Voeding Nu 3 (2022)

Cover Voeding Nu 3 (2022)

In Voeding Nu 3 staat het thema onderwijs centraal. Je leest de editie hier online.

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

Voeding Nu 3 als pdf lezen? Dat kan via deze link.

__

In haar Redactioneel leidt hoofdredacteur Angela Jans de editie in. Daaronder vind je binnenkort alle artikelen uit Voeding Nu op een online rijtje.

Jong geleerd...

Bij mij in de klas op de lagere school werd, werkelijk waar ik verzin dit niet, bij verjaardagen regelmatig getrakteerd op knackebrod met pindakaas. Daarbij kon je aangeven of je daar nog een dotje mayonaise en/of tomatenketchup op wilde hebben. Serieus. Ik begreep er toen al niks van en bij nadere beschouwing nog steeds niet. Was dit voor de jarigen in kwestie wellicht de ultieme lekkernij? Of misschien armoede?

Later werd trakteren een soort wedstrijd. Waarbij met name de moeders erom leken te strijden wie met behulp van koek, snoep en chips de origineelste traktatie in elkaar kon toveren. Of dat nou een verbetering was? In ieder geval hebben veel scholen daar inmiddels een eind aan gemaakt. Terug naar de crackers met pindakaas gaan ze niet, maar de traktatie moet voortaan vooral gezond zijn, dus bestaan uit groente en/of fruit.
Terecht? Welke rol heeft het onderwijs eigenlijk als het gaat om voeding? Mogen leerkrachten bepalen wat kinderen wel of niet eten en drinken tijdens de pauze om tien uur ‘s ochtends? En tijdens de lunch? Is samen opscheppen in de schoolkantine een goed idee? Nederland is een van de weinige landen in Europa waar tussen de middag op school géén warme maaltijd wordt geserveerd. Het zou wellicht een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat kinderen wat dichter in de buurt komen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit.
Ongeveer 80 procent van de scholen geeft wel aan dat zij de afgelopen jaren meer aandacht aan gezonde voeding hebben besteed. Ook is het voedingsaanbod op school verbeterd. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). En uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in samenwerkingen met externe partijen blijkt dat kinderen twee keer zoveel groente en fruit gaan eten als dat op school de regel is. Zowel ouders als scholen zijn hierover positief.
Kiezen tussen een banaan of een peer is helemaal geen straf, zo lang koek en taart of knackebrod met pindakaas en mayo maar niet het alternatief zijn… Gezond eten kun je leren. En bovendien, ook hierbij geldt: jong geleerd, oud gedaan.

Veel leesplezier!

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

In deze editie
Dissertatie Sanne de Laat over aanpak kind naar gezonder gewicht

Dissertatie Sanne de Laat over aanpak kind naar gezonder gewicht

Met de dissertatie Integrated care for childhood overweight and obesity promoveerde arts Maatschappij + Gezondheid Sanne de Laat in maart aan Tilburg University. Vanaf 2017 onderzocht ze het functioneren van de integrale aanpak Kind naar Gezonder Gewicht in ’s-Hertogenbosch.

Column | Bredere focus

Column | Bredere focus

Mijn passie voor voedingsonderzoek is ontstaan aan de Universiteit Maastricht; voedingsonderzoek is belangrijk en je kan er zelf erg veel plezier aan beleven. Zowel het onderzoek met mensen – waardoor er een korte lijn is tussen de bevindingen en de toepasbaarheid – en de focus op het fysiologische aspect van voeding, trekt me aan.

Is ons eten te schoon?

Is ons eten te schoon?

De laatste decennia stijgt het percentage mensen met een voedselallergie, een trend die zich vooral in de westerse wereld voordoet. Volgens immunobioloog Ruslan Medzhitov komt dit onder meer omdat ons eten tegenwoordig geen parasieten en schadelijke micro-organismen meer bevat. Bovendien is onze voeding steeds meer bewerkt.

Boekrecensie | De Darm-Brein Connectie

Boekrecensie | De Darm-Brein Connectie

Door Elenna de Roode, diëtist bij Gezond Leven Diëtisten  Zoals de titel: De Darm-Brein Connectie al aangeeft, gaat dit boek in op de connectie tussen je darmen en je brein. Zo gaat het tweede hoofdstuk verdiepend in op het autonome zenuwstelsel, de sympaticus en parasympaticus, hoe deze worden gestimuleerd vanuit de darm. Het is bijna...