Voeding Nu 6 (2022)

Cover VNU 6-22

In Voeding Nu 6 staan micronutriënten centraal. Met onder meer een interview met prof. dr. Tessa Roseboom en een overzicht van effect minor components uit plantmateriaal. 

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

__

In haar Redactioneel leidt hoofdredacteur Angela Jans de editie in. Daaronder vind je binnenkort alle artikelen uit Voeding Nu op een online rijtje.

Stom hè!

Kinderen weten zo wel wat goed voor ze is! Dat beweerde Calvé in de jaren tachtig in de bekroonde tv-commercial over pindakaas. Met het schattige jongetje in de hoofdrol die de onvergetelijke en vertederende versprekingen sprak: ‘Mijn moeder zegt dat het goed voor me is omdat er zoveel pitamientjes in zitten. Stom hè, ik vind het gewoon lekker!’ Het werkt nog steeds. Zodra ik - anno 2022 via YouTube - ‘Petje Pitamientje’ heb gezien, wil ik direct een boterham met pindakaas gaan smeren. Maar is het ook goed voor me?

Volgens Calvé kan het eten van pindakaas onderdeel zijn van een gezonde leefstijl, want het bevat een bron aan vitamine B3, vitamine E, magnesium, zink en fosfor. Ja dat zal best, ‘wij van WC Eend…’ Het Voedingscentrum beaamt wel dat 100 procent pinda- of notenpasta in de Schijf van Vijf past als zijnde gezond broodbeleg. Maar dat is dan dus zónder toegevoegde zaken als suiker en zout, iets wat bij het bovengenoemde merk in ruime mate het geval is. Vandaar ook natuurlijk, dat Petje en ik het zo lekker vinden...

Micronutriënten, die proef je niet, maar het is het thema van deze editie van Voeding Nu en we belichten dat van verschillende kanten. Zo laat een recente overzichtsstudie zien dat wereldwijd, één op de twee jonge kinderen en twee op de drie vrouwen tussen de 15 en 49 jaar, tekorten hebben op dit gebied. En dat, terwijl er wetenschappelijk bewezen kosteneffectieve oplossingen bestaan die hiertegen op grote schaal ingezet kunnen worden. Het Micronutriënt Forum wil hierin het voortouw nemen. Lees er meer over vanaf pagina 12.

In de rubriek Standpunt, op pagina 25, schrijft het Voedingscentrum over nut en risico’s van voedingssupplementen. PhD’er Hidde van Steenwijk legt vanaf pagina 35 uit, hoe hij met het innovatieve challenge model, op korte termijn de gezondheidseffecten van groente en fruit wil aantonen. Daarnaast serveren we buiten het thema om, nog veel andere artikelen om van te smullen. Stom hè, ik vind het gewoon lekker! 

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl 

In deze editie
Machtige micronutriënten

Machtige micronutriënten

Micronutriënten zijn vitamines en mineralen die ons lichaam slechts in kleine (micro-) hoeveelheden nodig heeft, maar die essentieel zijn voor een goede groei, ontwikkeling, en immuunrespons.

Prof. dr. Tessa Roseboom: Bouwstenen voor de basis

Prof. dr. Tessa Roseboom: Bouwstenen voor de basis

Door te investeren in goede voeding vanaf het prilste begin kunnen grote gezondheidsvoordelen worden behaald en zelfs levens worden gered. Prof. dr. Tessa Roseboom vertaalde deze uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar een praktisch boek: ‘Gelijk goed beginnen’.

Column | What is in a name?

Column | What is in a name?

Het academische jaar is gestart: weer meer dan 300 nieuwe studenten in de collegebanken. Zoveel gezichten met zoveel namen die ik steeds moeilijker in mijn hoofd krijg. Soms past een gezicht niet bij een naam. Waar komt die naam vandaan? ‘Het is toch echt een Yvonne en geen Marlies’.