Voeding Nu 1 (2022)

Voeding Nu 1 (2022) cover + schaduw

De eerste editie van 2022 van Voeding Nu is hier, met een nieuwe look! In Editie 1 vind je alles over het thema Macronutriënten. Je leest de editie hier online.

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

De PDF van Voeding Nu 1 open je via deze link. Hieronder vind je binnenkort alle artikelen op een online rijtje.

In haar Redactioneel leidt hoofdredacteur Angela Jans de editie in en vertelt ze over de 'nieuwe' Voeding Nu.

Fris en fruitig

Beeldbellen? Dat was iets voor dr. Spock in Star Trek. Aan boord van starship Enterprise kon hij al in de jaren zestig op een schermpje zien wie er aan de andere kant van de lijn was. Wauw, dat was me wat. Als kind keek ik graag naar deze tv-serie. Tegenwoordig zit ik zelf als een heuse dr. Spock dagelijks met mijn hoofd voor de camera van mijn computer. Teamsmeeting hier, Zoomvergadering daar. Tijden veranderen en ik ga lekker met mijn tijd mee.

Datzelfde geldt voor dit blad. Alea Publishers, uitgever van Voeding Nu en andere magazines in de foodbranche, vond het tijd voor een nieuw elan en heeft al deze vakbladen met ingang van het nieuwe jaar een nieuwe look gegeven. De inhoud van de artikelen, in het geval van Voeding Nu vaak wetenschappelijk onderbouwd, en de vaste rubrieken zijn ongewijzigd gebleven. Ze zijn alleen verpakt in een nieuw jasje. Helemaal up-to-date, ofwel weer fris en fruitig, om in voedingstermen te blijven.
In elke editie van Voeding Nu staat als vanouds een thema centraal. Dit keer is dat: macronutriënten. Naar de effecten van macro’s op chronische ziekten is veel onderzoek gedaan, maar de resultaten zijn vaak tegenstrijdig, stelt dr. ir. Trudy Voortman, voedingswetenschapper bij de WUR en het Erasmus MC. In een interview vanaf pagina 8 legt ze uit waarom het lastig is om de gezondheidseffecten te meten van slechts één macronutriënt.
Experts van Wageningen Food & Biobased Research, onderzoeken of sensoren in staat zijn secuur en simpel de hoeveelheden macronutriënten en ingrediënten in maaltijden te voorspellen. De eerste ervaringen zijn veelbelovend. In de toekomst zou het zomaar mogelijk kunnen worden om dit zelf te meten met een speciale app op je smartphone. Aan de hand van de beelden en de daaraan gekoppelde modellen, berekent de app dan de hoeveelheden ingrediënten en macronutriënten. Op die manier kan vervolgens snel een passend voedingsadvies worden gegeven. Lees er alles over vanaf pagina 12.
Verder in dit nummer onder meer een artikel over een onderzoek van Maastricht University naar de effecten van sojanoten, de eiwittransitie belicht en de vaste rubriek 'Standpunt' van het Voedingscentrum. Die laatste gaat dit keer over zelfovertuiging.
Ik ben benieuwd naar wat u van het 'nieuwe' Voeding Nu vindt! (Mijn mailadres staat onder mijn foto.)
Veel leesplezier!

Foto Angela Jans redactioneel 2022

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

 

In deze editie
In het spoor van de eiwittransitie | Duurzaam en meer zelfvoorzienend

In het spoor van de eiwittransitie | Duurzaam en meer zelfvoorzienend

Het is de trending topic: de eiwittransitie. Nederland heeft sinds 2020 de Nationale Eiwitstrategie (NES). Hierin staat onder meer hoe de zelfvoorzieningsgraad van nieuwe en plantaardige eiwitten op een duurzame manier kan worden vergroot. Dit om minder afhankelijk te zijn van import.

Wat komt er op het bordje van de nieuwe regering?

Wat komt er op het bordje van de nieuwe regering?

Het jaar 2022 starten we met een nieuwe regering. Een regering die goed heeft begrepen dat er zware uitdagingen zijn op het gebied van preventie en voedsel, zo blijkt ook uit het gesloten regeerakkoord.

Krachttraining en eiwitten ideale combi voor ouderen

Krachttraining en eiwitten ideale combi voor ouderen

Tijdens haar promotieonderzoek optimaliseerde voedingswetenschapper Amely Verreijen de behandeling voor ouderen met obesitas. Een eiwitrijk dieet gecombineerd met krachttraining blijkt cruciaal.

NAV-lid Nard Clabbers:  ‘Met behulp app, mensen motiveren’

NAV-lid Nard Clabbers: ‘Met behulp app, mensen motiveren’

Wie is Nard Clabbers?Geboren: 8 augustus 1973Woont in: OosterbeekFunctie: Chief Science Officer bij startup FoodNed.comVrije tijd: mountainbiken 1. Waarom bent u voedingswetenschappen gaan studeren? “Mijn interesse was heel breed toen ik op de middelbare school zat. Mogelijke studies die ik vervolgens zou willen gaan volgen, varieerden daardoor...

Noten verbeteren hersenen ouderen | Mogelijk effect op cognitieve prestaties

Noten verbeteren hersenen ouderen | Mogelijk effect op cognitieve prestaties

Dagelijkse consumptie van sojanoten kan de vaatfunctie in de hersenen verbeteren bij oudere volwassenen. Deze effecten zorgen mogelijk ook voor een verbetering in bepaalde cognitieve prestaties. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Universiteit Maastricht.

Macronutriënten meten met de smartphone | Nauwkeuriger anamnese zorgt voor beter advies

Macronutriënten meten met de smartphone | Nauwkeuriger anamnese zorgt voor beter advies

Een voedingsanamnese is de basis voor het advies van diëtist en voedingskundige. De bestaande methoden zijn echter arbeidsintensief of niet betrouwbaar. Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt of sensoren in staat zijn de hoeveelheden macronutriënten in maaltijden te voorspellen.

De ene macronutriënt is de andere niet

De ene macronutriënt is de andere niet

Naar de effecten van macronutriënten op chronische ziekten is veel onderzoek gedaan. De resultaten zijn tegenstrijdig. Volgens Trudy Voortman, voedingswetenschapper bij de WUR en het Erasmus MC, is het dan ook lastig om de gezondheidseffecten te meten van slechts één macronutriënt.

Column | Macroniveau, de Holy Grail?

Column | Macroniveau, de Holy Grail?

Vraag: ‘Michelle, kun jij een voedingsschema maken? Ik wil geen koolhydraten meer eten’. Eerlijk? Ik vind het soms best vermoeiend. Begrijp me niet verkeerd, ik doe het met liefde, maar ze houden het vaak niet vol omdat ik naast diëtist ook hun vriendin of familie ben, dan nemen ze het vaak minder nauw. En er is nog iets aan de hand;...

Het wordt steeds drukker op de allergiepoli

Het wordt steeds drukker op de allergiepoli

Onderzoek laat zien dat vroegtijdige toediening van voedingsmiddelen bij kinderen van 4 tot 6 maanden allergieën kan voorkomen. Specialisten houden echter niet altijd deze methode aan en er circuleren nog veel mythes.

Prof. Baukje de Roos: ‘Kijk naar wat werkt voor een individu’

Prof. Baukje de Roos: ‘Kijk naar wat werkt voor een individu’

Het gaat langzamer dan verwacht, maar nieuwe technieken en een andere benadering maken een omslag in de voedingskunde mogelijk. De interactie tussen genen en eetgewoonten gaat leiden tot een persoonlijk dieetadvies, dat is Nutrition 2.0. Meer mechanistisch onderzoek per individu.