Recensie | Is de veldboon het nieuwe soja?

bonen

In oktober organiseerde hogeschool InHolland een webinar over veldbonen als eiwitbron. Zijn de voedingswaarden in orde? En hoe zit het met het economische plaatje? Experts Peter Voshol en Fred van der Velde legden het uit in een boeiend college dat me aan het denken heeft gezet.

Voedingswaarde, opneembaarheid en verwerking

Peter Voshol (biochemicus en oprichter van Voeding Leeft) bespreekt de voedingswaarde van veldbonen: wat zit er precies in de veldboon en hoe kun je de veldboon toepassen in het voedingspatroon van Nederlanders? Vergeleken met vlees hebben bonen een veel lagere eiwitwaarde en een lager energiegehalte. Ook bevatten bonen anti-nutriënten: dat zijn stoffen die niet zo gunstig zijn en onze vertering beïnvloeden. Hiervan hebben we echter wel lage hoeveelheden nodig om te kunnen functioneren. Een mix van verschillende bonen kan ervoor zorgen dat de voedingswaarde van bonen toeneemt, het eiwitgehalte neemt dan toe. 

Fred van der Velde (werkzaam bij NIZO en lector bij HAS Hogeschool) gaat daarna in op de verwerking van de bonen. Peter Voshol benoemde al eerder dat de opneembaarheid van bonen bemoeilijkt wordt door de verschillende stoffen die zich in de bonen bevinden. Hierdoor kan er van bijvoorbeeld 20 gram eiwit uit de bonen, maar 10 gram worden opgenomen in het lichaam. Verschillende bewerkingen van de bonen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.

De opbrengst

Daarnaast kwam de opbrengst aan bod. De oogst moet namelijk ook wat opleveren. Van de Velde nam ons mee in het selectieproces. Welke boon geeft welke voordelen? Een voordeel van de veldboon is dat die in Nederland verbouwd kan worden. Je kunt daarnaast vanuit verschillende perspectieven bepalen welke boon het meeste opbrengt, zoals het perspectief van de consumenten, de boeren, de omgeving, de NPD en de nutritionele kant van de alternatieve eiwitbron.

Conclusie

Het college begon duidelijk en herkenbaar, waarna het niveau steeds pittiger werd. Als je niet thuis bent in de chemische processen van het bewerken van voedsel, kon het soms wat moeilijk te volgen zijn. Wat daarbij niet mee hielp, is dat de camerakwaliteit wat aan de wensen overliet in de donkere zaal.

Wel vond ik het interessant om te horen wat er allemaal komt kijken bij het vinden en bewerken van nieuwe eiwitbronnen. Met alles wat nu speelt op de aarde rondom klimaatverandering is het belangrijk dat we gaan kijken naar nieuwe technieken. Ik vind het interessant om dit te blijven volgen en mee te nemen in mijn kennis over gezonde voeding. 

Lees ook
Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Prentenboek over gezonde voeding voor basisscholen

Studio Groot doneert samen met Koppert Cress een prentenboek over gezonde voeding aan alle basisscholen in Westland en Midden-Delfland. Het boek vertelt kinderen de do’s en don’ts van gezonde voeding en legt uit waarom vitamines belangrijk zijn.

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative lanceert vleesvervangers van Nederlandse veldbonen

ME-AT the Alternative, dochteronderneming van Vion, introduceert als eerste bedrijf in de branche plantaardige vleesvervangers op basis van proteïnen uit Nederlandse veldbonen in de retail.