Voeding Nu 4 (2021)

VNu4 Cover

De zomer gaat van start, maar niet voordat er nog een editie van Voeding Nu op de mat valt! Lees je Voeding Nu 4 liever online? Dat kan natuurlijk ook. Hieronder vind je in de loop van de week alle artikelen op een rijtje en via deze link kom je bij de PDF. 

Hoofdredacteur Angela Jans neemt je mee het nummer in via haar Redactioneel:

Van ARFID tot orthorexia

Stomverbaasd ben ik, als ik op zoek ga naar recent Nederlands wetenschappelijk onderzoek over voeding en eetstoornissen en bijna niets aantref. Hoe kan dat? Kijk ik niet goed? Voedingswetenschappers bij Wageningen University & Research verwijzen bij navraag door naar een hoogleraar psychologie bij de Universiteit Utrecht. Het lijkt of voedsel, voeding en eetstoornissen niet bij elkaar horen. Zeker, er zitten veel psychologische en psychiatrische aspecten aan het onderwerp, maar daarnaast heeft het natuurlijk ook álles met voeding en gezondheid te maken. Het is mede daarom dat dit zomernummer van Voeding Nu het thema Eetstoornissen heeft gekregen.

Niet willen eten, te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, eerlijk gezegd, ik kan me er niet zoveel bij voorstellen. Persoonlijk hou ik ontzettend van eten. Ik lust bijna alles! Voor mensen die lijden aan een eetstoornis is dat heel anders. Ze hebben vaak te kampen met ingrijpende problemen die kunnen leiden tot ernstige schade aan de gezondheid. De meeste van hen hebben specialistische zorg, al dan niet in een kliniek nodig. Een aantal komt, in het voor- of na traject, bij de diëtist terecht. “Soms krijgen mensen die eigenlijk de eetstoornis achter zich hebben gelaten toch weer een terugval. In zo’n geval komen ze bij ons om hun voedingspatroon weer op de rit te krijgen”, zegt Berdien van Wezel in een artikel over haar praktijk op pagina 28 en 29. Ze ziet er stoornissen in veel variaties; van ARFID tot orthorexia.

In de wereld van topsporters blijken eetstoornissen ook relatief vaak voor te komen. Dit wordt onder meer verklaard door de preoccupatie met lichaamsgewicht en de obsessieve neiging om steeds verder te gaan. En hoewel de prevalentie van overgewicht onder kinderen in westerse landen lijkt te verminderen, neemt het aantal kinderen met zeer ernstige, ofwel graad 3 obesitas toe. In verband hiermee is door het Center for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare (COACH) in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) een programma ontwikkeld voor doorlopende, ambulante, gezinsgerichte en interdisciplinaire zorg, dat wordt aangeboden aan kinderen met overgewicht, obesitas en graad 3 obesitas. In het artikel op pagina 32 wordt geëvalueerd of het ontwikkelde COACH-zorgmodel haalbaar is en of kinderen met graad 3 obesitas er evenveel baat bij hebben als kinderen met overgewicht en obesitas.

Onderzoek blijkt er dus toch wel te zijn. Gelukkig maar voor deze kinderen. En voor u als lezer hopen we in deze editie toch ook enkele verbanden te kunnen leggen tussen voeding en eetstoornissen waar u op uw vakgebied wat aan heeft.

Veel leesplezier!

angela

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

 

 

In deze editie
Boekrecensie: Andere kost: Pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem

Boekrecensie: Andere kost: Pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem

Andere kost bestaat uit 28 korte hoofdstukken die veelal eerder als artikel in Het Parool zijn verschenen. In deze bundeling passeert weliswaar een keur aan onderwerpen de revue, maar de auteurs Jaap Seidell en Jutka Halberstadt blijven vooral dicht bij hun vakgebied van voeding en gezondheid. Dit maakt dat het voedselsysteem, waar hun pleidooi getuige...

Column: Let’s (not) talk about…

Column: Let’s (not) talk about…

De Cosmopolitan uitgave van februari trok dit jaar flink wat aandacht: in plaats van strak getrainde lijven stonden er dit keer drie vrouwen met compleet verschillende lichamen lachend op de cover. De ondertitel ‘dit is gezond’ veroorzaakte flinke discussies.

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Interview: Marianne Geleijnse, vicevoorzitter Gezondheidsraad

Voor het eerst in de geschiedenis komt de Gezondheidsraad met speciale voedingsaanbevelingen en voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen. Een van de opvallende punten: zwangeren wordt aanbevolen meer vis te eten dan de algemene bevolking. Prof. dr. Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad is trots: “Het advies...

Meelwormenshake prima voor spieropbouw

Wil je duurzamer werken aan je spieropbouw? Dan is insecteneiwit in je shake mogelijk een geschikt alternatief voor eiwit uit melkproducten. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht deden er onderzoek naar.

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.

Technologie om je buikgevoel te meten

Technologie om je buikgevoel te meten

OnePlanet Research Center ontwikkelt samen met imec een slimme pil, die belangrijke gezondheidsparameters en ontstekingen in de darmen kan meten. Onderzoek in het slecht toegankelijke maagdarmkanaal wordt daarmee een stuk eenvoudiger en dat biedt kansen voor het verbeteren van de darmgezondheid.

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij  gewichtsbeheersing

Congres VoedingNL: Rol vetweefsel bij gewichtsbeheersing

De hoeveelheid vet per vetcel neemt toe bij gewichtsstijging en af bij gewichtsdaling. Of de vetcel zich, na afvallen weer snel hervult verschilt van persoon tot persoon. Hoe is dit via de voeding te beïnvloeden? Prof. dr. Marleen van Baak, emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas aan de Universiteit Maastricht licht het toe.

De passie van:  NAV-lid Laura van der Velde

De passie van: NAV-lid Laura van der Velde

In De passie van... spraken we Laura van der Velde. Ze is onderzoekers bij de LUMC-Campus in Den Haag en mocht de VoedingNL Award dit jaar in ontvangst nemen. Van der Velde onderzoekt voedselonzekerheid in Nederland en de gevolgen daarvan voor de gezondheid en voedingsinname.

Wie durft? Zaak tegen de overheid

Wie durft? Zaak tegen de overheid

De Nederlandse overheid faalt in de aanpak van de obesitaspandemie. De regering ontwikkelt te weinig beleid voor een gezonde voedselomgeving en laat kansen liggen om overgewicht te bestrijden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen UR en Sciensano, de Belgische evenknie van het RIVM.

Advieslijn voor zorg bij eetstoornissen

De landelijke ketenaanpak eetstoornissen (K-EET) is een advieslijn gestart voor zorgprofessionals. Door toegang tot informatie laagdrempelig te houden wil K-EET vroegtijdig een effectieve behandeling bij kinderen en jongvolwassenen bevorderen.