Voeding Nu 6 (2021)

vnu6

Deze prachtige zesde editie van Voeding Nu staat in het thema van de leefstijlgeneeskunde. Hieronder lees je hoe hoofdredacteur Angela Jans het nummer inleidt, met daaronder alle artikelen op een rijtje voor de abonnees. 

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

De PDF open je via deze link.

Angela Jans:

Kip of het ei?

Is bewegen nou eigenlijk vermoeiend of krijg je er juist energie van? In mijn geval: allebei! Alhoewel ik mezelf nooit als sportief, laat staan atletisch heb gezien, loop ik zeker alweer een jaar of vijftien, minstens twintig kilometer per week hard. Nou ja, hard… laten we zeggen, ik jog.

Applaus! Nee hoor, helemaal niet nodig. Ik vind het geen straf, ik voel me er goed bij. Maar komt dat omdat ik consequent mijn rondjes ren, of doe ik dat omdat ik al lekker in mijn vel zit? Ik ken bijvoorbeeld iemand die flink te zwaar is en met droge ogen zegt dat hij helaas niet met behulp van beweging aan zijn gewicht kan werken vanwege zijn slechte knieën... Is het met leefstijl en gezondheid een beetje hetzelfde als bij de vraag: wat was er eerder, de kip of het ei?

Het thema van deze editie van Voeding Nu is: Leefstijlgeneeskunde. Aandoeningen voorkomen door gezond te leven, kan dat? Is leefstijl(geneeskunde) een manier om medicijnen te vervangen? “Nee, zeker niet”, meent cardioloog Tom van Loenhout, voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg, “maar gezonde voeding en voldoende beweging helpen wel om ouder te worden en langer fit te blijven.” Zelf neemt hij in ieder geval zoveel mogelijk de fiets en de trap, zo vertelt hij in een interview vanaf pagina 8, “want, alle beetjes helpen.”

Verderop in dit nummer een artikel over een onderzoek naar leefstijl en diabetes type 2. Hoewel er consensus bestaat over het belang van leefstijlmanagement, educatie en ondersteuning van diabeteszelfmanagement, staat medicatie vaak centraal in de behandeling van diabetes type 2. De Nederlandse Stevenshof pilotstudie laat zien dat het bereiken van diabetesremissie met leefstijlinterventie mogelijk is bij een langere ziekteduur, maar dat de onderliggende pathologie slechts minimaal wordt beïnvloed.

Voor columniste Michelle Vrij is het duidelijk. Nadat zij met vermoeidheidsklachten naar de huisarts was geweest, besloot ze geen pillen te nemen maar weer te gaan dansen. Beweging, daar knapt een mens van op. Ontspanning door inspanning. Voor mij persoonlijk zit het leuke van hardlopen ook grotendeels in de beloning achteraf: het voldane gevoel dat ik dan heb of dat ik daardoor best eens wat lekker ongezonds kan nuttigen. Zo liep ik onlangs op een zaterdagavond, zomaar met duizenden anderen, een halve marathon door het centrum van Antwerpen. Dat was op zich al een feest! Maar natuurlijk gingen we na afloop gezellig een pintje pakken. Het is toch niet voor niets dat ze zeggen: Proost, op je gezondheid!

angela

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

 

 

In deze editie
Voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg: ‘Voed je beter’

Voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg: ‘Voed je beter’

Kennis en tools over leefstijlverbetering een essentieel onderdeel maken van het zorgstelsel, dat wil Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. Bijvoorbeeld door diëtisten met zogenoemde prehabilitatie- programma’s standaard in te zetten rond een operatie. Want: “Het integreren van gezonde voeding en leefstijl...

Na diagnose kanker: Doet leefstijl ertoe?

Na diagnose kanker: Doet leefstijl ertoe?

Darmkanker staat wereldwijd op de derde plaats van meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Het is algemeen bekend dat leefstijl, waaronder voeding, een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van darmkanker. Maar een antwoord op de vraag of een patiënt het verloop van zijn/haar ziekte positief kan beïnvloeden door gezonder te leven...

Lessen uit COVID | Stimuleer gezond en duurzaam eten

Lessen uit COVID | Stimuleer gezond en duurzaam eten

COVID-19 heeft het eetgedrag van groepen Nederlanders doen omslaan naar gezonder en duurzamer of juist ongezonder eten. Het merendeel van de mensen laat een vergelijkbaar patroon zien, maar vooral jongeren, mensen met overgewicht en kwetsbare mensen zijn anders gaan eten.

NAV-lid Jessica Kiefte-de Jong: ‘Ik wil voeding en leefstijl vanuit verschillende disciplines bestuderen’

NAV-lid Jessica Kiefte-de Jong: ‘Ik wil voeding en leefstijl vanuit verschillende disciplines bestuderen’

Wie is Jessica Kiefte-de Jong? Geboren: 19 juni 1983Woont: in Den HaagFunctie: hoogleraar Population Health Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? Mijn moeder deed vrijwilligerswerk in een verpleeghuis en als kind mocht ik regelmatig mee. De zorg vond ik al snel interessant maar ik moest niet veel hebben van allerlei medische handelingen....

Ethyleenoxide: veel terugroepacties

Ethyleenoxide: veel terugroepacties

“Ethyleenoxide is het nieuwe fipronylschandaal.” Stevige woorden van Frank Lindner van Foodwatch. De organisatie vindt dat de NVWA steviger moet ingrijpen. Het begon allemaal met een partij sesamzaadjes uit India, waarin het bestrijdingsmiddel werd aangetroffen. Recalls volgden, maar het middel wordt nu ook in andere producten aangetroffen. Hoe moet...

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Er zijn veel verschillende voedingspatronen mogelijk voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes. Naast persoonlijke wensen en voorkeuren neemt de volwaardigheid van de voeding vanzelfsprekend een belangrijke plaats in. Een volwaardige voeding integreert voedingsaanbevelingen én voedingsnormen. Bij de voorlichting over volwaardige voeding...

Nieuwe techniek | Kokospalmen snel en efficiënt vermenigvuldigen

Nieuwe techniek | Kokospalmen snel en efficiënt vermenigvuldigen

Twee onderzoekers van de KU Leuven zijn er in geslaagd om de plantjes van kokospalmen sneller te vermeerderen en om deze lang te kunnen bewaren. Kokospalmen groeien namelijk erg traag en zijn bijna niet te klonen.

Het effect van leefstijlinterventie op diabetes type 2

Het effect van leefstijlinterventie op diabetes type 2

Hoewel leefstijlinterventies kunnen leiden tot remissie van diabetes type 2, is het onduidelijk in hoeverre remissie de onderliggende pathofysiologie van de ziekte verandert. De Nederlandse Stevenshof pilotstudie laat zien dat het bereiken van diabetesremissie met leefstijlinterventie mogelijk is bij een langere ziekteduur, maar dat de onderliggende...

Column | Slow fix

Column | Slow fix

Na lang kwakkelen besloot ik vorig jaar winter naar mijn huisarts te gaan. Ik was ontzéttend moe, had enorme hoofdpijn en zag zelfs wazig. Mijn huisarts wist wel raad met deze klachten. Zonder al te veel vragen te stellen, drukte ze me een recept in de hand: ‘Tramadol’, las ik.

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Een plantaardig eetpatroon lijkt geschikt als duurzame interventie bij overgewicht, zeggen literatuur en experts. Moet hier meer aandacht voor komen in de diëtistenpraktijk?