Eten met smaak: sambal met jam, kroket met honing

attachment-Annemarie-Delnoij-3

De Juiste Zorg Op De Juiste Plek, ook wel populair afgekort tot JZOJP. Het is een initiatief van een aantal zorgpartijen. Het is bedoeld om zorg dichter bij de patiënt te krijgen, deze te voorkomen of te vervangen door e-health.

Door bijvoorbeeld tele-monitoring kunnen patiënten op afstand behandeld worden en hoeft de patiënt niet meer naar een ziekenhuis. Als je veel controleafspraken hebt dan kan ik me voorstellen dat je dit toejuicht. Ik volg dergelijke initiatieven met veel belangstelling. Want mogelijk hebben ze impact op de manier waarop ik werk in de toekomst.

JZOJP

JZOJP is landelijk en wordt ondersteund door het ministerie van VWS. Met nog grotere belangstelling lees ik over innovaties van slechts één of enkele mensen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de kunstmatige alvleesklier van Robin Koops. In gedachte zie ik hem al staan, in de avonduren in zijn schuur bouwde hij een prototype van de kunstmatige alvleesklier en kroop vriend Rob Kroebrugge achter de laptop voor de software.

Testfase

Laatst ontmoette ik een diabeet (en tevens diëtist) die de kunstmatige alvleesklier mocht dragen in de testfase. Ze had zich nog nooit zo goed gevoeld. Nog regelmatig denk ik aan haar, wetende dat deze periode slechts tijdelijk was. Voorlopig moet zij het nog doen met een old fashion-insulinepen. In de toekomst ziet diabetes-care er hopelijk voor iedereen zo gunstig uit, ook al betekent dat wellicht dat de rol van een diëtist kleiner wordt.

Eten met smaak

Maar dan nog zo’n geweldig initiatief van kok Cees Neefjes en verpleegkundige Annita van der Meulen, werkzaam in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn. Samen ontwikkelden zij ‘Eten met Smaak’. Het is bedoeld voor patiënten bij wie hun smaak veranderde, bijvoorbeeld door een langdurige behandeling of een chemo. Ze kampen niet zelden met problemen rondom eten en krijgen daardoor mogelijk niet voldoende voedingstoffen binnen.

Vieze smaak

Als alles vies smaakt dan laat je het natuurlijk sneller staan. Een extra belasting als je al ziek bent en helemaal als je extra voedingsstoffen nodig hebt. ‘Eten met smaak’ focust op het toevoegen van smaken aan gerechten die ervoor zorgen dat er weer iets geproefd kan worden. Via een zogenoemd smaakpaspoort  wordt het eten van een cliënt in kaart gebracht en wordt het plezier in eten weer teruggeven.

Sambal met jam

Een paar voorbeelden van patiënten die niets meer proefden: bij één kwam de smaak van een kroket weer tot leven nadat er honing aan was toegevoegd en bij een andere meneer werd er sambal toegevoegd aan de jam zodat hij deze weer kon waarderen. Geweldig en mogelijk iets dat ik ook kan toepassen in mijn werk! Niet onterecht heeft dit initiatief dan ook een geldprijs gewonnen om zich verder te kunnen ontwikkelen. Ik hoop dat er nog veel van zulke initiatieven volgen!

Lees ook
DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

Koninklijke DSM steunt de lancering van Hologram Sciences met $100 miljoen (circa €850.000). Het Amerikaanse health tech-bedrijf biedt op de consument gerichte gepersonaliseerde oplossingen voor voedingvraagstukken.

De praktijk van: Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez

De praktijk van: Cubaanse diëtiste Damaris Palacios Téllez

Wie in Cuba in het ziekenhuis komt, krijgt binnen 72 uur een intake bij de diëtist. Ja, zelfs bij een gebroken been. Na ontslag uit het ziekenhuis verwijst de diëtist de patiënt door naar een collega in de wijk waar de cliënt woont. Damaris Palacios Téllez werkt in het provinciale ziekenhuis Saturnino in Santiago de Cuba. Hoe runt ze haar praktijk op...

Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...