Corona en de diëtistenpraktijk: De invloed van corona op de ondernemend diëtist

Glynis-van-der-Windt

De afgelopen weken merkte ik al dat het iets rustiger is, en ik had zelf ook al voorzorgsmaatregelen genomen vanwege het coronavirus.

Eerst even voorstellen. Ik ben Glynis van der Windt van MIX Diëtisten. Mijn diëtistenpraktijk is gevestigd in 3 huisartsenpraktijken in Den Haag, waar ik nauw samenwerk met de huisartsen en praktijkondersteuners. Wat is er zoal veranderd sinds we bewust zijn van het coronavirus?

Sinds het coronavirus aanwezig is, was ik mijn handen vaker (ondanks dat ik geen handen meer schud), maak de deurklinken en materialen vaker schoon en ik druk cliënten op het hart om thuis te blijven als ze verkouden of grieperig zijn.

Wat een onzin coronavirus

Ook bel ik al mijn kwetsbare cliënten: om te laten weten dat ik het volledig begrijp als ze in deze periode niet naar de praktijk willen komen. Daar krijg ik heel wisselende reacties op, de meeste waarderen het ontzettend. Maar een hoop mensen vinden het toch prettig om me even te zien. Vrijdag nog zei een cliënt, met nota bene ernstig COPD, ondergewicht en reuma, dat we met zijn allen overtrokken reageren. “Wat een onzin. Ik zie je om half 12.”

Deze week is dat heel anders. We zijn met zijn allen in sneltreinvaart terecht gekomen in wat voelt als een film. Normaal kijk ik op zondag alleen even wie er in de agenda staat, deze zondag was ik druk aan de telefoon met  de praktijkmanagers en mijn collega’s binnen de maatschap. Wat in deze periode nog wel de grootste vraag lijkt, is wie de knopen door moet hakken. De nieuwe adviezen druppelen binnen. Van handen wassen bij aanvang van het huisbezoek, tot helemaal geen huisbezoeken meer. De facebookgroep voor diëtisten staat vol met vragen: “Hoe gaan jullie om met het coronavirus?”.

Social distancing

Zondag heb ik besloten om voorlopig alle gesprekken via videobellen of telefoon te doen. En hoe meer ik over ‘social distancing’ hoor, hoe tevredener ik ben met mijn besluit. Ik vind het inmiddels zelfs onverantwoord om op een dag zo veel verschillende contacten te hebben. Veel mensen vinden dat jammer en zeggen de afspraak alsnog af. Ze willen toch ook even wegen, of geven de voorkeur aan face-to-face contact. En ook meer cliënten dan anders zijn momenteel ziek, valt me op.

logo-mix-dietisten-300x143

Zonder twijfel raakt deze crisis ook mij op financieel vlak, ik heb maandag en dinsdag alleen al 14 afmeldingen gehad, wat er normaal 2-3, of in ziekteperiodes hooguit 5 zijn. Maar het maakt me ook creatief als ondernemer: ik merk dat ik het thuiswerken tot nu toe heel ontspannen vind (maar vraag me dit over 3 weken nog eens), en meer tijd overhoud om materiaal te ontwikkelen. Ik heb plezier in het videobellen met cliënten, wat de zorgverzekeraars ook gevraagd is om voorlopig te vergoeden. Ik hoop dat deze ‘coronacrisis’ een ontwikkeling voor de diëtist gaat betekenen op digitaal vlak. Want, zoals Churchill al zei: ‘Never waste a good crisis’.

En wat me opvalt, meerdere cliënten vragen nu ook aan mij: “en hoe gaat het nu met jou, zo thuis?”. Dat vind ik echt lief. Als dit virus als gevolg heeft dat wij als Nederlander, zoals Rutte heeft gevraagd ‘een beetje voor elkaar zorgen’, biedt het hier en daar ook een lichtpuntje.

Dit is een eerste blog van diëtist Glynis van der Windt. De komende dagen zal op deze site een volgende blog van Glynis verschijnen. Ook enkele collega's zullen hun ervaringen rond de coronacrisis delen.

Lees ook
Van ARFID  tot orthorexia

Van ARFID tot orthorexia

Niet willen eten. Te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, in praktijk Gezond Leven Diëtisten van Berdien van Wezel kloppen mensen aan met verschillende voeding-gerelateerde problemen. Soms levert dit zoveel belemmeringen op voor het dagelijks functioneren dat gesproken kan worden van een eetstoornis.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Column: Actieve herinneringen

Column: Actieve herinneringen

Uit Voeding Nu 3: Column van Michelle Vrij. Het zijn rare tijden! Al meer dan een jaar hebben we te maken met maatregelen die ons door het coronavirus worden opgelegd. Gelukkig worden we eens in de zoveel tijd bemoedigend toegesproken door demissionaire minister-president Mark Rutte. Helaas liet zijn geheugen hem in de steek en...