Blogs
Varkenshouder Vermeer #4: De varkenspest en andere ziektes
Varkenshouder Jan VermeerVoor de Blog HAS Voedseldialoog zaten we aan de keukentafel bij varkenshouder Vermeer in Moergestel. Het bedrijf heeft een eigen biggenfok. Dat is niet alleen zakelijk aantrekkelijk, maar zorgt ook voor minder risico op ziektes.Sinds de varkenspest is er geen varken meer het erf op gekomen. Zo houd je de ziektedruk laag, weet...
Varkenshouder Vermeer #3: Over voer, mest en antibiotica
De vrachtwagens rijden af en aan op het bedrijf van Jan Vermeer, varkenshouder in Moergestel. 12.000 varkens vertrekken jaarlijks van het erf van Jan richting slachterij. En voor €900.000,- aan voer wordt er gebracht.Waarom kiest Jan voor droogvoer? En wat gebeurt er met de mest? Een blog serie voor HAS Voedseldialoog over varkens… Varkens voeren “Wat...
Varkenshouder Vermeer #2: €7,50 extra per ‘Beter-Leven’ varken
Varkenshouder en ondernemer Jan Vermeer heeft een bedrijf met 4000 vleesvarkens en 400 zeugen. We spraken met hem en zijn stagiair Job van Dommelen voor HAS Voedseldialoog. Over de geldstromen en de vele vrachtwagens die af en aan rijden.Uiteindelijk gaat het om het varkensvlees. Dat komt als ‘1-ster-Beter-Leven vlees’ terecht bij ons als consument....
Varkenshouder Vermeer #1: Varkens is een sneller spelleke
Een gewone varkensboer, die wilde ik heel graag eens spreken voor de blog HAS Voedseldialoog. En zo kwam ik samen met Anne Hendriks, 2de jaars student Voedingsmiddelentechnologie en Corné Verhees, opleidingsdirecteur Voedingsmiddelentechnologie bij Jan Vermeer. Jan is varkensboer in Moergestel.Zoon van een melkveehouder met wat zeugen. Zijn broer heeft...
Voeding voor huisartsen
Eerder deze maand sprak ik op een nascholing voor huisartsen: het ging over ‘Voeding: zin en onzin’. Ik was gevraagd om het over ‘Voedingsmythes’ te hebben. En er waren stemkastjes, voor meer interactiviteit.Een buitenkans, leek me: Want wat weten huisartsen eigenlijk van voeding? Volgens mij niet zoveel. Kon ik ze ook meteen zelf wat vragen voorleggen…....
Agriprogress #4: De oplossing van Mansholt en Macron
Vogelgriep, varkenspest, paardenvleesaffaire, mestproblemen, antibioticaresistentie, fipronil-eieren: Zorg om dierenwelzijn, voedselfraude en ruimingen kosten een hoop maatschappelijk draagvlak. Pieter Helfferich van Agriprogress heeft een jarenlange loopbaan in de landbouw- en voedselketen.De laatste jaren vooral in Roemenië. Ik vroeg hem hoe hij de...
Agriprogress #3: Korte ketens en gezondheid
Nederland is een heel klein land wat betreft oppervlakte. Maar als het gaat om de praktijk en de kennis over landbouw en voedselproductie is ons land een wereldspeler. Pieter Helfferich van Agriprogress heeft er zijn hele loopbaan middenin gezeten.Hij heeft een brede kijk op het Nederlandse voedselsysteem en hoe dit zich verhoudt tot het buitenland,...
Nieuwe kansen voor nutraceuticals
Ze vallen niet onder de normale voeding, het zijn geen supplementen of kruidenpreparaten, maar ook geen medicijnen: nutraceuticals. Italiaanse onderzoekers publiceerden een discussiestuk waarin ze oproepen tot een nieuwe definitie en wettelijke regulering voor nutraceuticals. Nu vallen ze volgens hen tussen de wal en het schip, in het grijze gebied...
Agriprogress #2: Nederlandse landbouw in Roemenië
Het wordt enorm gestimuleerd, met subsidies van wel 50 tot 90% om in Roemenië grote bedrijven op te zetten. Nu is het nog zo dat Roemenië met 14x de oppervlakte van Nederland, een verwerkte melkproductie van 1 miljard liter heeft (en 3 miljard in het grijze circuit, dat in emmertjes naar de buren gaat).Roemenië telt nog altijd 500.000 kleine boeren....
Agriprogress #1: Zeshonderd man in de rij met een emmertje melk
Vorig jaar kwam ik een oude bekende tegen in de Rode Hoed in Amsterdam: Pieter Helfferich, een boerenzoon van een Friese melkveehouder. We kennen elkaar van de Wageningse studentenflat Dijkgraaf. Wat Pieter allemaal sindsdien heeft gedaan, is een boeiende aanvulling op deze reis door de voedselketen voor HAS Voedseldialoog.Een kijkje in de ‘Nederlandse’...
Voeding Nu Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.
InschrijvenVoeding Nu

Superaanbieding!
1 jaar Voeding Nu, het eerste jaar slechts € 87,75 met korting, excl. btw