Voeding Nu 4 (2021)

VNu4 Cover

De zomer gaat van start, maar niet voordat er nog een editie van Voeding Nu op de mat valt! Lees je Voeding Nu 4 liever online? Dat kan natuurlijk ook. Hieronder vind je in de loop van de week alle artikelen op een rijtje en via deze link kom je bij de PDF. 

Hoofdredacteur Angela Jans neemt je mee het nummer in via haar Redactioneel:

Van ARFID tot orthorexia

Stomverbaasd ben ik, als ik op zoek ga naar recent Nederlands wetenschappelijk onderzoek over voeding en eetstoornissen en bijna niets aantref. Hoe kan dat? Kijk ik niet goed? Voedingswetenschappers bij Wageningen University & Research verwijzen bij navraag door naar een hoogleraar psychologie bij de Universiteit Utrecht. Het lijkt of voedsel, voeding en eetstoornissen niet bij elkaar horen. Zeker, er zitten veel psychologische en psychiatrische aspecten aan het onderwerp, maar daarnaast heeft het natuurlijk ook álles met voeding en gezondheid te maken. Het is mede daarom dat dit zomernummer van Voeding Nu het thema Eetstoornissen heeft gekregen.

Niet willen eten, te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, eerlijk gezegd, ik kan me er niet zoveel bij voorstellen. Persoonlijk hou ik ontzettend van eten. Ik lust bijna alles! Voor mensen die lijden aan een eetstoornis is dat heel anders. Ze hebben vaak te kampen met ingrijpende problemen die kunnen leiden tot ernstige schade aan de gezondheid. De meeste van hen hebben specialistische zorg, al dan niet in een kliniek nodig. Een aantal komt, in het voor- of na traject, bij de diëtist terecht. “Soms krijgen mensen die eigenlijk de eetstoornis achter zich hebben gelaten toch weer een terugval. In zo’n geval komen ze bij ons om hun voedingspatroon weer op de rit te krijgen”, zegt Berdien van Wezel in een artikel over haar praktijk op pagina 28 en 29. Ze ziet er stoornissen in veel variaties; van ARFID tot orthorexia.

In de wereld van topsporters blijken eetstoornissen ook relatief vaak voor te komen. Dit wordt onder meer verklaard door de preoccupatie met lichaamsgewicht en de obsessieve neiging om steeds verder te gaan. En hoewel de prevalentie van overgewicht onder kinderen in westerse landen lijkt te verminderen, neemt het aantal kinderen met zeer ernstige, ofwel graad 3 obesitas toe. In verband hiermee is door het Center for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare (COACH) in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) een programma ontwikkeld voor doorlopende, ambulante, gezinsgerichte en interdisciplinaire zorg, dat wordt aangeboden aan kinderen met overgewicht, obesitas en graad 3 obesitas. In het artikel op pagina 32 wordt geëvalueerd of het ontwikkelde COACH-zorgmodel haalbaar is en of kinderen met graad 3 obesitas er evenveel baat bij hebben als kinderen met overgewicht en obesitas.

Onderzoek blijkt er dus toch wel te zijn. Gelukkig maar voor deze kinderen. En voor u als lezer hopen we in deze editie toch ook enkele verbanden te kunnen leggen tussen voeding en eetstoornissen waar u op uw vakgebied wat aan heeft.

Veel leesplezier!

angela

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

 

 

In deze editie
Standpunt: De eetomgeving moet gezonder

Standpunt: De eetomgeving moet gezonder

Begin 2021 verscheen een beoordeling van het rijksoverheidsbeleid voor de voedselomgeving in Nederland, de zogeheten Healthy Food Environment Policy Index Nederland. Een belangrijke conclusie is dat er nog veel mogelijkheden zijn voor de Nederlandse overheid om haar beleid op de voedselomgeving te verbeteren [1].

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

EQu: IJsbereiders maken suikervervanger

Suikervervangers in schepijs waren nooit succesvol. Bakkerij- en ijsgrondstoffengroothandel Hefe van Haag wil daar met EQu verandering in brengen. “We hebben eindelijk een product in handen dat vergelijkbaar is met suiker.”

Innovatie plantaardige eiwitten: smaak, textuur en prijs zijn bepalend

Innovatie plantaardige eiwitten: smaak, textuur en prijs zijn bepalend

De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten is een van de belangrijkste items binnen de food innovatie. Met een groeiende wereldbevolking en de klimaatverandering is ons huidige dieet weinig toekomstbestendig. We moeten minder dierlijk eiwit consumeren. De uitdaging is om consumenten zover te krijgen dat ze kiezen voor een plantaardig alternatief.

Van ARFID  tot orthorexia

Van ARFID tot orthorexia

Niet willen eten. Te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, in praktijk Gezond Leven Diëtisten van Berdien van Wezel kloppen mensen aan met verschillende voeding-gerelateerde problemen. Soms levert dit zoveel belemmeringen op voor het dagelijks functioneren dat gesproken kan worden van een eetstoornis.

Column: Zuster Immaculata

Column: Zuster Immaculata

'Als je meedoet aan een klimaatmars kun je het niet maken om ’s avonds biefstuk te eten', zeg ik tijdens een kampvuurborrel in het bos tegen mijn vrienden. Er ontstaat een flinke discussie. Ik háát mensen die vooral actievoeren om een klimaatselfie op Insta te kunnen posten. Zij zijn juist blij met de aandacht, omdat een klimaatmars er vooral op is...

COACH-programma | Lange begeleiding kinderen met  obesitas werkt

COACH-programma | Lange begeleiding kinderen met obesitas werkt

Kinderen met overgewicht, obesitas en zeer ernstige obesitas hebben allemaal baat bij een doorlopende, poliklinische leefstijlinterventie op maat. Na een interventie van een jaar is in elke categorie een aanzienlijk gewichtsverlies te zien en een verbetering van cardiovasculaire risicoparameters.

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Boekfragment | Verwerking vet en glucose gaat hand-in-hand

Steeds meer mensen ontwikkelen diabetes type 2. Deze aandoening werd lang beschouwd als een ongeneeslijke, chronische ziekte. In Leven zonder diabetes legt professor Roy Taylor uit hoe diabetes type 2 zich ontwikkelt en biedt hij een dieetprogramma waarmee je de aandoening kunt omkeren.