Voeding Nu 6 (2022)

Cover VNU 6-22

In Voeding Nu 6 staan micronutriënten centraal. Met onder meer een interview met prof. dr. Tessa Roseboom en een overzicht van effect minor components uit plantmateriaal. 

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

__

In haar Redactioneel leidt hoofdredacteur Angela Jans de editie in. Daaronder vind je binnenkort alle artikelen uit Voeding Nu op een online rijtje.

Stom hè!

Kinderen weten zo wel wat goed voor ze is! Dat beweerde Calvé in de jaren tachtig in de bekroonde tv-commercial over pindakaas. Met het schattige jongetje in de hoofdrol die de onvergetelijke en vertederende versprekingen sprak: ‘Mijn moeder zegt dat het goed voor me is omdat er zoveel pitamientjes in zitten. Stom hè, ik vind het gewoon lekker!’ Het werkt nog steeds. Zodra ik - anno 2022 via YouTube - ‘Petje Pitamientje’ heb gezien, wil ik direct een boterham met pindakaas gaan smeren. Maar is het ook goed voor me?

Volgens Calvé kan het eten van pindakaas onderdeel zijn van een gezonde leefstijl, want het bevat een bron aan vitamine B3, vitamine E, magnesium, zink en fosfor. Ja dat zal best, ‘wij van WC Eend…’ Het Voedingscentrum beaamt wel dat 100 procent pinda- of notenpasta in de Schijf van Vijf past als zijnde gezond broodbeleg. Maar dat is dan dus zónder toegevoegde zaken als suiker en zout, iets wat bij het bovengenoemde merk in ruime mate het geval is. Vandaar ook natuurlijk, dat Petje en ik het zo lekker vinden...

Micronutriënten, die proef je niet, maar het is het thema van deze editie van Voeding Nu en we belichten dat van verschillende kanten. Zo laat een recente overzichtsstudie zien dat wereldwijd, één op de twee jonge kinderen en twee op de drie vrouwen tussen de 15 en 49 jaar, tekorten hebben op dit gebied. En dat, terwijl er wetenschappelijk bewezen kosteneffectieve oplossingen bestaan die hiertegen op grote schaal ingezet kunnen worden. Het Micronutriënt Forum wil hierin het voortouw nemen. Lees er meer over vanaf pagina 12.

In de rubriek Standpunt, op pagina 25, schrijft het Voedingscentrum over nut en risico’s van voedingssupplementen. PhD’er Hidde van Steenwijk legt vanaf pagina 35 uit, hoe hij met het innovatieve challenge model, op korte termijn de gezondheidseffecten van groente en fruit wil aantonen. Daarnaast serveren we buiten het thema om, nog veel andere artikelen om van te smullen. Stom hè, ik vind het gewoon lekker! 

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl 

In deze editie
Vol van volkoren

Vol van volkoren

Als het om volkorenbrood gaat, is er iets geks aan de hand. Maar liefst 88% van alle Nederlanders weet dat volkorenbrood gezond is. Toch eet maar een derde genoeg brood, waarvan een deel bruin of wit is. Zodat uiteindelijk maar een op de tien Nederlanders dagelijks voldoende volkorenbrood eet. Hoe jammer dat is, blijkt wel als we alle voordelen van...

Van cress tot claim

Van cress tot claim

Met het innovatieve challenge model kun je korte klinische studies uitvoeren met sterk bewijs als mogelijk resultaat. PhD’er Hidde van Steenwijk wil er gezondheidseffecten van groenten en fruit mee aantonen. Hij startte met broccoli en sulforafaan.

‘Weg met ongezonde producten bij kassa’

‘Weg met ongezonde producten bij kassa’

Zeven jaar werkte Marlijn Huitink aan een vijftal veldonderzoeken in Albert Heijn-supermarkten. Ze wilde in kaart brengen hoe het koopgedrag van jongeren positief te beïnvloeden is.

Internationaal symposium: Probiotica, kansen en uitdagingen

Internationaal symposium: Probiotica, kansen en uitdagingen

Met behulp van gezonde darmen stress verminderen of milde depressies behandelen. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is. Maar hoe precies? Er lopen veel onderzoeken en er zijn nog veel vragen. In Milaan werd de jongste kennis wereldwijd gedeeld.

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).

RIVM over jodiumonderzoek

RIVM over jodiumonderzoek

In Voeding Nu editie 6 uiten Frits Muskiet en collega’s hun zorgen over de jodiuminname in Nederland, vooral die van zwangere vrouwen. Hierbij zijn zij kritisch over het RIVM-rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’ en de voor die studie gebruikte methoden. Hieronder zullen wij de duiding van de...

Krijgt Nederlander ja/nee voldoende jodium binnen?

Krijgt Nederlander ja/nee voldoende jodium binnen?

Het RIVM publiceerde op 1 juli 2022 het rapport ‘Jodiuminname van volwassenen in Noord-Nederland in 2020-2021 en trend sinds 2006-2007’ . Frits Muskiet en collega’s zijn kritisch over dit rapport. Hier hun standpunt, gevolgd door een duiding en toelichting van het RIVM.

‘Benieuwd naar interactie tussen diverse stoffen’

‘Benieuwd naar interactie tussen diverse stoffen’

Als kind vond ik eten altijd al heerlijk. Ook had ik een ‘geneeskrachtige’ kruidentuin. Ik was me al vroeg bewust dat de dingen die we aten een effect konden hebben op ons lichaam. Op latere (tiener)leeftijd begon ik op de ingrediëntenlijstjes van potjes te kijken.

Oplosbaar of knapperig graag

Oplosbaar of knapperig graag

Deze Amerikaanse onderzoekers bestuderen het eetgedrag van kinderen met het syndroom van Down. Ze hopen dat producenten meekijken. “Het is een grote uitdaging om voedzame producten te maken met de juiste textuur.”

Effect minor components uit plantmateriaal, een overzicht

Effect minor components uit plantmateriaal, een overzicht

Op een voedingsmiddelenetiket staan macronutriënten zoals eiwitten en vetten om aan te geven of een product gezond is. Informatie over componenten die in kleinere hoeveelheden voorkomen, (de ‘minor components’) is veel beperkter.