Leestip │ Is goede voeding het nieuwe medicijn?

VoedingMedicatie_PolinaTankilevitch_Pexels

Beeld: PolinaTankilevitch via Pexels

De vrijdagtip van deze week is het artikel ‘Is goede voeding het nieuwe medicijn?’ uit het AD van 24 november. Hoogleraar farmacologie Saskia Braber vertelt over het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van voeding.

Saskia Braber is hoogleraar aan de afdeling farmacologie van de Universiteit Utrecht leidde dit onderzoek. Samen met een team heeft ze het effect van bepaalde voedingsstoffen op het afweersysteem onderzocht en in kaart gebracht. ‘De trigger voor dit onderzoek naar de geneeskrachtige werking van voeding was mijn verbazing over de geringe belangstelling daarvoor binnen de geneesmiddelenleer.’ Hier lees je het nieuwsartikel erover op voedingnu.nl.

Het verband tussen voeding, medicatie en gezondheid wordt steeds actueler en het onderzoek van Braber is daar een voorbeeld van. In het interview beantwoord Braber vragen als ‘Wat is gezondheid eigenlijk?’, ‘Kan voeding ook in plaats komen van medicatie?’ en ‘Wat kunnen we met de resultaten van uw onderzoek in de praktijk?’. 

Klik hier voor het hele interview en klik hier voor het onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt

Brits onderzoek: Suikertaks op frisdrank werkt

In 2018 voerde het Verenigd Koninkrijk een suikertaks op frisdrank in. En deze werkt. Die conclusie trekt onderzoekster Nina Rogers van de Universiteit van Cambridge. Zo stoppen frisdrankproducenten minder suiker in hun product, vertelt ze aan Scientas.nl.

Nutricia lanceert plantaardige medische voeding

Nutricia lanceert plantaardige medische voeding

Nutricia lanceert haar eerste plantaardige en vegan medische drinkvoeding bij ziektegerelateerde ondervoeding. Hiermee biedt het bedrijf een alternatief voor de groeiende groep mensen die plantaardig eten en drinken. Nutricia combineert jarenlange expertise in het ontwikkelen van voedingsondersteuning met de ambitie van moederbedrijf Danone om te bouwen...

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Lectoraat Eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein aan de slag met voeding van de toekomst

Vanaf 2023 start Martina Sura (Ph.D.) bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden als lector Eiwittransitie. Het nieuwe lectoraat heeft als doel om via het toepassen van nieuwe inzichten en technieken de eiwittransitie te versnellen, waarbij een accent wordt gelegd op gezond en duurzaam geproduceerd voedsel.