Luistertip | Gezond Gesprek

19 november 2021 Julia van der Zande

Beeld Jelle van Leest via Unsplash

Vandaag tippen we de podcast Gezond Gesprek van diëtist en journalist Karine Hoenderdos. In de podcast spreekt ze experts op het gebied van gezondheid, voeding en levensstijl.

De podcasts hebben als onderwerpen overgewicht, voeding en kanker, menstruatie, stofwisseling en ons voedselsysteem. De afleveringen gaan dus niet alleen over afvallen, maar bevatten ook wat minder voorspelbare onderwerpen. De podcast geeft goede adviezen die zijn gebaseerd op de wetenschap en geeft geen valse hoop aan mensen door bepaalde voedingsmiddelen te adviseren die uiteindelijk niks zullen doen.

Er komen verschillende gasten aan het woord die zich gespecialiseerd hebben in het onderwerp van de podcast. In de aflevering over voeding en kanker is dat prof.dr.ir. Ellen Kampman van Wageningen Universiteit. Er wordt besproken dat veel zaken niet of moeilijk te bewijzen zijn. Ieder mens is verschillend en onderzoeken worden gedaan op grote groepen mensen. De individualiteit kan hierin niet worden meegenomen. Kampman maakt duidelijk dat heel veel verschillende onderzoeken eerst met elkaar vergeleken moeten worden voordat je daar een conclusie aan kan hangen.  

Het is een fijne podcast om naar te luisteren, omdat de presentatrice en de gast rustig vertellen over het desbetreffende onderwerp. Ook praat Hoenderdos niet door de gast heen, worden er duidelijke vragen gesteld en komt er tussendoor even een korte samenvatting. Hierdoor blijft het interessant om naar te luisteren.

Als je geen zin hebt om de gehele podcast te luisteren, is er ook een samenvatting te vinden. Ook handig als je het nog even wilt nalezen.

Altijd op de hoogte blijven?