Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

salt sugar fat

Beeld cover Salt, sugar, fat 

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.

Dit boek uit 2014 biedt een kijkje in de wereld van voedselproducenten en hoeveel geld, expertise en wetenschap er wordt ingezet om hun producten zo verslavend mogelijk te maken. Moss schrijft over hoe de belangen van industrieën ons eetgedrag beïnvloeden door middel van bliss points en conditioned hypereating. 

Het boek won de James Beard Foundation Award voor Writing en Literature en werd bekroond tot New York Times bestseller. Salt, sugar, fat leest bijna als complottheorie, maar door de harde waarheden spoort het lezers aan kritisch te kijken naar de producten die ze in hun kast hebben liggen en biedt het tientallen extra redenen om te kiezen voor gezond, onbewerkt voedsel. 

In 2021 vervolgde Moss het verhaal van Salt, sugar, fat met Hooked: Food, Free Will, and How the Food Giants Exploit Our Addictions. Hierin keert Moss weg van de marketingstrategieën in de food industrie en exploreert hij de fysio- en psychologische aspecten die bijdragen aan onze liefde voor bewerkt eten. 

Beeld cover Hooked 

Michael Moss is een amerikaanse journalist en auteur die onder andere heeft geschreven voor The Wall Street Journal en The New York times. In 2010 won Moss de Pulitzer Prize voor Explanatory Reporting. 

Klik hier om Salt, sugar, fat te bestellen. 



Lees ook
Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.

Eetgedrag is weinig veranderingsgezind

Eetgedrag is weinig veranderingsgezind

Als er gezegd – of verzucht – wordt dat een mens eigenlijk nooit verandert, dan gaat het niet alleen over iemands karakter maar ook om gedrag. Gedrag is vaak minder veranderingsgezind dan gedacht of gehoopt. Gewoontes hebben diepe wortels die gedrag ‘vasthouden’. Dit geldt zelfs in deze disruptieve tijden van de coronapandemie. Maar het belang van verandering...