Leestip: interview in Trouw over betere voeding in ontwikkelingslanden

grfr

Beeld: Arturo Rivera via Unsplash

De vrijdagtip van deze week is een artikel uit Trouw van 23 september. Wetenschapper Bart de Steenhuijsen Piter (WUR) vertelt daarin over zijn onderzoek naar hoeveel (en welke) fruit en groente mensen in arme landen eten, en hoe dat kan verbeteren.

Dr. Bart de Steenhuijsen Piter is specialist in voedselsystemen en onderzoeker bij Wageningen University & Research. Gemiddeld gezien is er geen enkel land waar mensen dagelijks genoeg groente en fruit eten, soms door overvloed aan voedselkeuzes, soms door armoede. In zijn onderzoek vraagt De Steenhuijsen Piter zich af wat je kunt doen om de consumptie te verhogen. En waar kunnen investeringen een verschil maken? 

Uit de studie zijn enkele aanbevelingen gekomen voor beter beleid, investeringen en ontwikkelingsprojecten. Citaat uit Trouw: Een hele praktische: investeer vooral in de productie van groene bladgroenten zoals spinazie, omdat die gezonder zijn dan de uien en tomaten die nu veel aandacht krijgen. Een andere: stimuleer de groenteteelt dicht bij de stad. Zodat vrouwen de producten kunnen verkopen en zo hun positie versterken. 

In het artikel in Trouw vertelt de onderzoeker meer over zijn bevindingen. Hoe zorg je ervoor dat de voeding van arme mensen verbetert? Wetenschapper Bart de Steenhuijsen heeft een oplossing.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt

Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt

In 2018 voerde het Verenigd Koninkrijk een suikertaks op frisdrank in. En deze werkt. Die conclusie trekt onderzoekster Nina Rogers van de Universiteit van Cambridge. Zo stoppen frisdrankproducenten minder suiker in hun product, vertelt ze aan Scientas.nl.

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten

Onderschatting van het risico op hart- en vaatziekten

Om te voorspellen hoe groot de kans is dat iemand binnen tien jaar een hart-of vaatziekte krijgt gebruiken huisartsen een model. Onderzoekers van het Radboudumc vergeleken het model met het daadwerkelijke aantal hart- en vaatziekten. Hieruit blijkt dat het risico op hart- en vaatziekte anderhalf keer zo groot is dan het huidige model verwacht.