Voeding Nu 2 (2022)

Voeding Nu 2 staat helemaal in het thema van plantaardige voeding. Je leest de editie hier online.
Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.
Voeding Nu 2 als pdf lezen? Dat kan via deze link.
__
In haar Redactioneel leidt hoofdredacteur Angela Jans de editie in. Daaronder vind je binnenkort alle artikelen uit Voeding Nu op een online rijtje.
Duurzaam
Het zal een jaar of zeven geleden zijn dat ik voor het eerst hoorde over een nul-op-de-meter-woning. ‘Haha, grappig. Dat zou wat zijn’, lachte ik tegen mijn toenmalige buurman die het fenomeen ter sprake bracht. Desondanks, het zaadje was gepland, het ongeloof ging over in kennis. Inmiddels weet ik er alles van. Ons duurzame, (gasloze!) huis is alweer ruim een jaar klaar.
Ja, nou en?’, hoor ik u denken, ‘wat heeft dat met voeding te maken?’ Nou, misschien niet zoveel, maar wel alles met duurzaamheid dus. Iets wat in voedingsland ook steeds belangrijker wordt. Deze editie van Voeding Nu heeft niet voor niets als thema: plantaardig. Klinkt anders, maar heeft aan alle kanten veel te maken met duurzaamheid. Met het milieu, het klimaat, de toekomst van de planeet wellicht.
Eet ik dan ook 100 procent plantaardig in mijn duurzame huis? Nee. Eerlijk gezegd niet altijd, wel steeds vaker. Want net als veel andere millennials is mijn dochter inmiddels al enkele jaren vegetariër. De ex-vrouw van mijn man was dat dertig jaar geleden al. Mijn man heeft de kennis en kunde en zet met gemak, liefde en plezier, zonder kant-en-klare vleesvervangers of zakjes, regelmatig de heerlijkste vegetarische gerechten op tafel. Lekker! Maar dus niet altijd… Als dochterlief even is gevlogen, gaan er vaak ook zomaar een paar hamburgers op de bbq of een paar kippenpoten de oven in. Al wordt mijn man daar blijer van dan ik. Persoonlijk zou ik het geen straf vinden om geheel vegetarisch te gaan eten. Vlees kan me best gestolen worden. Onze visgerechten zou ik daarentegen eerder gaan missen, dat dan weer wel. Zover zijn we dus nog niet. Wie weet, komt dat nog ooit.
Van onderzoeken naar de combinatie van gezond en duurzaam eetgedrag (vanaf pagina 12) tot de ontwikkeling van de kweekzalmsector (vanaf pagina 28), u kunt erover lezen in dit nummer van Voeding Nu.
Verder in deze editie onder meer een artikel over de resultaten van een interventie van de Greendish Academy en de vaste rubriek Standpunt van het Voedingscentrum. Het Standpunt gaat dit keer geheel in stijl over alternatieve, plantaardige dranken voor zuivel.
Veel leesplezier!
Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl
In deze editie
CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’
Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statitiek blijkt dat overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks is gedaald sinds 2018. In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht, 21 procent rookt wel eens, 7 procent was een overmatige drinker en 8 procent een zware drinker.
Kweekzalmsector innoveert en verduurzaamt
Zalm is een van de meest gegeten vissoorten in Nederland. De vraag naar zalm steeg de afgelopen jaren exceptioneel. De afgelopen vijf jaar vond een nieuwe ontwikkeling plaats om aan de groeiende vraag te voldoen: de kweek van zalm op land.
Winnaar Food Innovation Award: ‘Bijdragen aan duurzame en gezonde wereld’
Als jonge productontwikkelaar hoopt Guusje van der Vleuten (22 jaar) een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Ze viel met haar Better Bites, kubusvormige vegetarische ovensnacks, in de prijzen.
Hoe verbeter je planeet en gezondheid mensen?
Alessandra Grasso promoveerde onlangs aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op basis van Europese studies analyseerde ze trends in voeding van specifieke doelgroepen. Het veld van nutrition kent veel tegenstrijdigheden. Wat gezond is voor mensen, is niet per se goed voor de planeet.
Catering vier ziekenhuizen past na cursus aanbod aan
Horecamedewerkers van vier ziekenhuizen in de regio Rotterdam hebben het aanbod voedsel gezonder en duurzamer gemaakt nadat ze de Greendish Academy hadden gevolgd. Zo zijn vegetarische opties in de restaurants gestegen en is de milieu-impact van het aanbod verlaagd. Het belang en de urgentie van een duurzame en gezonde voedselconsumptie wordt de laatste...
NAV-lid Marije Seves: Hoe bewegen we consument richting duurzaam?
Wie is Marije Seves? Geboren: 13 september 1988 Woont in: Breda Functie: Expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum 1 Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? Toen ik een jaar of 10 was, besloot mijn moeder vegetarisch te gaan eten. Ze heeft dit mij of mijn zusjes nooit opgelegd, maar één voor één besloten...
Column | Voedselveiligheid en de lessen van covid-19
Ik heb me altijd verbaasd over het onbegrip over de veiligheid van additieven. Google maar eens op: 'zijn voedseladditieven veilig?' en je hebt snel veel berichten en websites die de veiligheid in twijfel trekken. Additieven zijn echter de meest veilige bestanddelen van onze voeding. Dat komt omdat er zoveel bekend is over hun toxiciteit. Voedseladditieven...
Column | Lekker burgerlijk
Het was best een zware bevalling, want er waren nogal wat tegenslagen. Ik noem corona en dus in thuisquarantaine terwijl het huis werd uitgebouwd, een muur die moest worden afgebroken omdat de kast vanwege een meetfoutje net niet paste en een plafond dat tijdens het stuken zomaar naar beneden kwam. Maar, hij is er: mijn nieuwe keuken! Intens trots,...
Insecteneiwit zoekt beste toepassing
2021 was een goed jaar voor het consumptie-insect (al denkt het beestje daar zelf mogelijk anders over). Na de meelworm en de sprinkhaan kreeg ook de krekel goedkeuring van de Europese commissie om als ’novel food’ voor menselijke consumptie te worden toegelaten.
Gezond en duurzaam eetgedrag volgens experts
Voedingsbeleid heeft zich tot nu toe vooral gefocust op het bevorderen van de gezondheidswinst voor het individu. Het belang van het includeren van het duurzaamheidsperspectief wordt echter steeds meer benadrukt. Daarom startte het SWITCH project met de vraag: hoe benaderen experts in het werkveld deze combinatie van gezond én duurzaam voedingsgedrag?