Voeding Nu 5 (2021)

vnu521

Voeding Nu luidt de herfst in met een brand new editie met als thema Onderwijs. Abonnees hebben de vrolijke cover al op hun deurmat gevonden. Liever online lezen? Dat doe je hier!

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

De komende week komen hieronder alle artikelen uit het blad (de PDF vind je hier). Hoofdredacteur Angela Jans luidt Voeding Nu 5 verder in: 

Joris Driepinter

Heel soms schreef ik me op de basisschool in voor een dagelijks pakje schoolmelk. Eigenlijk vooral om erbij te horen, niet omdat ik dacht dat het gezond was of zo. Alhoewel, ik groeide op met de reclameslogan van Joris Driepinter: ‘drie glazen melk per dag!’, daar werd je enorm sterk van…

Omdat mijn moeder zelf geen melk lustte, kregen we thuis altijd chocomel. Magere, helemaal niet lekker eigenlijk en wellicht ook niet zo gezond. Als we heel soms toch gewone melk dronken, gooide ik er een flinke scheut Roosvicee in, een vruchtensiroop vol rozenbottels, om de smaak te verbuigen. Zo hadden we thuis nog wel wat meer ietwat vreemde eet- en drinkgewoontes, zeker als ik het vergelijk met de kennis van nu. Zou mijn moeder geen hartinfarct hebben gekregen op haar 56e als ze meer had geweten over gezonde voeding? Wie weet.

Vanuit het Voedingscentrum willen ze anno 2021 in ieder geval graag dat de Nederlandse jeugd voedselvaardiger wordt. Hiermee wordt bedoeld: ‘het hebben van kennis en vaardigheden om eten te kunnen plannen, regelen, kiezen en bereiden ten behoeve van een gezonde, veilige en duurzamere voedingsinname’. Veel kinderen krijgen deze vaardigheden (nog steeds) thuis niet mee. De school is daarom, naast de thuissituatie, bij uitstek een omgeving waar gezond gedrag gestimuleerd kan worden. Deze kennis kan vroeg of laat worden ingezet om gezonder en duurzamer te kiezen.

Van groot belang. Immers, meer dan de helft van de bevolking is te zwaar. Dit leidt tot vele aandoeningen zoals onder meer diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. De urgentie om overgewicht aan te pakken is dus hoog. De helft van de volwassenen in Nederland heeft een BMI van 25 kg/m2 of hoger. Bij 13,8 procent is zelfs sprake van obesitas, een BMI van 30 kg/m2 of meer. Er is grote gezondheidswinst te behalen bij zowel preventie als de juiste behandeling van overgewicht en obesitas. De COVID-19 epidemie, waarbij zo’n 80 procent van de mensen die op de IC behandeld moest worden overgewicht bleek te hebben, toont ook aan dat overgewicht een risicofactor is voor een ernstiger beloop van infecties.

Dit nummer van Voeding Nu heeft als thema: Onderwijs. Daarbij gaat het niet over kookles, wel over allerlei vormen van kennis verspreiden en vergaren. Van de invloed die de leerkracht op de basisschool kan uitoefenen op (on)gezonde eetgewoontes van kinderen en wellicht hun ouders, de opleiding van toekomstige diëtisten en andere voedingsexperts tot en met de universitaire onderzoeken aan toe. We geven geen antwoord op de vraag of u nou wel of niet drie glazen melk per dag moet drinken. We brengen wel artikelen over trends, meningen en inzichten rondom (onderwijs) over gezonde voeding en voedingspatronen.

Veel leesplezier!

angela

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

In deze editie
Prof. dr. ir. Peter Weijs: 'Integratie onderzoek en onderwijs  heeft prioriteit'

Prof. dr. ir. Peter Weijs: 'Integratie onderzoek en onderwijs heeft prioriteit'

Trends, meningen en inzichten over gezonde voeding en voedingspatronen veranderen razendsnel. Hoe kunnen wetenschappers en onderwijsinstellingen dit bijbenen en up-to-date blijven? Prof. dr. ir. Peter Weijs, al bijna dertig jaar verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam, stuurt studenten het liefst de straat op om onderzoek te doen. “Want”, zegt hij,...

