Voeding Nu 3 (2021)

VNU_03_2021_omslag medium

Misschien had je het online al gemerkt: er is een en ander aan het veranderen bij Voeding Nu. Editie 3 is dan ook een hele speciale: nieuwe uitgever, nieuw jasje! Abonnees hebben het blad inmiddels in huis en de PDF kun je via deze link openen. Lees je de artikelen liever via de site? Hieronder staan ze allemaal bij elkaar.

Nu het magazine wordt gemaakt door Alea Publishers, staat er ook een nieuwe hoofdredacteur aan het roer. In haar Redactioneel stelt Angela Jans zich voor en vertelt ze meer over het nieuwe Voeding Nu: 

Zoals u als lezer van Voeding Nu wellicht heeft vernomen, is dit magazine en mediaplatform recent overgegaan naar een andere uitgever: Alea Publishers, uitgever van vakbladen en platformen in food zoals Bakkers in Bedrijf, EVMI en Vlees Magazine. Tegelijk is Hans Kraak van baan veranderd. We willen hem hierbij hartelijk danken voor zijn jarenlange inzet voor dit mooie blad. Het betekent ook dat ik mezelf hier met veel plezier aan u mag voorstellen als de nieuwe hoofdredacteur van Voeding Nu. Mijn naam is Angela Jans, ik ben een ervaren journalist en bladenmaker en ben met veel enthousiasme met Voeding Nu aan de slag gegaan.

Nieuwe uitgever, nieuwe hoofdredacteur, daar hoort ook een nieuwe look bij. We hebben naar een vorm gezocht die niet heel erg afwijkt van wat u gewend bent, want we willen dat het blad herkenbaar blijft. Daarom behouden we ook de vaste rubrieken en uiteraard blijft de vakinhoudelijke informatie en betrouwbaarheid overeind. Tot slot doen we er nog een schepje bovenop: elk nummer van Voeding Nu telt voortaan minstens veer- tig pagina’s en krijgt vier vaste katernen: Wetenschap, Overheid & Beleid, Productontwikkeling en Diëtetiek.

Als vanouds zal in elke uitgave ook een thema centraal staan. Dit keer is dat: Voeding en Brein. Zo komen onder meer vragen aan de orde als: welke voedingsstoffen zijn goed om beter geconcentreerd te blijven en wat doen noten voor de hersenen? En: is het mogelijk Alzheimer te voorkomen of te vertragen? Onderzoekers hebben inmiddels aanwijzingen waaruit blijkt dat in ieder geval een slechte voedingsstatus is gerelateerd aan een hoger risico op klinische progressie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Verder blijkt uit een studie van het RIVM dat het nadelige gezondheidseffect van stress, niet wordt verklaard door ongezond gedrag en overgewicht.

Zelf ben ik een enorme liefhebber van eten en drinken, misschien stiekem zelfs wel een ouderwetse Bourgondiër, maar dan eentje met 21ste eeuwse eetgewoonten. Zo let ik op de inname van suikers en vetten en trek ik minstens drie keer per week mijn hardloopschoenen aan voor voldoende beweging in de buitenlucht. Al die goeie voornemens ten spijt, regelmatig duikt in mijn hoofd toch zomaar plotsklaps zin in chips of koek op. Spontane trek in een bordje sla heb ik dan weer nooit. Hoe kan dat? Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Tsja, voeding en brein. U leest het allemaal verderop in dit magazine.

Wilt u graag nog wat meer weten over mij als persoon, met mij in gesprek, heeft u tips, wensen of ideeën voor Voeding Nu? Bel, mail of app mij gerust: 0613068100, angelajans@aleapublishers.nl. Graag kom ik met u in contact!

angelajans

 

In deze editie

Suikerhoudende drank en overgewicht: Pas op met limonade

Uit Voeding Nu 3: Suikerhoudende dranken houden verband met gewichtstoename en overgewicht, ook bij jonge kinderen. Wat zijn de consumptiegewoonten van deze groep als het gaat om suikerhoudende dranken? En kunnen gegevens hierover aanleiding zijn voor beter voedingsbeleid?

Column: Proeven doe je met je ogen

Uit Voeding Nu 3: Of je nu ’s avonds op de bank tv kijkt, door de supermarkt loopt of onderweg bent naar je werk, bijna overal kom je in aanraking met eten en drinken. Veel mensen hebben weinig inzicht in hoe deze voedselomgeving ons gedrag beïnvloedt.

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Uit Voeding Nu 3: Met zijn boek Drankje? trapt David Nutt tal van open deuren in. Ook zijn afkeer van alcoholgebruik steekt hij – in tegenstelling tot wat hijzelf beweert – niet onder stoelen of banken. Toch is het van oorsprong Britse boek in diverse opzichten een eyeopener.