Voeding Nu 7 (2021)

Vnu7

We verlaten 2021 smullend met deze laatste Voeding Nu van het jaar. Editie 7 staat helemaal in het kader van trends. Je leest de editie hier online.

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

De PDF van Voeding Nu 7 open je via deze link. Hieronder vind je binnenkort alle artikelen op een online rijtje.

In haar Redactioneel leidt hoofdredcateur Angela Jans de editie in, inclusief kijkje in haar verleden, want sommige huidige trends waren er decennia geleden al.

Hip

Keto, Paleo, intermittent fasting, koolhydraatbeperkt, zoek op internet naar populaire diëten en geheid dat voorgaande termen in de bovenste regionen van het lijstje verschijnen. Dat was pakweg tien, twintig of dertig jaar geleden wel anders. Ik herinner me bijvoorbeeld nog goed dat het brooddieet razend populair was om af te slanken…Wie zou daar nu nog aan beginnen?

Eet- en afslankgewoonten lijken aan mode onderhevig. En dat is dan nog afgezien van de roep om minder vlees te gaan consumeren voor behoud van de wereld. Tijdens een recente conferentie over de toekomst van voedsel en voeding werd één ding duidelijk: we zullen op termijn meer plantaardig (moeten) gaan eten. Groenten als ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje. Zaadveredelaars en kwekers zijn druk bezig om daarvoor de smaak van bijvoorbeeld tomaatjes zoeter te maken en wortelen meer verschillende kleuren te geven, dit alles in een poging het bord gevuld met enkel groenten, gevarieerder en daarmee aantrekkelijker te maken.

Vegetarisch of veganistisch eten is namelijk allang niet meer alleen maar voor de geitenwollensokkentypes. Steeds meer mensen willen bewuster met hun eetpatroon omgaan, en is het niet voor hun gezondheid, danwel vanwege het klimaat of dierenwelzijn. Het aantal flexitariërs is sterk toegenomen: van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019.

Trends. Dat is het thema van deze editie van Voeding Nu. Het gaat hierbij niet alleen om eetgewoonten en diëten, ook fabrikanten en wetenschappelijke onderzoeken doen hieraan mee. Zo wordt op verschillende fronten gekeken naar mogelijkheden om de voedselomgeving in kaart te brengen en waar nodig te wijzen. Daarnaast is personalized nutrition in opkomst. De diëtist van de toekomst kan zich wellicht verrijken met de mogelijkheden die dit gaat bieden. Er kunnen meer data beschikbaar komen waar de diëtist het advies op kan baseren.

Niet alle trends zijn trouwens nieuw. Zoals de huidige mode onder met name dertigers om zelf groenten te gaan kweken en streekproducten te eten. Waar heb ik dat eerder gezien? Oh ja, mijn opa en oma hadden, net als veel mensen in de vorige eeuw, een flinke moestuin achter het huis. Ik herinner me rijtjes bonen die langs stokken omhoog klommen, wortelen die je zelf kon uitgraven en ook bessen, die nu in de supermarkt een vermogen kosten omdat ze zo geliefd zijn. Stoofperen werden geweckt, boontjes gedopt. Ze aten bijna het hele jaar van hun eigen stukje grond. In deze tijd zouden ze heel hip zijn geweest. Het was vast ook gezond, mijn oma is 96 geworden!

Veel leesplezier!

angela

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

 

In deze editie
Het (on)gezonde aanbod van pizza’s in Nederland

Het (on)gezonde aanbod van pizza’s in Nederland

Pizza’s zijn populair, maar er is weinig bekend over de verschillen in voedingswaarden en groottes. Tim van Kuppeveld, student Healthy Living bij de HAS, heeft voor opdrachtgever RIVM/Voedingscentrum, informatie verzameld van 449 pizza’s in supermarkten en 585 stuks in pizzaketens in Nederland.

