Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

salt sugar fat

Beeld cover Salt, sugar, fat 

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.

Dit boek uit 2014 biedt een kijkje in de wereld van voedselproducenten en hoeveel geld, expertise en wetenschap er wordt ingezet om hun producten zo verslavend mogelijk te maken. Moss schrijft over hoe de belangen van industrieën ons eetgedrag beïnvloeden door middel van bliss points en conditioned hypereating. 

Het boek won de James Beard Foundation Award voor Writing en Literature en werd bekroond tot New York Times bestseller. Salt, sugar, fat leest bijna als complottheorie, maar door de harde waarheden spoort het lezers aan kritisch te kijken naar de producten die ze in hun kast hebben liggen en biedt het tientallen extra redenen om te kiezen voor gezond, onbewerkt voedsel. 

In 2021 vervolgde Moss het verhaal van Salt, sugar, fat met Hooked: Food, Free Will, and How the Food Giants Exploit Our Addictions. Hierin keert Moss weg van de marketingstrategieën in de food industrie en exploreert hij de fysio- en psychologische aspecten die bijdragen aan onze liefde voor bewerkt eten. 

Beeld cover Hooked 

Michael Moss is een amerikaanse journalist en auteur die onder andere heeft geschreven voor The Wall Street Journal en The New York times. In 2010 won Moss de Pulitzer Prize voor Explanatory Reporting. 

Klik hier om Salt, sugar, fat te bestellen. 



Lees ook
‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

Ons voedingspatroon is niet optimaal. Het voldoet niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Lisanne de Weert van Blonk Consultants onderzocht of er nog plaats is voor toegevoegde en vrije suikers in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Conclusie: die is er, al ligt de hoeveelheid in de meeste gevallen iets lager dan in het huidige dieet.

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Standpunt Voedingscentrum | Waarom je mensen zichzelf de les moet laten lezen

Implementatie intenties, altercasting, de foot-in-the-door techniek, boosting, nudging. De lijst aan gedragsveranderingstechnieken is inmiddels zó lang, dat het voor professionals een uitdaging kan zijn om ze allemaal te kennen, laat staan toe te passen in de praktijk. Kortom: een goede aanleiding om – wat het Voedingscentrum betreft – hier een van...

Jaaroverzicht 2021 | Favoriete artikelen uit Voeding Nu

Jaaroverzicht 2021 | Favoriete artikelen uit Voeding Nu

In dit artikel bespreekt de webredactie van Voeding Nu de leukste/interessantste/meest spraakmakende Voeding Nu-artikelen van het jaar: van hersenen, via de schooltuin tot laboratoriumkoffie.