Voeding Nu 5 (2022)

Cover voeding nu 5

In Voeding Nu 5 staan ouderen centraal. Je leest o.a. hoe ruim tien jaar onderzoek heeft geleid tot het succesvolle ProMuscle programma en we leggen de veelbesproken Nutri-Score langs de EFSA-meetlat.

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

__

In haar Redactioneel leidt hoofdredacteur Angela Jans de editie in. Daaronder vind je binnenkort alle artikelen uit Voeding Nu op een online rijtje.

Appeltje-eitje

Oud worden doe ik door jong te blijven. Voldoende bewegen, gezond eten en af en toe uit de bocht vliegen op een feestje. Dan komt het vast allemaal goed. Toch?
Nou, het is (gelukkig) nog even afwachten. Ondertussen zijn onderzoekers wel hard aan het werk om te kunnen bepalen, hoe het beste te leven om gezond oud te worden. Daarvoor veel aandacht in dit nummer van Voeding Nu met als thema: ouderen.

En hoewel bijvoorbeeld jaarlijks tientallen leefstijlinterventies worden ontwikkeld, komt maar een klein deel hiervan in de praktijk terecht. ProMuscle is zo’n gezondheidsbevorderende interventie voor ouderen, met als kernelementen krachttraining en een verhoogde eiwitinname. Het doel van dit programma is behoud van het fysiek functioneren, de spiergezondheid en de zelfredzaamheid van 65-plussers. En wat blijkt? Leidt de combinatie krachttraining en een verhoogde eiwitinname inderdaad tot het verbeteren van de spiergezondheid van ouderen? Deze vraag beantwoorden de onderzoekers in een artikel vanaf pagina 12.

Als gevorderde vijftigplusser besef ik inmiddels ook maar al te goed dat je er zelf wat aan kunt/moet doen om zo lang mogelijk fris en fruitig te blijven. Toegegeven, dat garandeert niks, dan kun je ongemerkt iets zeer ernstigs onder de leden hebben. Desondanks, letten op je gezondheid kan in ieder geval geen kwaad. We zullen bovendien wel zo fit mogelijk moeten blijven, want het kabinetsbeleid in dit land is er de laatste jaren opgericht, ouderen zolang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Dat klinkt als een mooi streven, als je er tenminste een beetje mobiel en voorzien van een goed sociaal netwerk bij zit. De coronaperiode heeft deze groep echter geen goed gedaan. Onderzoek toont aan dat ondervoeding, steeds vaker voorkomt onder zelfstandig thuis wonende ouderen. (Zie vanaf pagina 22.) En, triest maar waar, uit een ander rapport blijkt dat voedselonzekerheid, lees: armoede, ook toeneemt onder deze groep. (Vanaf pagin 16.)

Verder besteden we in deze editie onder meer ook aandacht aan de Nutri-Score en bespreken we enkele nieuwe boeken in de vaste recensierubriek. Helemaal bij de tijd blijven, hoe jong of oud u ook bent, kan hier dus heel eenvoudig door Voeding Nu te lezen, appeltje-eitje.

Veel leesplezier!

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

 

 

In deze editie
Sprong voorwaarts door metabarcoding

Sprong voorwaarts door metabarcoding

Vlaamse wetenschappers hebben met een op DNA-gebaseerde analysetechniek bederforganismen in voeding aangetroffen die met klassieke analysetechnieken niet opgepikt werden.

Column | Stamgasten

Column | Stamgasten

Sinds kort werk ik op een andere afdeling in het ziekenhuis. Op de dialyse zien we patiënten meerdere keren per week. Daardoor is de band echt totaal anders dan op de klinische afdelingen in het ziekenhuis waar ik eerder werkte. Ik noem ze, ondanks hun leeftijd, eigenlijk altijd bij de voornaam. En de sfeer is, ondanks de medische setting, eigenlijk...

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Volgens literatuuronderzoek voldoet Nutri-Score niet aan alle wetenschappelijke eisen voor gezondheidsclaims van de EFSA. Zo leidt Nutri-Score niet tot een verhoogde aankoop van gezonde producten door consumenten.

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

De rol van de diëtist bij kinderobesitas

‘Lessen uit de stad: een analyse van de integrale aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen in stedelijke gemeenten’. In dit rapport zijn de beste opties verzameld. Welke rol spelen voedingsprofessionals hierin? Volgens Leonie Barelds en Michelle van Roost is kennis uit de praktijk essentieel.

Hoe lang moet je nog?

Hoe lang moet je nog?

Vanwege corona hadden we bij het RIVM twee jaar grotendeels thuisgewerkt. Ondertussen waren diverse collega’s in stilte met pensioen gegaan. Hierover ging het gesprek bij de koffieautomaat. En toen vroeg iemand: ‘Hoe lang moet jij nog?’. Bam. Ik werk al ruim dertig jaar bij het RIVM maar het was nog nooit bij me opgekomen om na te...

Verantwoord, duurzaam en plantaardig

Verantwoord, duurzaam en plantaardig

Het Cosun Nutrition Center is het nieuwe kenniscentrum van Royal Cosun waarmee het bedrijf zijn voedingskundig werkterrein verbreedt naar alle dochterondernemingen. Dit kenniscentrum heeft als doel meer wetenschappelijke kennis te vergaren over plantaardige voeding.

Het belang van gezonde voeding voor ouderen

Het belang van gezonde voeding voor ouderen

Gezond eten en voldoende bewegen is voor ouderen belangrijk om zo lang mogelijk gezond en fit te blijven. Ook als er sprake is van een chronische ziekte, zoals diabetes type 2, draagt gezond eten en voldoende bewegen bij aan het bevorderen van de gezondheid op de langere termijn.

Ondervoeding ligt vaker op de loer

Ondervoeding ligt vaker op de loer

Het kabinetsbeleid is gericht op het langer thuis laten wonen van ouderen. Ondervoeding was voor de coronacrisis al een bekend probleem bij deze groep. Hoe ziet het probleem er nu uit en is de aanpak hiervan effectief?

Bewegen en op tijd eten belangrijk voor ouderen

Bewegen en op tijd eten belangrijk voor ouderen

Aan de Leiden Lang Leven Studie doen 420 families mee waarvan de ouders, kinderen, oom en tantes, neven en nichten opvallend oud worden. Hoe komt dat? “Ze boffen met hun genen”, zegt professor Eline Slagboom, hoogleraar en hoofd van de afdeling Moleculaire Epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Brood in plaats van warme maaltijd

Brood in plaats van warme maaltijd

Al voordat de inflatie explodeerde en de koopkracht kelderde, had 35 procent van de Nederlandse financieel kwetsbare senioren te maken met voedselonzekerheid. De armoede onder ouderen stijgt intussen snel.