Leestip: interview in Trouw over betere voeding in ontwikkelingslanden

grfr

Beeld: Arturo Rivera via Unsplash

De vrijdagtip van deze week is een artikel uit Trouw van 23 september. Wetenschapper Bart de Steenhuijsen Piter (WUR) vertelt daarin over zijn onderzoek naar hoeveel (en welke) fruit en groente mensen in arme landen eten, en hoe dat kan verbeteren.

Dr. Bart de Steenhuijsen Piter is specialist in voedselsystemen en onderzoeker bij Wageningen University & Research. Gemiddeld gezien is er geen enkel land waar mensen dagelijks genoeg groente en fruit eten, soms door overvloed aan voedselkeuzes, soms door armoede. In zijn onderzoek vraagt De Steenhuijsen Piter zich af wat je kunt doen om de consumptie te verhogen. En waar kunnen investeringen een verschil maken? 

Uit de studie zijn enkele aanbevelingen gekomen voor beter beleid, investeringen en ontwikkelingsprojecten. Citaat uit Trouw: Een hele praktische: investeer vooral in de productie van groene bladgroenten zoals spinazie, omdat die gezonder zijn dan de uien en tomaten die nu veel aandacht krijgen. Een andere: stimuleer de groenteteelt dicht bij de stad. Zodat vrouwen de producten kunnen verkopen en zo hun positie versterken. 

In het artikel in Trouw vertelt de onderzoeker meer over zijn bevindingen. Hoe zorg je ervoor dat de voeding van arme mensen verbetert? Wetenschapper Bart de Steenhuijsen heeft een oplossing.

Lees ook
Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Project Kok in de klas leert basisschoolkinderen over smaak en koken

Vanaf deze week gaan zestig professionele koks om een kookles te verzorgen op zestig basisscholen in Nederland, voor het event Kok in de klas. Het event is bedoeld om kinderen te leren over smaak, koken en het koksvak. Ook wil de organisatie kinderen laten kennismaken met meer verschillende soorten groenten en fruit.

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC onderzoekt intermitterend vasten

Er is veel aandacht in de media voor intermitterend vasten, maar we weten nog bijna niets over de lange termijneffecten en de haalbaarheid, zegt onderzoeker en diëtist Kirsten Berk van het Erasmus MC. Daarom is de onderzoeksgroep van de afdeling Diëtetiek dit jaar gestart met een grootschalig onderzoek naar de effecten van het dieet.