Gojibes, superbes?

attachment-Acai-Berry-Diet

Al jaren zijn ze bekend onder de verzamelnaam superfoods. Zo liep ik een tijd geleden al met veel interesse door het gangpad met de gedroogde besjes en zaden in de natuurwinkel. Op de verpakkingen stond alleen vermeld dat er Gojibessen inzitten en ik moest van de verkoopster horen dat de bessen een gunstig effect hebben op organen, zoals de lever en de nieren. Je zou er tevens van afvallen ‘en de bessen zijn libidoverhogend’. Ik humde maar wat. Tegenwoordig kom je deze veelbelovende voedingsmiddelen overal tegen. Zelfs o.a. de Action heeft haar assortiment uitgebreid met bakjes Chiazaad. De Action, een winkel waar je ook sokken en insteekhoesjes kunt kopen. Dat maakt het voor mij nog dubieuzer. Toch zegt één op de tien Nederlanders het noodzakelijk te vinden superfoods te eten naast gewone voeding.

Op internet staat het bol van berichten en artikelen over superfoods, maar echt wetenschappelijk onderbouwd zijn ze niet. Iemand met een kritische blik zegt: ‘leuk al die superfoods en er zitten ook veel goede stoffen in, maar dat het je nu vitaler maakt is echt onzin.’ Terwijl een ander zegt zich door gebruik van tarwegras super goed te voelen. Je hebt altijd aanhangers en tegenhangers. Ik zit er in dit geval een beetje tussenin. Ik eet wel eens Chiazaad en vind sap van Acaibessen erg lekker, maar ik denk niet dat het supergezond is, laat staan dat ik er (gezond) ouder van zal worden.

 

Eindeloze discussie

Ik heb het idee dat de discussie allang niet meer gaat over de hoopgevende claims op superfoods. De voors bevatten kritische kreten richting vlees dat vol antibiotica zit en pakjes soep vol E-nummers. Waar gaat dit heen? Wat een vergelijking. Dus omdat veel voedingsmiddelen antibiotica en/of E-nummers bevatten moeten we allemaal maar aan de dure superfoods? Hou toch op met dat welles nietes en doe alles met mate.

 

Trap er niet in!

Ik ben absoluut niet tegen superfoods, de meesten zitten vol met goede stoffen, alleen ben ik het niet eens met wat er geclaimd wordt. Wie gelooft er nu dat je afvalt van Acaibessen? Ik snap de ondernemer wel, mensen die al meerdere pogingen hebben gedaan om af te vallen kunnen zich deze kuur ook nog wel veroorloven in de hoop dat dit wel echt werkt. Stimulerend ook al die ervaringsverhalen, jammer alleen dat men zo belazerd wordt. Als je naast het gebruik van de supplementen het advies krijgt veel water te drinken, te sporten en niet te snoepen val je inderdaad wel af.  

 

Olijfolie, sommige noten en visolie behoren ook tot de superfoods. Ze bevatten zeker zeer gezonde stoffen, maar is een boterham of een glas melk dan minder gezond? Volgens mij zitten deze voedingsmiddelen ook boordevol essentiële nutriënten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

NVWA: Gezondheidsklachten na eten Gojibessen

Lees ook
Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Vertrouwen van klanten in merken na nep-nieuws ongewijzigd

Nep-nieuws over grote merken tast het vertrouwen van klanten in het merk niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek van Yang Cheng van de North Carolina State University.Volgens Cheng is er veel eerder onderzoek verricht naar de reactie van consumenten op nep-nieuws op sociale media, maar er is weinig gekeken naar hoe dit het vertrouwen in merken kan beïnvloeden....

McDonald’s introduceert veggie nuggets

McDonald’s introduceert veggie nuggets

Fastfoodketen McDonald’s biedt haar kip nuggets vanaf deze week ook in een vegetarische variant aan. Met de Veggie Nuggets wil McDonalds’s inspelen op de groeiende behoefte van gasten om minder vlees te consumeren.Dat meldt McDonald’s gisteren. De fastfoodketen zegt te zien dat steeds meer gasten ervoor kiezen om een keertje geen vlees te eten. Veggie...

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat maakt ‘burgers’ voor McDonald’s

Beyond Meat kan binnenkort mogelijk nog een grote fastfoodketen aan zijn klantenbestand toevoegen: McDonald’s. De fabrikant van vleesvervangers heeft een plantaardig alternatief ontwikkeld voor de BLT burgers.Vooralsnog gaat het om een lokale proef in Canada. Bij 28 restaurants in de Canadese provincie Ontario zet McDonald’s een plantaardige burger...