Van onze kennispartner: Eigen praktijk starten als voedingsdeskundige

Smiling nutritionist showing a healthy diet plan to patient

Ben jij voedingsdeskundige of diëtist en wil je een eigen praktijk beginnen? Een spannende stap! Er zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden die we hier voor jou op een rijtje zetten. Het begint bij het begin: met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Na inschrijving in het handelsregister kun jij zelfstandig ondernemer worden.

Verzekeringen afsluiten

Voor ondernemers valt het aan te raden om goed te verzekeren tegen de grootste risico's. Het gaat hierbij niet enkel om je eigen praktijk en de relatie met je cliënten, maar ook om persoonlijke verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheid- en ongevallenverzekering. Een professionele verzekering die onmisbaar is voor voedingsdeskundigen, diëtisten en andere (para)medische beroepen is de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering. Een medische fout waar jij aansprakelijk voor wordt gesteld, kan namelijk leiden tot een gigantische claim.

Bedrijfslocatie aan huis

Wellicht droom je er altijd al van om een praktijk aan huis te openen. Dit heeft vele voordelen. Zo hoef je niet iedere dag op en neer te reizen naar je praktijk, kun je jouw eigen werktijden bepalen en bespaar je geld dat je anders kwijt zou zijn aan het huren of kopen van een bedrijfspand. Controleer het bestemmingsplan voordat je een praktijk aan huis gaat openen. Hierin staat je woonhuis doorgaans aangegeven als woonruimte. Om het huis ook zakelijk te gebruiken heb je in de meeste gevallen expliciete toestemming van de gemeente nodig. Ook krijg je te maken met fiscale regelingen en moet je wellicht nieuwe afspraken maken over jouw hypotheek of huurovereenkomst.

Bedrijfsruimte huren of kopen

Bij het huren of kopen van een externe bedrijfsruimte krijg je fiscaal voordeel. Deze gemaakte kosten kun je namelijk opvoeren als bedrijfskosten, en vervolgens opvoeren als aftrekpost. In principe is dit niet mogelijk als je vanuit huis werkt, tenzij jouw praktijk een aparte opgang heeft en volledig eigen sanitaire voorzieningen heeft. In dit geval ziet de fiscus jouw praktijk als een bedrijfspand en kun je maximaal jouw fiscale voordeel benutten. Ook andere bedrijfskosten, zoals de kosten die je maakt om werk-gerelateerde events bij te wonen, kun je als zelfstandige aftrekken van de belasting.

Financiering eigen praktijk

Tenzij je in de jaren voordat je ondernemer werd al een grote spaarpot hebt opgebouwd is het vaak nodig om je eigen praktijk extern te financieren. Dit kan onder andere door een zakelijke lening of een persoonlijke lening af te sluiten. In enkele gevallen is het afsluiten van een persoonlijke lening voordeliger. Als je bijvoorbeeld je woning uit wilt breiden met een eigen praktijk is de rente fiscaal aftrekbaar als je de lening op jouw persoon hebt afgesloten. Voor het afsluiten van een zakelijke lening zijn het bedrag, de looptijd, het financieringsdoel en het aflossingsbedrag vastgelegd. Mocht je geen zakelijke lening toegekend krijgen bij de bank, zijn er nog diverse andere mogelijkheden om het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen, zoals lease, factoring of een onderhandse lening.

 

 

Lees ook
DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

Koninklijke DSM steunt de lancering van Hologram Sciences met $100 miljoen (circa €850.000). Het Amerikaanse health tech-bedrijf biedt op de consument gerichte gepersonaliseerde oplossingen voor voedingvraagstukken.

De praktijk van: Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez

De praktijk van: Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez

Wie in Cuba in het ziekenhuis komt, krijgt binnen 72 uur een intake bij de diëtist. Ja, zelfs bij een gebroken been. Na ontslag uit het ziekenhuis verwijst de diëtist de patiënt door naar een collega in de wijk waar de cliënt woont. Damaris Palacios Téllez werkt in het provinciale ziekenhuis Saturnino in Santiago de Cuba. Hoe runt ze haar praktijk op...

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

De praktijk van Daphne Hieltjes: ‘(H)erkenning voor de opbouw van online connectie'

Daphne Hieltjes is holistisch onlinediëtist. Ze inspireert en ondersteunt mensen naar een gezondere leefstijl.Daphne heeft eind 2019 de deeltijdstudie Voeding en Diëtetiek afgerond en is nu ongeveer een jaar onlinediëtist. Ze wist al snel dat ze niet de typische diëtist wilde worden die haar cliënten in een praktijk ziet. Het plaatsonafhankelijk zijn...