Corona en de diëtistenpraktijk: De invloed van corona op de ondernemend diëtist

Glynis-van-der-Windt

De afgelopen weken merkte ik al dat het iets rustiger is, en ik had zelf ook al voorzorgsmaatregelen genomen vanwege het coronavirus.

Eerst even voorstellen. Ik ben Glynis van der Windt van MIX Diëtisten. Mijn diëtistenpraktijk is gevestigd in 3 huisartsenpraktijken in Den Haag, waar ik nauw samenwerk met de huisartsen en praktijkondersteuners. Wat is er zoal veranderd sinds we bewust zijn van het coronavirus?

Sinds het coronavirus aanwezig is, was ik mijn handen vaker (ondanks dat ik geen handen meer schud), maak de deurklinken en materialen vaker schoon en ik druk cliënten op het hart om thuis te blijven als ze verkouden of grieperig zijn.

Wat een onzin coronavirus

Ook bel ik al mijn kwetsbare cliënten: om te laten weten dat ik het volledig begrijp als ze in deze periode niet naar de praktijk willen komen. Daar krijg ik heel wisselende reacties op, de meeste waarderen het ontzettend. Maar een hoop mensen vinden het toch prettig om me even te zien. Vrijdag nog zei een cliënt, met nota bene ernstig COPD, ondergewicht en reuma, dat we met zijn allen overtrokken reageren. “Wat een onzin. Ik zie je om half 12.”

Deze week is dat heel anders. We zijn met zijn allen in sneltreinvaart terecht gekomen in wat voelt als een film. Normaal kijk ik op zondag alleen even wie er in de agenda staat, deze zondag was ik druk aan de telefoon met  de praktijkmanagers en mijn collega’s binnen de maatschap. Wat in deze periode nog wel de grootste vraag lijkt, is wie de knopen door moet hakken. De nieuwe adviezen druppelen binnen. Van handen wassen bij aanvang van het huisbezoek, tot helemaal geen huisbezoeken meer. De facebookgroep voor diëtisten staat vol met vragen: “Hoe gaan jullie om met het coronavirus?”.

Social distancing

Zondag heb ik besloten om voorlopig alle gesprekken via videobellen of telefoon te doen. En hoe meer ik over ‘social distancing’ hoor, hoe tevredener ik ben met mijn besluit. Ik vind het inmiddels zelfs onverantwoord om op een dag zo veel verschillende contacten te hebben. Veel mensen vinden dat jammer en zeggen de afspraak alsnog af. Ze willen toch ook even wegen, of geven de voorkeur aan face-to-face contact. En ook meer cliënten dan anders zijn momenteel ziek, valt me op.

logo-mix-dietisten-300x143

Zonder twijfel raakt deze crisis ook mij op financieel vlak, ik heb maandag en dinsdag alleen al 14 afmeldingen gehad, wat er normaal 2-3, of in ziekteperiodes hooguit 5 zijn. Maar het maakt me ook creatief als ondernemer: ik merk dat ik het thuiswerken tot nu toe heel ontspannen vind (maar vraag me dit over 3 weken nog eens), en meer tijd overhoud om materiaal te ontwikkelen. Ik heb plezier in het videobellen met cliënten, wat de zorgverzekeraars ook gevraagd is om voorlopig te vergoeden. Ik hoop dat deze ‘coronacrisis’ een ontwikkeling voor de diëtist gaat betekenen op digitaal vlak. Want, zoals Churchill al zei: ‘Never waste a good crisis’.

En wat me opvalt, meerdere cliënten vragen nu ook aan mij: “en hoe gaat het nu met jou, zo thuis?”. Dat vind ik echt lief. Als dit virus als gevolg heeft dat wij als Nederlander, zoals Rutte heeft gevraagd ‘een beetje voor elkaar zorgen’, biedt het hier en daar ook een lichtpuntje.

Dit is een eerste blog van diëtist Glynis van der Windt. De komende dagen zal op deze site een volgende blog van Glynis verschijnen. Ook enkele collega's zullen hun ervaringen rond de coronacrisis delen.

Lees ook
DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

Koninklijke DSM steunt de lancering van Hologram Sciences met $100 miljoen (circa €850.000). Het Amerikaanse health tech-bedrijf biedt op de consument gerichte gepersonaliseerde oplossingen voor voedingvraagstukken.

De praktijk van: Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez

De praktijk van: Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez

Wie in Cuba in het ziekenhuis komt, krijgt binnen 72 uur een intake bij de diëtist. Ja, zelfs bij een gebroken been. Na ontslag uit het ziekenhuis verwijst de diëtist de patiënt door naar een collega in de wijk waar de cliënt woont. Damaris Palacios Téllez werkt in het provinciale ziekenhuis Saturnino in Santiago de Cuba. Hoe runt ze haar praktijk op...

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Beeld: HalGatewood.com via Unsplash Een Amerikaanse studie heeft gevonden dat hogere vitamine D-levels in het bloed mogelijk het risico op COVID-19 verlagen, met name bij Zwarte mensen. Onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Chicago bestudeerden de relatie tussen vitamine D-waarden en de kans om positief te testen op COVID-19....