Van onze kennispartner: Eigen praktijk starten als voedingsdeskundige

Smiling nutritionist showing a healthy diet plan to patient

Ben jij voedingsdeskundige of diëtist en wil je een eigen praktijk beginnen? Een spannende stap! Er zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden die we hier voor jou op een rijtje zetten. Het begint bij het begin: met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Na inschrijving in het handelsregister kun jij zelfstandig ondernemer worden.

Verzekeringen afsluiten

Voor ondernemers valt het aan te raden om goed te verzekeren tegen de grootste risico's. Het gaat hierbij niet enkel om je eigen praktijk en de relatie met je cliënten, maar ook om persoonlijke verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheid- en ongevallenverzekering. Een professionele verzekering die onmisbaar is voor voedingsdeskundigen, diëtisten en andere (para)medische beroepen is de beroeps­aansprakelijkheids­verzekering. Een medische fout waar jij aansprakelijk voor wordt gesteld, kan namelijk leiden tot een gigantische claim.

Bedrijfslocatie aan huis

Wellicht droom je er altijd al van om een praktijk aan huis te openen. Dit heeft vele voordelen. Zo hoef je niet iedere dag op en neer te reizen naar je praktijk, kun je jouw eigen werktijden bepalen en bespaar je geld dat je anders kwijt zou zijn aan het huren of kopen van een bedrijfspand. Controleer het bestemmingsplan voordat je een praktijk aan huis gaat openen. Hierin staat je woonhuis doorgaans aangegeven als woonruimte. Om het huis ook zakelijk te gebruiken heb je in de meeste gevallen expliciete toestemming van de gemeente nodig. Ook krijg je te maken met fiscale regelingen en moet je wellicht nieuwe afspraken maken over jouw hypotheek of huurovereenkomst.

Bedrijfsruimte huren of kopen

Bij het huren of kopen van een externe bedrijfsruimte krijg je fiscaal voordeel. Deze gemaakte kosten kun je namelijk opvoeren als bedrijfskosten, en vervolgens opvoeren als aftrekpost. In principe is dit niet mogelijk als je vanuit huis werkt, tenzij jouw praktijk een aparte opgang heeft en volledig eigen sanitaire voorzieningen heeft. In dit geval ziet de fiscus jouw praktijk als een bedrijfspand en kun je maximaal jouw fiscale voordeel benutten. Ook andere bedrijfskosten, zoals de kosten die je maakt om werk-gerelateerde events bij te wonen, kun je als zelfstandige aftrekken van de belasting.

Financiering eigen praktijk

Tenzij je in de jaren voordat je ondernemer werd al een grote spaarpot hebt opgebouwd is het vaak nodig om je eigen praktijk extern te financieren. Dit kan onder andere door een zakelijke lening of een persoonlijke lening af te sluiten. In enkele gevallen is het afsluiten van een persoonlijke lening voordeliger. Als je bijvoorbeeld je woning uit wilt breiden met een eigen praktijk is de rente fiscaal aftrekbaar als je de lening op jouw persoon hebt afgesloten. Voor het afsluiten van een zakelijke lening zijn het bedrag, de looptijd, het financieringsdoel en het aflossingsbedrag vastgelegd. Mocht je geen zakelijke lening toegekend krijgen bij de bank, zijn er nog diverse andere mogelijkheden om het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen, zoals lease, factoring of een onderhandse lening.

 

 

Lees ook
Van ARFID  tot orthorexia

Van ARFID tot orthorexia

Niet willen eten. Te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, in praktijk Gezond Leven Diëtisten van Berdien van Wezel kloppen mensen aan met verschillende voeding-gerelateerde problemen. Soms levert dit zoveel belemmeringen op voor het dagelijks functioneren dat gesproken kan worden van een eetstoornis.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Column: Actieve herinneringen

Column: Actieve herinneringen

Uit Voeding Nu 3: Column van Michelle Vrij. Het zijn rare tijden! Al meer dan een jaar hebben we te maken met maatregelen die ons door het coronavirus worden opgelegd. Gelukkig worden we eens in de zoveel tijd bemoedigend toegesproken door demissionaire minister-president Mark Rutte. Helaas liet zijn geheugen hem in de steek en...