Winnaar NAV-publicatieprijs | Onderzoek interventie  thuiswonende ouderen

Winnaar NAV-publicatieprijs | Onderzoek interventie thuiswonende ouderen

ProMuscle in Practice is een interventie voor thuiswonende ouderen die eiwitrijke voeding en krachttraining combineert. Dr. Ir. Ellen van Dongen onderzocht de effectiviteit van het programma en ontving daarvoor op 30 november de publicatieprijs, uitgereikt door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV).

Onderzoeker dr. ir. Coosje Dijkstra: Meer kinderen een betere start geven

Onderzoeker dr. ir. Coosje Dijkstra: Meer kinderen een betere start geven

Hoe verander je voedingsgedrag? Wat werkt, wat niet? Zonder dat je wat gaat opleggen. “Ik wilde daar altijd al meer over weten”, zegt dr. ir. Coosje Dijkstra, nieuw lid van de Redactieadviesraad van Voeding Nu. Als docent bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU in Amsterdam is ze betrokken bij studies op dit gebied zoals Food4smiles, het...

Is dat koekje veilig? | Zelftest voor allergenen in etenswaren

Is dat koekje veilig? | Zelftest voor allergenen in etenswaren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedings­producten kunnen testen op allergenen.

Voorspelling experts op Dutch Food Day | Groenten als ontbijt

Voorspelling experts op Dutch Food Day | Groenten als ontbijt

Experts voorspellen voedingsgewoonten voor de toekomst: we gaan op meer momenten per dag groenten eten voor een gezond en duurzaam eetpatroon.

NAV-lid Iris Groenenberg: ‘Vertalen van wetenschap naar praktisch advies voor consument’

NAV-lid Iris Groenenberg: ‘Vertalen van wetenschap naar praktisch advies voor consument’

Hoe bent u in de voedingssector terecht gekomen? Ik twijfelde lang over mijn studiekeuze: ga ik voor geneeskunde of een studie in de voeding? Ik koos het laatste. Want daar kon ik meer bereiken aan de voorkant: dus voorkomen dat mensen ziek worden. Ik studeerde Voeding & Diëtetiek in Nijmegen en direct aansluitend volgde ik de master Nutrition...

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Richtlijnen Gezondheidsraad | Koolhydraatarm niet nodig bij diabetes type 2

Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding uit 2015 de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Een koolhydraatbeperkt dieet volgen, wat een trend lijkt te zijn, is niet nodig. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op basis van een inventarisatie van wetenschappelijk...

Standpunt Voedingscentrum | Goede data essentieel voor beleid, voorlichting en onderzoek

Standpunt Voedingscentrum | Goede data essentieel voor beleid, voorlichting en onderzoek

Tekst: ir. Wieke van der Vossen, dr. ir Annette Stafleu en ir. Pascal de Brabander Mensen gezonder laten eten en het terugdringen van overgewicht zijn speerpunten van het preventiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) (1). Het moet voor mensen makkelijker zijn om gezond te kiezen. En dat overal waar je komt. Denk aan...

Helma Verkerk gooit het roer om | ‘Miss Susta, het groene alternatief voor vlees’

Helma Verkerk gooit het roer om | ‘Miss Susta, het groene alternatief voor vlees’

Na een succesvolle carrière in de foodsector lagen de banen voor Helma Verkerk feitelijk voor het oprapen. Ze koos een andere weg, haar weg. Ze wordt ondernemer en start haar eigen bedrijf: Susta Foods. “Hiermee wil ik er persoonlijk aan bijdragen dat we met z’n allen minder vlees eten.”

Echte koffie uit het lab | Koffie van  cellulaire landbouw

Echte koffie uit het lab | Koffie van cellulaire landbouw

In Finland is het eerste smakelijke kopje koffie geproduceerd met behulp van cellulaire landbouw. Niet toevallig in Finland, want in dat land wordt de meeste koffie per hoofd van de bevolking gedronken. Zo'n tien kilo per gemiddelde Fin per jaar.