Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

VoedingMedicatie_PolinaTankilevitch_Pexels

Beeld: PolinaTankilevitch via Pexels

De vrijdagtip van deze week is het artikel ‘Is goede voeding het nieuwe medicijn?’ uit het AD van 24 november. Hoogleraar farmacologie Saskia Braber vertelt over het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van voeding.

Saskia Braber is hoogleraar aan de afdeling farmacologie van de Universiteit Utrecht leidde dit onderzoek. Samen met een team heeft ze het effect van bepaalde voedingsstoffen op het afweersysteem onderzocht en in kaart gebracht. ‘De trigger voor dit onderzoek naar de geneeskrachtige werking van voeding was mijn verbazing over de geringe belangstelling daarvoor binnen de geneesmiddelenleer.’ Hier lees je het nieuwsartikel erover op voedingnu.nl.

Het verband tussen voeding, medicatie en gezondheid wordt steeds actueler en het onderzoek van Braber is daar een voorbeeld van. In het interview beantwoord Braber vragen als ‘Wat is gezondheid eigenlijk?’, ‘Kan voeding ook in plaats komen van medicatie?’ en ‘Wat kunnen we met de resultaten van uw onderzoek in de praktijk?’. 

Klik hier voor het hele interview en klik hier voor het onderzoek.

Lees ook
Onderzoek naar gezonde eetgewoonten bij peuters

Onderzoek naar gezonde eetgewoonten bij peuters

Shelley van der Veek, universitair docent bij het instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar gezonde eetgewoonten van peuters. Het onderzoeksproject heeft als doel ouders te helpen hun peuters gezonde eetgewoonten aan te leren door het bevorderen van sensitief voeden tijdens de fase wanneer peuters kieskeurig...

WUR onderzoekt rol gezondere leefstijl in verminderen moeheid bij darmkanker

WUR onderzoekt rol gezondere leefstijl in verminderen moeheid bij darmkanker

Begin dit jaar ging het SoFiT onderzoek van WUR van start, waarbij onderzocht wordt of een gezondere leefstijl chronische vermoeidheid na dikkedarmkanker vermindert. Hiervoor worden 180 ex-dikkedarmkankerpatiënten gezocht die willen deelnemen aan het onderzoek.

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.