Kijktip | Menu van morgen

Elke vrijdag tipt de redactie een lees-, luister-, kijk- of softwaretip. Vandaag tippen wij Menu van morgen, een vijfdelige videoserie van de Universiteit van Nederland over voeding in jouw toekomst.  

Naast mijn stage bij Alea Publishers, werk ik als natuurkundedocent in het voortgezet onderwijs. Voor mijn lessen zoek ik regelmatig beeldmateriaal dat leerlingen aan het denken zet. De video’s van de Universiteit van Nederland passeren daarbij regelmatig de revue. Tijdens het zoeken kwam ik ook een korte serie tegen over voeding: Menu van morgen. Onze wereld is continu aan het veranderen, ook op het gebied van voeding. Deze video’s zijn kort, begrijpelijk én zetten je aan het denken.

Er komen vijf wetenschappers aan het woord over voeding en onze toekomst. Toxicoloog Aalt Bast van de Universiteit van Maastricht praat je in de tweede video bij over het eten van een bespoten appel en in de vijfde video komt dr. ir. Wieger Wamelink van de Universiteit van Wageningen aan het woord over hoe het eten smaakt op Mars. 

Of je nu jongere of volwassene bent, het is goed om na te denken over voeding in de toekomst. Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om zich meer bewust te worden in deze snel veranderende wereld. 

Klik hier voor de eerste video van Menu van morgen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

Ons voedingspatroon is niet optimaal. Het voldoet niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Lisanne de Weert van Blonk Consultants onderzocht of er nog plaats is voor toegevoegde en vrije suikers in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Conclusie: die is er, al ligt de hoeveelheid in de meeste gevallen iets lager dan in het huidige dieet.

Kijktip │ Broodje Gezond

Beeld: JESHOOTS.com via Pexels Deze vrijdag tippen we Broodje Gezond van KRO NCRV. In deze videoserie onderzoeken ze allerlei feiten en fabels rondom voeding en gezondheid. Want hoe gezond zijn vitaminepillen eigenlijk en wat is het nut van vezels? Ersin Kiris en Marlijn Weerdenburg bespreken iedere aflevering een voedselhype of gezondheidsmythe. Je weet wel, van die onderwerpen waar iedereen een mening over heeft, maar wat is nou waar? In de aflevering vers/blik onderzoeken Kiris en Weerdenburg wat nu gezonder is, verse groente of groente uit blik. Ze vragen naar de mening van...

Het (on)gezonde aanbod van pizza’s in Nederland

Het (on)gezonde aanbod van pizza’s in Nederland

Pizza’s zijn populair, maar er is weinig bekend over de verschillen in voedingswaarden en groottes. Tim van Kuppeveld, student Healthy Living bij de HAS, heeft voor opdrachtgever RIVM/Voedingscentrum, informatie verzameld van 449 pizza’s in supermarkten en 585 stuks in pizzaketens in Nederland.