Jaaroverzicht 2021 | De meest opvallende nieuwtjes

2021 2

Beeld Olya Kobruseva via Pexels

In 2021 kwamen er honderden nieuwsberichten langs op voedingnu.nl. Welke vielen het meeste op? Welke zijn het vaakst aangeklikt? We blikken nog eens terug.

Veruit het meest gelezen nieuwsartikel van 2021 was die over de Schijf for Life, een door diëtisten samengesteld plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Ook de reactie van het Voedingscentrum op de vegan Schijf werd veel gelezen. 

Wetenschappelijke studies

Artikelen over wetenschappelijke studies werd ook graag gelezen. Zoals dit onderzoek waarin farmacologen van de Universiteit Utrecht concluderen dat voedingsstoffen een verrassend vergelijkbare werking kunnen hebben als geneesmiddelen. Een opvallende bevinding die kan helpen een brug te bouwen tussen farmacologen en voedingsonderzoekers. 

Uit onderzoek van onder andere Universiteit Maastricht, bleek dat ons metabolisme al piekt tijdens het eerste levensjaar, terwijl de achteruitgang van de snelheid waarmee we calorieën verbranden juist later begint dan voorheen werd gedacht, gemiddeld pas vanaf ons zestigste. De studie werd gepubliceerd in vakblad Science.

Voedselveiligheid

Er was dit jaar veel te doen rondom titaniumdioxide, het e-nummer waarvan uiteindelijk besloten is dat er een verbod op komt in voedingsmiddelen. Op 14 mei schreven we dat een verbod in zicht was en in oktober kwam de bevestiging: in 2022 een EU-breed verbod op E171.

Er was ook nieuws over rozijnen. Volgens een onderzoek van foodwatch zouden die vol zitten met een cocktail van bestrijdingsmiddelen. Het Voedingscentrum reageerde genuanceerd op de ophef.

Wil je volgend jaar niets missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Lees ook
Helma Verkerk gooit het roer om | ‘Miss Susta, het groene alternatief voor vlees’

Helma Verkerk gooit het roer om | ‘Miss Susta, het groene alternatief voor vlees’

Na een succesvolle carrière in de foodsector lagen de banen voor Helma Verkerk feitelijk voor het oprapen. Ze koos een andere weg, haar weg. Ze wordt ondernemer en start haar eigen bedrijf: Susta Foods. “Hiermee wil ik er persoonlijk aan bijdragen dat we met z’n allen minder vlees eten.”

Standpunt Voedingscentrum | Goede data essentieel voor beleid, voorlichting en onderzoek

Standpunt Voedingscentrum | Goede data essentieel voor beleid, voorlichting en onderzoek

Tekst: ir. Wieke van der Vossen, dr. ir Annette Stafleu en ir. Pascal de Brabander Mensen gezonder laten eten en het terugdringen van overgewicht zijn speerpunten van het preventiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) (1). Het moet voor mensen makkelijker zijn om gezond te kiezen. En dat overal waar je komt. Denk aan...

NAV-lid Iris Groenenberg: ‘Vertalen van wetenschap naar praktisch advies voor consument’

NAV-lid Iris Groenenberg: ‘Vertalen van wetenschap naar praktisch advies voor consument’

Hoe bent u in de voedingssector terecht gekomen? Ik twijfelde lang over mijn studiekeuze: ga ik voor geneeskunde of een studie in de voeding? Ik koos het laatste. Want daar kon ik meer bereiken aan de voorkant: dus voorkomen dat mensen ziek worden. Ik studeerde Voeding & Diëtetiek in Nijmegen en direct aansluitend volgde ik de master Nutrition...