Presentatie en aanbod werkt door

Presentatie en aanbod werkt door

Als een straat brandschoon is, gooien mensen minder snel afval op straat, omdat afval laten slingeren blijkbaar niet normaal is in die omgeving. Zo kan de fysieke inrichting van onze voedselomgeving, zoals veel vegetarische producten in de supermarkt, ook mensen laten denken dat een bepaalde keuze of gedrag de sociale norm is. Dat blijkt uit het promotieonderzoek...

Gezondere keuze dankzij kennis

Gezondere keuze dankzij kennis

Meer dan de helft van de bevolking is te zwaar. Dit leidt tot vele aandoeningen zoals onder meer diabetes type 2, hart- en vaatziekten en diverse vormen van kanker. Artsen en verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het bespreekbaar maken en doorverwijzen bij overgewicht. Reden om aandacht te vragen voor overgewicht en leefstijl in de opleidingen...

Voedingscentrum: Geef gezonde lunch op basisschool

Voedingscentrum: Geef gezonde lunch op basisschool

De overheid stimuleert basisscholen om gezond gedrag van hun leerlingen aan te moedigen. Als het om voeding gaat, kan een door school verstrekte gezonde lunch het voedingspatroon van kinderen verbeteren.

Gezondheidsclaim maakt haver steeds populairder

Gezondheidsclaim maakt haver steeds populairder

In steeds meer producten wordt haver verwerkt omdat het zo gezond is. In supermarkten en natuurvoedingswinkels is haver in steeds meer varianten te verkrijgen. Als havermout of havervlokken, maar ook als essentieel bestanddeel van muesli, haverdrank, haverrepen, haverkoeken en haverbrood.

Voedingspatroon op school aanpakken

Voedingspatroon op school aanpakken

Joran Broer heeft sinds 2018 een eigen diëtistenpraktijk: Voedingsadvies Broer. Er wordt gewerkt op twaalf locaties en in september gaat de zevende diëtist voor de praktijk aan de slag. Naast het managen van de praktijk en het houden van spreekuren, geeft hij les op de Pabo en opleidingsinstituut Start2Move. Alles vanuit zijn wens om zoveel mogelijk...

Column | Thrill seeken

Column | Thrill seeken

'Waarom doe ik dit eigenlijk?’ vraag ik aan mijn triathlonmaatje. Het is veel te vroeg, het water ijskoud en ik ben ontzéttend nerveus. Eenmaal gestart, zwem ik de spanning en de kou weg en fiets en loop ik de benen uit mijn lijf. Na de finish voel ik me euforisch en ik straal de rest van de dag. Dáárom doe ik dit dus!

The Food Lab verbindt student en stad

The Food Lab verbindt student en stad

Van suikerarme baklava tot zeewiermayonaise. Studenten Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelen nieuwe foodconcepten in The Food Lab.

Onderzoek Stanford University: darmflora heeft baat bij fermentatierijke voeding

Een eetpatroon dat rijk is aan gefermenteerde voeding zorgt voor lagere ontstekingswaarden en een grotere microbiële diversiteit van de darmflora. Kan een voedingsinterventie de prevalentie van chronische inflammatoire ziekten verlagen?

Wat moet je eten voor gezond hart?

Wat moet je eten voor gezond hart?

Het is zo langzamerhand wel duidelijk wat gezonde voeding moet zijn. Niettemin kan het geen kwaad de kennis af en toe aangescherpt te krijgen. Uit een omvangrijke analyse van meta-analyses door onderzoekers uit Napels komt de bevestiging van wat we al wisten, plus een paar aardige nieuwe aanbevelingen om het hart gezond te houden. Geen vleeswaren en...