Voeding en Ziekte
Uit dit dossier
Carnitine: iedereen heeft het, maar bijna niemand weet het. Wat is carnitine eigenlijk? Wat doet het en wat gebeurt er als het in meerdere of mindere mate aanwezig is in het lichaam? Zes studenten van de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland deden, onder supervisie van een docentonderzoeker, een literatuuronderzoek.Carnitine,...
Standpunt Voedingscentrum: voeding en weerstand
Er is op dit moment onvoldoende bewijs voor dat de inname van extra voedingsstoffen of -middelen helpt om je weerstand te verhogen. Door gezond te eten ondersteun je je afweer. Of dit helpt om je beter tegen corona te beschermen, weten we niet. Maar je verlaagt wel het risico op overgewicht en chronische ziekten. Van verschillende vitamines en mineralen is aangetoond dat ze bijdragen aan de normale werking van het immuunsysteem (o.a. 1-3). De huidige voedings- en suppletieadviezen zijn erop gericht dat mensen voedingsstoffen binnenkrijgen volgens aanbevolen dagelijks hoeveelheid én voldoende voedingsmiddelen...
De inflammatoire eigenschappen van het dieet en het risico op niet-overdraagbare ziekten
Een hogere DII-score reflecteert een dieet dat meer risico geeft op ontstekingen. Het doel van deze review is het onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur over de DII-score in relatie tot niet-overdraagbare ziekten en het bespreken van de belangrijkste bevindingen.Niet-overdraagbare ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, astma, neurologische ontwikkelingsstoornissen en botontkalking vormen een groot gezondheidsprobleem en zijn verantwoordelijk voor maar liefst 72% van de sterfgevallen wereldwijd. Aan levensstijl gerelateerde risicofactoren, zoals een...
Liesbeth van Rossum: ‘Gezonde leefstijl moet coronamaatregel zijn’
‘Neem gezonde leefstijl op als een coronamaatregel.’ Dit is het dringende advies van hoogleraar Liesbeth van Rossum aan de overheid. Dit betekent dat niet alleen de kans op ernstige coronacomplicaties omlaag kan gaan, maar ook die op andere ziektes.Liesbeth van Rossum is internist en hoogleraar aan het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht...
Column Suzan Tuinier: Weerstand!
Bij het woord weerstand denken wij voedingsexperts natuurlijk meteen aan het immuunsysteem.De mate waarin we onszelf beschermen tegen ziek worden. Het was hét onderwerp de afgelopen weken en ik schreef er talloze blogs en artikelen over. Ik droom er zelfs over: maak me ’s nachts wakker en ik dreun zo alle weerstandsvitamines en -mineralen voor je op, inclusief hun functies. We willen er natuurlijk álles aan doen om het coronavirus zoveel mogelijk op afstand te houden, dat begrijp ik. Maar heel eerlijk: ik ben dat geleuter over die weerstand wel een beetje zat. Ik heb een beetje last van die andere...
Voeding Nu Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van Voeding Nu en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen over voedsel, voeding en gezondheid.
Inschrijven