Cursus Zuiveltechnologie

zuiveltechnologie-shutterstock_1017091912

De consument verwacht niet anders: zuivelproducten zijn veilig, houdbaar en natuurlijk lekker. Maar er komt wel wat kijken bij de bereiding van zuivel, want bederf ligt altijd op de loer. Chemische, microbiologische en fysische aspecten spelen een rol bij productie, vervoer en opslag van zuivelproducten. In deze cursus leer je er alles over.

 

Inhoud

Na een inleiding in de economische kant van de zuivelsector komen soorten melk als weidemelk en biologische melk aan bod alsook de invloedsfactoren op de samenstelling en de kwaliteit van de melk. De functionaliteit van de melkcomponenten eiwit, lactose, vet, zouten en mineralen worden besproken. Met deze kennis kan de invloed van industriële bewerkingen op de melkcomponenten worden verklaard. Veel voorkomende bewerkingen die aan de orde komen zijn verhitten, centrifugeren, homogeniseren, indampen, drogen en membraanfiltratie. De wisselwerking tussen melkcomponent, eindproduct en de bewerking is een rode draad door de module. Producten die worden besproken zijn o.a. consumptiemelk, geëvaporeerde melk en melkpoeder.

In deel twee van de cursus komen de volgende zuivelproducten aan bod: yoghurt en zure melkdranken, diverse kaassoorten, boter, slagroom en de verwerking van wei tot wei-poeders. Als eerste wordt ingegaan op de diverse fermentatieprocessen die een belangrijke rol spelen bij de productie van yoghurt, kaas en boter. In de daarop volgende lessen wordt de bereiding van de diverse producten uitgewerkt. Hierbij wordt continu gekeken hoe de kwaliteit van het eindproduct wordt beïnvloed. Er wordt onder andere ingegaan op de productsamenstelling, de diverse processtappen en veranderingen gedurende opslag. Daarnaast worden verbanden gelegd tussen de oorzaak van mogelijke gebreken in het product. Uiteindelijk werken we toe naar het zelf kunnen maken van keuzes hoe het product geproduceerd en verbeterd kan worden.

 

Voor wie?

Werkzaam in de zuivel en bruisend van ambitie? Deze cursus is geschikt voor iedereen werkzaam in de zuivelsector – of verwante bedrijfstakken – die op zoek is naar technologische verdieping.

Ben je op zoek naar een cursus die je een basis biedt en je een betere gesprekspartner maakt, zonder de diepte in te gaan? Neem dan eens een kijkje bij de cursus All albout Milk, Basis Zuiveltechnologie.

 

Duur

In totaal 20 weken. De cursus bestaat uit 2 blokken van 10 weken. Elk blok is opgebouwd uit 8 lesavonden met theorie en één practicumdag. Beide blokken worden met een toets afgesloten. Lesavonden zijn op donderdag van 17.30 - 20.45 uur.

 

Toelatingseisen

  • HAVO/VWO met scheikunde en wiskunde in het pakket.
  • MBO niveau 4 met minimaal een 6 voor zowel scheikunde als wiskunde.
  • Werkzaam in de voedingsmiddelenindustrie op mbo/hbo-niveau.

Mocht je niveau van wiskunde en/of scheikunde niet voldoende zijn, dan bieden we de mogelijkheid om een Deficiëntiecursus Scheikunde of Deficiëntiecursus Wiskunde te volgen. Meer informatie hierover kun je vinden op onze website.

Ook bieden we de cursus All About Milk - Basis Zuiveltechnologie in een notendop aan!

 

Certificering

De cursus wordt afgesloten met een toets. Een toets kan bestaan uit één of meerdere onderdelen en/of bestaan uit het inleveren van opdrachten. Bij het behalen van voldoende resultaat en het bijwonen van minimaal 80% van de lessen ontvang je een certificaat van de cursus Zuiveltechnologie.

Voor nadere informatie omtrent toetsing en certificering kun je de examenregeling raadplegen. De examenregeling is terug te vinden op onze website.

https://www.has.nl/nl/has-bedrijfsopleidingen/opleidingen-en-cursussen/bedrijfsopleidingen/cursus-zuiveltechnologie?utm_source=Voeding%20nu&utm_medium=agenda&utm_term=werving%20zuivel%20cursisten&utm_campaign=Plaatsing%20extern