Voeding Nu 7 (2021)

Vnu7

We verlaten 2021 smullend met deze laatste Voeding Nu van het jaar. Editie 7 staat helemaal in het kader van trends. Je leest de editie hier online.

Wist je dat, als je een Voeding Nu Compleet abonnement neemt, je het eerste jaar slechts € 45,00 betaalt? Klik hier voor alle informatie.

De PDF van Voeding Nu 7 open je via deze link. Hieronder vind je binnenkort alle artikelen op een online rijtje.

In haar Redactioneel leidt hoofdredcateur Angela Jans de editie in, inclusief kijkje in haar verleden, want sommige huidige trends waren er decennia geleden al.

Hip

Keto, Paleo, intermittent fasting, koolhydraatbeperkt, zoek op internet naar populaire diëten en geheid dat voorgaande termen in de bovenste regionen van het lijstje verschijnen. Dat was pakweg tien, twintig of dertig jaar geleden wel anders. Ik herinner me bijvoorbeeld nog goed dat het brooddieet razend populair was om af te slanken…Wie zou daar nu nog aan beginnen?

Eet- en afslankgewoonten lijken aan mode onderhevig. En dat is dan nog afgezien van de roep om minder vlees te gaan consumeren voor behoud van de wereld. Tijdens een recente conferentie over de toekomst van voedsel en voeding werd één ding duidelijk: we zullen op termijn meer plantaardig (moeten) gaan eten. Groenten als ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje. Zaadveredelaars en kwekers zijn druk bezig om daarvoor de smaak van bijvoorbeeld tomaatjes zoeter te maken en wortelen meer verschillende kleuren te geven, dit alles in een poging het bord gevuld met enkel groenten, gevarieerder en daarmee aantrekkelijker te maken.

Vegetarisch of veganistisch eten is namelijk allang niet meer alleen maar voor de geitenwollensokkentypes. Steeds meer mensen willen bewuster met hun eetpatroon omgaan, en is het niet voor hun gezondheid, danwel vanwege het klimaat of dierenwelzijn. Het aantal flexitariërs is sterk toegenomen: van 14 procent in 2011 naar 43 procent in 2019.

Trends. Dat is het thema van deze editie van Voeding Nu. Het gaat hierbij niet alleen om eetgewoonten en diëten, ook fabrikanten en wetenschappelijke onderzoeken doen hieraan mee. Zo wordt op verschillende fronten gekeken naar mogelijkheden om de voedselomgeving in kaart te brengen en waar nodig te wijzen. Daarnaast is personalized nutrition in opkomst. De diëtist van de toekomst kan zich wellicht verrijken met de mogelijkheden die dit gaat bieden. Er kunnen meer data beschikbaar komen waar de diëtist het advies op kan baseren.

Niet alle trends zijn trouwens nieuw. Zoals de huidige mode onder met name dertigers om zelf groenten te gaan kweken en streekproducten te eten. Waar heb ik dat eerder gezien? Oh ja, mijn opa en oma hadden, net als veel mensen in de vorige eeuw, een flinke moestuin achter het huis. Ik herinner me rijtjes bonen die langs stokken omhoog klommen, wortelen die je zelf kon uitgraven en ook bessen, die nu in de supermarkt een vermogen kosten omdat ze zo geliefd zijn. Stoofperen werden geweckt, boontjes gedopt. Ze aten bijna het hele jaar van hun eigen stukje grond. In deze tijd zouden ze heel hip zijn geweest. Het was vast ook gezond, mijn oma is 96 geworden!

Veel leesplezier!

angela

Angela Jans
Hoofdredacteur
angelajans@aleapublishers.nl

 

In deze editie
Personalized nutrition:  voeding op maat

Personalized nutrition: voeding op maat

Foodvalley NL, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor duurzame en gezonde aanpassingen in ons voedselsysteem, ziet personalized nutrition als een van de belangrijkste methoden om dit doel te verwezenlijken. Op 7 oktober presenteerde Foodvalley NL een position paper over personalized nutrition: gepersonaliseerde voeding.

Column | Durf te kiezen!

Column | Durf te kiezen!

Tekst: Suzan Tuinier, voedingsdeskundige en eigenaar van communicatiebureau Nutrimedia. Suzan wisselt deze plek af met Michelle Vrij, diëtist bij Nutrimedia. ‘Wilt u dan deze stoomoven mét of zónder magnetronfunctie? En dan met een touchscreen of een draaiknop?’, vraagt de verkoopster in de keukenzaak. Het zweet...

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Harder bewijs: Vezels beïnvloeden fysiek en psyche

Een van de mysteries van lichaam en geest is hoe ongezonde darmen bij sommigen tot emotionele problemen leiden. De ontdekking van ‘the brain in the gut’ verklaarde veel. Maar hoe werkt het precies? Wat is de rol van voeding? Stapje voor stapje wordt ontdekt hoe de paden van aansturing op cel- en moleculair niveau verlopen. De ontdekking van ‘het eiwit...

Allemaal aan  de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Allemaal aan de blauwe bes? | Trends in onderzoek naar de effecten van voeding op het brein

Accenten binnen het voedingsonderzoek verschuiven. Daar zijn veel voorbeelden van. Deze trends worden mogelijk gemaakt door ontwikkelingen in aangrenzende wetenschapsgebieden en technologieën. Deskundigen spraken hierover op een bijeenkomst in Baarn over leefstijl, voeding en brein.

Column | Vegetarisch voor vleesliefhebbers...

Column | Vegetarisch voor vleesliefhebbers...

‘Een musthave voor de vleesliefhebber die niets wil laten schieten’, zo werd ‘Vleesch’, het kookboek van De Vegetarische Slager met plantaardige varianten van vleesklassiekers, aangekondigd (1). Uitgerekend de liefhebbers van het meest vervuilende onderdeel van ons dieet aanspreken als doelgroep voor een vegetarisch kookboek? Noem het ambitieus of ‘out...

Recensie | Weerstandsdieet

Recensie | Weerstandsdieet

‘Eet om ziekte te verslaan’ lijkt het zoveelste boek dat een dieettrend probeert te ontketenen door fundamentele aanpassingen aan ons eetgedrag. Toch biedt het veel meer dan dat. De insteek is dan ook niet gewichtsverlies, maar het verhogen van de weerstand.