mijn werk. Als ondernemer met inmiddels drie mensen die voor me werken is het soms best spannend. Je weet nooit precies wat er komen gaat. Maar als we samen een mooi project afronden voor een tevreden opdrachtgever krijg ik datzelfde euforische gevoel.

‘Ons mooie vak is continu in beweging, tijdig bijscholen is noodzakelijk’

Grote kans dat jij het gen niet hebt. Betekent dit dan dat je een excuus hebt om jezelf nooit uit te dagen? Dat je jaren op dezelfde plek kunt werken zonder je bij te scholen? Ik vind van niet! Werken op de automatische piloot is soms aantrekkelijk, zeker als je een druk leven naast je baan hebt. Maar het is zo zonde! Ons mooie voedingsvak is continu in beweging. Je kunt het je eigenlijk niet permitteren om achterover te leunen en jezelf nooit eens uit te dagen. Je hebt een beetje adrenaline nodig om scherp te blijven, ook als geen thrill seeker bent.

Dus, kom op! Zit die vergadering eens voor, geef die presentatie, maak eens een praatje met iemand die je nog niet kent, schrijf dat boek of begin met die opleiding. Je hoeft heus geen extreme dingen te doen, hoewel de eerste triathlon voor voedingsexperts mij wel heel leuk lijkt. Misschien moeten we maar eens beginnen met een ritje in de achtbaan. Wie gaat er mee?

Lees ook
Vrijdagtip | Wandelapp ‘Ommetje’

Vrijdagtip | Wandelapp ‘Ommetje’

Elke vrijdag tipt de redactie een lees-, luister-, kijk- of softwaretip. Vandaag tippen wij de app Ommetje. Ommetje motiveert je om regelmatig te gaan wandelen. Met succes, want tijdens mijn stagedagen thuis is zo’n frisse neus enorm welkom.

Boekrecensie | Ingelepeld van Tim Spector

Boekrecensie | Ingelepeld van Tim Spector

Een flinke portie kritiek In dit boek laat auteur Tim Spector je twijfelen aan alles dat je dacht te weten over voeding. Dit boek is geen leesvoer, het is een compleet buffet met gerechten vol (heerlijke) kritiek. Tim Spector is professor genetische epidemiologie aan het King’s College in London. ‘Ingelepeld’ is zijn derde boek....

Column | Het nadeel van optimisme

Column | Het nadeel van optimisme

“An apple a day keeps the doctor away.” Zucht. Ik hoor het mijn moeder nog zo zeggen, terwijl ik een kleine twintig jaar later nog steeds bijna dagelijks een handvol dropfruitduo’s eet in plaats van die gezonde appel. Het is niet dat ik niet gezond wil leven, maar ik hou nou eenmaal van snoepen! Daarbij ben ik nooit ziek en sport ik best veel. Dan...