Cursus Vleestechnologie

vleestechnologie

Gezond, nieuw en duurzaam, dat is wat de hedendaagse consument wil. Vlees is een product dat zich hier bij uitstek voor leent. Maar wie wil innoveren, moet wél inzicht hebben in zowel de markt als product- en procesmatige aspecten van vlees. Ook komen vleesvervangers aan bod. De cursus Vleestechnologie behandelt vleesverwerking in de breedste zin van het woord. Een nuttige basis.

 

Inhoud

Theorie en praktijk vullen elkaar aan. Je leert alles over de processing en verwerking van vers vlees en vleesbereiding. Industriële productie staat daarbij centraal, met (bio)chemische, microbiologische en fysische achtergronden van vleesbereiding.

De volgende onderwerpen komen tijdens deze cursus Vleestechnologie aan bod:

  • Sectororiëntatie primaire sector en wet- en regelgeving.
  • Slachtprocessen, kleur en malsheid van het vlees en vleesproducten, vocht- en vetbinding.
  • Chemische en microbiologische aspecten.
  • Pekelen, verkleinen, roken, verhitten, koelen en vriezen.
  • Fermenteren, samenstellen, coaten en verpakken.
  • Het verlagen van zout- en vetgehalte van vleesproducten.
  • Vleesvervangers, vleesanalogen en alternatieven eiwitten van insecten en algen.

 

Voor wie?

Je bent al werkzaam in de vleessector of bij toeleveranciers van kruiden, specerijen, aroma’s of machines. Je kent het vak dus, maar bent op zoek naar technologische verdieping in vlees(verwerking).

Ben je op zoek naar een cursus die je een basis biedt en je een betere gesprekspartner maakt, zonder de diepte in te gaan? Neem dan eens een kijkje bij de cursus Basis Vleestechnologie.

 

Duur

In totaal 20 weken. De cursus bestaat uit 2 blokken van 10 weken. Elk blok is opgebouwd uit 8 lesavonden met theorie/practicum. Beide blokken worden met een toets afgesloten. Lesavonden zijn op dinsdag van 17.30 - 20.45 uur.

 

Toelatingseisen

  • HAVO/VWO met scheikunde en wiskunde in het pakket.
  • MBO niveau 4 met minimaal een 6 voor zowel scheikunde als wiskunde.
  • Werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie op mbo/hbo-niveau.

Mocht je niveau van wiskunde en/of scheikunde niet voldoende zijn, dan bieden we de mogelijkheid om een Deficiëntiecursus Scheikunde of Deficientiëcursus wiskunde te volgen. Meer informatie hierover kun je vinden op onze website.

Daarnaast bieden we de cursus Basis Vleestechnologie, vleestechnologie in een notendop!

 

Certificering

De cursus wordt afgesloten met een toets. Een toets kan bestaan uit één of meerdere onderdelen en/of bestaan uit het inleveren van opdrachten. Bij het behalen van voldoende resultaat en het bijwonen van minimaal 80% van de lessen ontvang je een certificaat van de cursus Vleestechnologie.

Voor nadere informatie omtrent toetsing en certificering kun je de examenregeling raadplegen. De examenregeling is terug te vinden op onze website.

https://www.has.nl/nl/has-bedrijfsopleidingen/opleidingen-en-cursussen/bedrijfsopleidingen/cursus-vleestechnologie?utm_source=Voeding%20Nu&utm_medium=agenda&utm_term=Vleestechnologie&utm_campaign=Plaatsing%20extern