Column | Thrill seeken

suzan tuinier

Auteur: Suzan Tuinier, voedingsdeskundige en eigenaar van communicatiebureau Nutrimedia. Suzan wisselt deze plek af met Michelle Vrij, diëtist bij Nutrimedia.

'Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraag ik aan mijn triathlonmaatje. Het is veel te vroeg, het water ijskoud en ik ben ontzéttend nerveus. Eenmaal gestart, zwem ik de spanning en de kou weg en fiets en loop ik de benen uit mijn lijf. Na de finish voel ik me euforisch en ik straal de rest van de dag. Dáárom doe ik dit dus!

Voor mij is geen wedstrijd te extreem en geen achtbaan te hoog. Ik ben dol op die spanning! Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, blijkt dat mensen zoals ik het ‘thrill seeker-gen’ hebben. Heel uniek ben ik daarmee trouwens niet, want één op de vijf Nederlanders heeft deze specifieke variant van het DRD4-gen. Daarmee ben je vaak avontuurlijker, onderneem je veel nieuwe dingen en neem je risico’s.

Dat merk ik ook in mijn werk. Als ondernemer met inmiddels drie mensen die voor me werken is het soms best spannend. Je weet nooit precies wat er komen gaat. Maar als we samen een mooi project afronden voor een tevreden opdrachtgever krijg ik datzelfde euforische gevoel.

‘Ons mooie vak is continu in beweging, tijdig bijscholen is noodzakelijk’

Grote kans dat jij het gen niet hebt. Betekent dit dan dat je een excuus hebt om jezelf nooit uit te dagen? Dat je jaren op dezelfde plek kunt werken zonder je bij te scholen? Ik vind van niet! Werken op de automatische piloot is soms aantrekkelijk, zeker als je een druk leven naast je baan hebt. Maar het is zo zonde! Ons mooie voedingsvak is continu in beweging. Je kunt het je eigenlijk niet permitteren om achterover te leunen en jezelf nooit eens uit te dagen. Je hebt een beetje adrenaline nodig om scherp te blijven, ook als geen thrill seeker bent.

Dus, kom op! Zit die vergadering eens voor, geef die presentatie, maak eens een praatje met iemand die je nog niet kent, schrijf dat boek of begin met die opleiding. Je hoeft heus geen extreme dingen te doen, hoewel de eerste triathlon voor voedingsexperts mij wel heel leuk lijkt. Misschien moeten we maar eens beginnen met een ritje in de achtbaan. Wie gaat er mee?

Lees ook
Lessen uit COVID | Stimuleer gezond en duurzaam eten

Lessen uit COVID | Stimuleer gezond en duurzaam eten

COVID-19 heeft het eetgedrag van groepen Nederlanders doen omslaan naar gezonder en duurzamer of juist ongezonder eten. Het merendeel van de mensen laat een vergelijkbaar patroon zien, maar vooral jongeren, mensen met overgewicht en kwetsbare mensen zijn anders gaan eten.

Na diagnose kanker: Doet leefstijl ertoe?

Na diagnose kanker: Doet leefstijl ertoe?

Darmkanker staat wereldwijd op de derde plaats van meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Het is algemeen bekend dat leefstijl, waaronder voeding, een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van darmkanker. Maar een antwoord op de vraag of een patiënt het verloop van zijn/haar ziekte positief kan beïnvloeden door gezonder te leven...

Voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg: ‘Voed je beter’

Voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg: ‘Voed je beter’

Kennis en tools over leefstijlverbetering een essentieel onderdeel maken van het zorgstelsel, dat wil Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. Bijvoorbeeld door diëtisten met zogenoemde prehabilitatie- programma’s standaard in te zetten rond een operatie. Want: “Het integreren van gezonde voeding en leefstijl...