Nieuwe kansen voor nutraceuticals

attachment-nutraceutical

Ze vallen niet onder de normale voeding, het zijn geen supplementen of kruidenpreparaten, maar ook geen medicijnen: nutraceuticals. Italiaanse onderzoekers publiceerden een discussiestuk waarin ze oproepen tot een nieuwe definitie en wettelijke regulering voor nutraceuticals. Nu vallen ze volgens hen tussen de wal en het schip, in het grijze gebied tussen voeding en farma.

Er is geen duidelijke definitie van een nutraceutical en er is geen goede regelgeving. Beide zijn wel nodig schrijven Italiaanse onderzoekers in het British Journal of Clinical Pharmacology. Producten die verder gaan dan de voeding, geen medicijn zijn, maar wel een medisch of gezondheidsvoordeel met zich meebrengen zouden volgens hen als nutraceutical aangemerkt moeten kunnen worden.

Geen medicijnen

Vooral mensen die niet tegen reguliere medicijnen kunnen, zouden gebaat kunnen zijn bij nutraceuticals vinden de onderzoekers. ‘Nutraceuticals worden vaak verward en verkeerd vergeleken met andere beschikbare producten die een ogenschijnlijk gezondheidseffect hebben’, zegt onderzoeksleider Ettore Novellino.

Beoordeling veiligheid

‘Een beoordeling van de veiligheid, het werkingsmechanisme en de effectiviteit – ondersteund met klinische data - zou een nutraceutical moeten onderscheiden van supplementen. Wij stellen een regelysteem voor dat lijkt op het beoordelingssysteem van medicijnen. Het is strenger dan dat voor voedingssupplementen, maar biedt bescherming aan de consument.’

Onderscheid met preparaten

Een definitie vinden de onderzoekers nodig om de juiste klinische studies naar veiligheid en effectiviteit op te zetten. Ook wordt daarmee het onderscheid met voedingssupplementen en kruidenpreparaten duidelijker.

Lees ook
Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

De Consumentenbond vindt dat het toekomstige kabinet veel ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Helpt Vitamine D mogelijk toch tegen COVID-19?

Beeld: HalGatewood.com via Unsplash Een Amerikaanse studie heeft gevonden dat hogere vitamine D-levels in het bloed mogelijk het risico op COVID-19 verlagen, met name bij Zwarte mensen. Onderzoekers van het Medisch Centrum van de Universiteit van Chicago bestudeerden de relatie tussen vitamine D-waarden en de kans om positief te testen op COVID-19....

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

Gezondheidsraad: Extra vitamine D tegen COVID-19 niet nodig

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor de overheid, ziet geen aanleiding om extra vitamine D-inname te adviseren tegen COVID-19.