Blogs
Varkenshouder Vermeer #3: Over voer, mest en antibiotica

Varkenshouder Vermeer #3: Over voer, mest en antibiotica

De vrachtwagens rijden af en aan op het bedrijf van Jan Vermeer, varkenshouder in Moergestel. 12.000 varkens vertrekken jaarlijks van het erf van Jan richting slachterij. En voor €900.000,- aan voer wordt er gebracht.Waarom kiest Jan voor droogvoer? En wat gebeurt er met de mest? Een blog serie voor HAS Voedseldialoog over varkens… Varkens voeren “Wat...

Varkenshouder Vermeer #2: €7,50 extra per ‘Beter-Leven’ varken

Varkenshouder Vermeer #2: €7,50 extra per ‘Beter-Leven’ varken

Varkenshouder en ondernemer Jan Vermeer heeft een bedrijf met 4000 vleesvarkens en 400 zeugen. We spraken met hem en zijn stagiair Job van Dommelen voor HAS Voedseldialoog. Over de geldstromen en de vele vrachtwagens die af en aan rijden.Uiteindelijk gaat het om het varkensvlees. Dat komt als ‘1-ster-Beter-Leven vlees’ terecht bij ons als consument....

Varkenshouder Vermeer #1: Varkens is een sneller spelleke

Varkenshouder Vermeer #1: Varkens is een sneller spelleke

Een gewone varkensboer, die wilde ik heel graag eens spreken voor de blog HAS Voedseldialoog. En zo kwam ik samen met Anne Hendriks, 2de jaars student Voedingsmiddelentechnologie en Corné Verhees, opleidingsdirecteur Voedingsmiddelentechnologie bij Jan Vermeer. Jan is varkensboer in Moergestel.Zoon van een melkveehouder met wat zeugen. Zijn broer heeft...

Voeding voor huisartsen

Voeding voor huisartsen

Eerder deze maand sprak ik op een nascholing voor huisartsen: het ging over ‘Voeding: zin en onzin’. Ik was gevraagd om het over ‘Voedingsmythes’ te hebben. En er waren stemkastjes, voor meer interactiviteit.Een buitenkans, leek me: Want wat weten huisartsen eigenlijk van voeding? Volgens mij niet zoveel. Kon ik ze ook meteen zelf wat vragen voorleggen…....

Agriprogress #4: De oplossing van Mansholt en Macron

Agriprogress #4: De oplossing van Mansholt en Macron

Vogelgriep, varkenspest, paardenvleesaffaire, mestproblemen, antibioticaresistentie, fipronil-eieren: Zorg om dierenwelzijn, voedselfraude en ruimingen kosten een hoop maatschappelijk draagvlak. Pieter Helfferich van Agriprogress heeft een jarenlange loopbaan in de landbouw- en voedselketen.De laatste jaren vooral in Roemenië. Ik vroeg hem hoe hij de...

Agriprogress #3: Korte ketens en gezondheid

Agriprogress #3: Korte ketens en gezondheid

Nederland is een heel klein land wat betreft oppervlakte. Maar als het gaat om de praktijk en de kennis over landbouw en voedselproductie is ons land een wereldspeler. Pieter Helfferich van Agriprogress heeft er zijn hele loopbaan middenin gezeten.Hij heeft een brede kijk op het Nederlandse voedselsysteem en hoe dit zich verhoudt tot het buitenland,...

Nieuwe kansen voor nutraceuticals

Nieuwe kansen voor nutraceuticals

Ze vallen niet onder de normale voeding, het zijn geen supplementen of kruidenpreparaten, maar ook geen medicijnen: nutraceuticals. Italiaanse onderzoekers publiceerden een discussiestuk waarin ze oproepen tot een nieuwe definitie en wettelijke regulering voor nutraceuticals. Nu vallen ze volgens hen tussen de wal en het schip, in het grijze gebied...

Agriprogress #2: Nederlandse landbouw in Roemenië

Agriprogress #2: Nederlandse landbouw in Roemenië

Het wordt enorm gestimuleerd, met subsidies van wel 50 tot 90% om in Roemenië grote bedrijven op te zetten. Nu is het nog zo dat Roemenië met 14x de oppervlakte van Nederland, een verwerkte melkproductie van 1 miljard liter heeft (en 3 miljard in het grijze circuit, dat in emmertjes naar de buren gaat).Roemenië telt nog altijd 500.000 kleine boeren....

Agriprogress #1: Zeshonderd man in de rij met een emmertje melk

Agriprogress #1: Zeshonderd man in de rij met een emmertje melk

Vorig jaar kwam ik een oude bekende tegen in de Rode Hoed in Amsterdam: Pieter Helfferich, een boerenzoon van een Friese melkveehouder. We kennen elkaar van de Wageningse studentenflat Dijkgraaf. Wat Pieter allemaal sindsdien heeft gedaan, is een boeiende aanvulling op deze reis door de voedselketen voor HAS Voedseldialoog.Een kijkje in de ‘Nederlandse’...

Bakker Albert #3 Hoe gezond is brood?

Bakker Albert #3 Hoe gezond is brood?

Bakker Albert vindt het belangrijk een eerlijk product te brengen: “Ik vind dat je altijd moet kunnen communiceren wat je doet,” zegt hij: “Dat gaat ook het makkelijkst. Als je gewoon eerlijk bent in wat je doet dan hoef je niks te verzinnen. Zo simpel is het gewoon. Maar er staan hier ook grondstoffen in huis waar je niet 100% achter staat, maar die...

Voeding Nu Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.

Inschrijven
Editie 4 2021
Editie 4 2021

De zomer gaat van start, maar niet voordat er nog een editie van Voeding Nu verschijnt! Lees nummer 4 hier online.

Lees meer
Voeding Nu
Voeding Nu

Superaanbieding!
1 jaar Voeding Nu, het eerste jaar slechts € 87,75 met korting, excl. btw

Profiteer nu
Evenementen

Foodcamp op Zonnegoed

18 september 2021

Lees meer

Gastvrij Rotterdam

20 september 2021 - 22 september 2021

Lees meer

Training VITAL allergenen web-based

12 oktober 2021

Lees meer
Voeding Nu op Social

Social Logo Facebook Alea

Social Logo Linkedin Alea

Social Logo Twitter Alea