Luistertip | De politiek van eten, podcastserie van Lisa Jansen

lisa jansen

Beeld: links Lisa Jansen (foto: Lemon and Peach Photography), rechts Dalila Sayd (foto: Mitchel van Voorbergen)

Dit is de beste podcast-tip tot nu toe, als je het mij vraagt. Vandaag tippen we een nieuwe serie in de podcast van Lisa Jansen (Big Vegan Sister de Podcast): De politiek van eten. Met in de eerste aflevering Dalila Sayd, directeur van stichting Het Eetschap, over een socialer en toegankelijker voedsellandschap.

Al sinds Lisa Jansen haar Big Vegan Sister podcast startte ben ik groot liefhebber. Jansen is ontzettend goed in podcasts maken en mensen interviewen. Met haar gasten bespreekt ze allerlei maatschappelijke onderwerpen, op een altijd toegankelijke manier die je motiveert de wereld een beetje mooier achter te laten dan die nu is.

Voeding kwam tot nu toe een paar keer langs (zie laatste alinea), maar de focus van Big Vegan Sister de Podcast is veel breder. Afgelopen maand is Jansen een nieuwe serie gestart: de politiek van eten, waarin ze met haar gasten de politieke kant van voeding onderzoekt. In deze eerste aflevering is dat Dalila Sayd, directeur van stichting Het Eetschap. Sayd maakt zich sterk voor een duurzamer, maar vooral socialer voedsellandschap, waarin goed en gezond eten voor iedereen toegankelijk is. Ook in Nederland leven nog steeds enorm veel mensen in voedselonzekerheid: zij hebben niet genoeg fysieke en economische toegang tot voldoende goed, gezond en cultureel passend eten. Dalila Sayd is expert op dit gebied en vertelt in deze aflevering, Werken aan een sociaal voedsellandschap, hoe en waarom zij zich hiervoor inzet.

Jansen bespreekt soms zware onderwerpen in haar podcasts, maar door haar interviewstijl, gevoel voor humor en ontzettend prettige stem eindig ik na het luisteren altijd met een hoopvol en strijdvaardig gevoel. Via deze link ga je direct naar de podcastaflevering, waar je ook kunt doorklikken naar Spotify, iTunes of een andere podcast-app. Alle podcasts zijn getranscribeerd of worden dat binnenkort.

Andere afleveringen die je misschien interessant vindt: Dik en disabled: een vet intersectioneel gesprek met Anoesjka Minnaard en Liza Slootman; Kun je ooit helen van een eetstoornis? Met Bowie Redman Barbiers en Liza Slootman; In gesprek over activisme met Mignon Nusteling.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Leestip: Salt, sugar, fat door Michael Moss

Elke vrijdag deelt de redactie van Voeding Nu een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we het boek Salt, sugar, fat van Michael Moss.

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Leestip: Met een virtualrealitybril naar de supermarkt

Tijdens de zomerperiode deelde de redactie van Voeding Nu iedere vrijdag een lees-, luister- of kijktip. De rubriek blijkt populair, dus voorlopig houden we de rubriek erin. Vandaag een artikel uit de Volkskrant, over een experiment dat consumenten kan helpen duurzame keuzes te maken in de supermarkt.

Luistertip: podcastserie Maintenance Phase over BMI en de obesitasepidemie

Luistertip: podcastserie Maintenance Phase over BMI en de obesitasepidemie

Tijdens de zomerperiode deelt de redactie van Voeding Nu elke vrijdag een kijk-, luister- of leestip. Vandaag tippen we twee podcastafleveringen van Maintenance Phase getiteld The Body Mass Index en The Obesity Pandemic.